Programul de coeziune economică și socială - schemă de investiții în servicii sociale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Descrierea Proiectului

1.1 Titlul: Construire Centru de ingrijire de zi "SPERANTA"

1.2 Localizare: Com. Manolea, jud. Suceava

1.3 Suma solicitata de la Autoritatea Contractanta

Costul total eligibil al proiectului Suma solicitata de la Autoritatea Contractanta (euro) % din costul totalul al proiectului

165.000 euro 148.500 euro 90%

A) SCOPUL PROIECTULUI : este de ajuta familiile de romi cu multi copiii care nu au o situatie optima material-financiara pentru cresterea, educarea si ingrijirea copilului in vederea solutionarii situatiei dificile in care se afla, cu scopul prevenirii abandonului pe de o parte si de a promova dreptul copiilor de a creste in mediul lor familial in vederea dezvoltarii relatiei armonioase intre parinti si copii pe de alta parte.

B) GRUPUL TINTA : este format din copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, aflati in situatie de risc privind institutionalizarea si abandonul ca urmare a situatiei socio-economice precare a familiilor din care provin.

C) ACTIVITATILE PRINCIPALE ALE PROIECTULUI : sunt de a asigura asistenta corespunzatoare in ceea ce priveste educatia (programe educative si recreative, oportunitati de joaca si comunicare) si ingrijirea copiilor pe timpul zilei (hrana, igiena corporala, vestimentatie adecvata), consilierea si sprijinirea familiilor.

D) JUSTIFICARE :

(a) Relevanta proiectului fata de obiectivele programului

Crearea Centrului de ingrijire de zi pentru 40 de copii se afla in acord cu prezentul program de finantare si urmareste oferirea unor alternative viabile pentru familiile de romi aflate in dificultate. Prin implementarea prezentului proiect se vor atinge obictivele programului de finantare ,,Schema de investitii in servicii sociale" prin:

-includerea sociala a familiior de romi aflate in situatii de risc privind abandonul si institutionalizarea copiilor;

-dezvoltarea capacitatii sistemului de asistenta sociala locala din comuna Manolea;

-intarirea simtului de raspundere a autoritatilor locale in vederea diversificarii acestor tipuri de actiuni de coeziune sociala;

-crearea de noi locuri de munca in domeniul asistentei sociale pentru tinerii cu studii de specialitate precum si locuri de munca pentru personal cu studii medii, chiar si din randul romilor;

(b) Relevanta proiectului fata de prioritatile programului

Programul Phare 2001- Coeziune Economica si Sociala - privind ,,Investitii in servicii sociale" are drept prioritati crearea de servicii comunitare pentru grupurile vunerabile din zonele ce se confrunta cu dificultati social-economice si dezvoltarea parteneriatelor cu ONG-uri care isi desfasoara activitatea la nivel local sau regional.

Infiintarea unui centru de zi pentru copii aflati in dificultate vizeaza urmatoarele prioritati:

- imbunatatirea conditiilor de viata si reducerea numarului familiilor aflate in situatii de criza (pentru un numar de 30 de familii);

- dezvoltarea unui sistem de servicii ce va fi integrat in societate;

- se va crea parteneriat cu 2 ONG-uri locale: Fundatia ,,Prichindel" si Asociatia Umanitara "AXIS".

(c) Identificarea necesitatilor si constrangerilor percepute in regiunea vizata

Contextul actual socio-economic din cadrul comunitatilor de romi din comuna Manolea, caracterizat prin cresterea natalitatii in randul populatiei de romi, scaderea constanta a ofertei de locuri de munca si scaderea investitiilor cu capital intern si extern pe plan local, a condus la aparitia unui numar mare de persoane fara loc de munca in cadrul comunitatii, din ce in ce mai incapabile sa intreprinda o activitate voluntara, pentru reintegrarea in plan profesional .

Pentru multe din familiile de romi, scaderea rapida a resurselor materiale si financiare, a accelerat incapacitatea de a-si asigura o locuinta decenta sau de a o mentine pe cea existenta, situatie care a generat o stare inevitabila de saracie care sa influenteze negativ calitatea vietii copilului si a familiei. Nivelul scazut de informatii culturale, sociale si economice a condus la un control insuficient al dimesiunilor familiei si determina scaderea standardelor de viata si imposibilitatea ca parintii sa ofere o dezvoltare psiho-fizica si educationala adecvata.

In acest sens se impune crearea si dezvoltare in cadrul comunitatii locale a unui centru de ingrijire de zi pentru 40 de copii care provin din familii de romi aflate in situatii socio-economice dificile, in scopul evitarii abandonului si institutionalizarii acestora.

(d) Lista detaliata a grupurilor tinta, si estimarea numarului beneficiarilor directi si indirecti

Atestat din anul 1740, Manolea este un sat de rusi-lipoveni, bogat in traditii si cultura. Momentan, comuna are populatia de 4.270 locuitori, grupati in 860 de familii din care: 255 familii de romani, 185 familii rromi pletosi si 420 rromi rudari.

Dupa datele recensamintelor din perioada 1902 - 2002, evolutia populatiei localitatii Manolea a fost urmatoarea:

o 1902 - 917 locuitori

o 1956 - 1.483 locuitori

o 1912 - 1.256 locuitori

o 1966 - 1.683 locuitori

o 1930 - 1.139 locuitori

o 1977 - 2.363 locuitori

o 1941- 1.278 locuitori

o 1992 - 2.742 locuitori (663 locuinte)

o 1948 - 1.238 locuitori

o 2002 - 3.208 locuitori (803 locuinte)

o 2011- 3.995 locuitori (1025 locuinte)

In ultimii 50 de ani cresterea populatiei a fost constanta, numarul locuitorilor din 2002 fiind de 2,162 ori mai mare fata de anul 1956.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Programul de coeziune economica si sociala - Schema de investitii in servicii sociale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 576 cuvinte
Nr caractere:
42 218 caractere
Marime:
199.56KB (arhivat)
Publicat de:
Giorgian Cazacu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
serviciu, program, investitie, schema, coeziune
Predat:
Facultatea de Constructii si Instalatii , Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi
Specializare:
Inginerie civila - in limba engleza
Materie:
Management
Profesorului:
Onutu Catalin
Sus!