Produse inovative

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Inovatia, este un termen ce se foloseste din ce in ce mai des in cadrul organizatiilor si cu toate acestea este destul de dificil sa gasim o definitie a acestui concept deoarece termenul poate fi folosit in mai multe moduri si in contexte diferite. Inovatia presupune implementarea cu succes a unui nou produs, serviciu sau proces. O posibila definitie in ceea ce priveste inovatia poate fi urmatoarea: inovatia este procesul prin care o natiune creeaza noi procese si noi tehnologii, transformandu-le in produse si servicii noi, utile pentru pietele globale, fapt care duce la crearea de valoare pentru actorii economici si la conditii de viata superioare pentru membrii natiunii.

Inovatia sta la baza progresului societatii, aceasta este prezenta inca de la inceputurile omenirii si va exista mereu in vietile oamenilor. Cand vorbim de inovatie, nu trebuie sa ne gandim ca doar marile firme sau marii cercetatori sunt cei care o pot face si nu trebuie sa ne gandim doar la produse care inoveaza. Putem inova prin a utiliza un produs intr-un mod cu totul diferit decat acesta a fost conceput. Inovatia este pretutindeni in viata noastra, o facem chiar noi, inconstient.

Inovatia

Inovatia de produs reprezinta imbunatatirea caracteristicilor sau utilizarilor produsului. Caracteristicile produsului se pot referi la specificatiile tehnice, componentele, materialele folosite, caracteristicile functionale, etc. Inovatia de produs se foloseste si de descoperirea de noi utilizari ale produsului sau combinatii ale cunostintelor existente.

Exista mai multe tipuri de inovatie, inovatie de produs sau invoatie de proces, insa in general una conduce la cealalta si de aceea este greu sa le distingem. Noile procese tehnologice permit dezvoltarea noilor produse, in timp ce fabricarea in masa a noilor produse impune de cele mai multe ori inovatie la nivel de proces, de aceea inovatia este dificila de inteles si de analizat sub aspectul efectelor sale asupra pietei. In ciuda acestor dificultati, exista un numar de trei caracteristici comune oricarui proces inovativ si anume: noutatea, imbunatatirea sau perfectionarea si reducerea incertitudinii.

In primul rand, o inovatie reprezinta o schimbare la nivel tehnologic in interiorul organzatiei. Inovatia creaza un set de alternative sau noi modalitati de a duce la bun sfarsit activitatile firmei, insa aceste noi modalitati trebuie sa fie cu mult deasupra celor vechi din punct de vedere al eficintei, altfel nu putem vorbi despre inovatie. Cu alte cuvinte vorbim despre o imbunatatire in raport cu ce se intampla in exteriorul organizatiei. De asemenea, inovatia apare atunci cand organizatia se confrunta cu o situatie in care experienta din trecut nu mai ofera suficiente solutii pentru rezolvarea problemelor actuale.

Pe scurt, inovatia presupune iesirea din vechile rutine si cautarea unor noi alternative de actiune.

Studiile din ultimii ani au aratat ca inovatiile tehnologice au contribuit la cresterea productivitatii, la dezvoltarea economica si la cresterea standardului de viata al oamenilor in proportie de 50%, de aceea se si acorda o importanta deosebita acestui proces ca factor de crestere, competitivitate si imbunatatire a calitatii vietii.

Exista diferite cauze care determina implementarea unui proces inovativ in cadrul organizatiilor:nevoia de a pastra sau a dezvolta pozitia ocupata de o firma pentru a nu isi pierde clientii, cererea pietei pentru produse diversificate cu performante imbunatatite. De obicei intreprinderile diversifica mai mult produsele decat procesele tehnologice, deoarece apeleaza la resursele interne pe cand, pentru tehnologii se apeleaza la resursele externe. O alta cauza care determina implementarea unui proces inovativ este respespectarea legislatiei, obligatia de a respecta o serie de norme sociale, protectia mediului si a consumatorilor. Alte cauze sunt: pozitia si strategia conducerii firmei, concurenta si dezvoltarea intreprinderii.

Din enumerarea principalelor cauze se constata ca procesul de inovare trebuie sa fie inclus in strategia firmei ceea ce determina angajarea unui personal competent si a unei echipe manageriale bine pregatite.

Inainte de aparitia in cadrul economic a unei piete, aceasta exista in mintea consumatorilor, sub forma unei piete latente. De exemplu, oamenii si-au dorit timp de multe secole un mijloc de a face calcule mai rapid decat scrisul pe hartie, iar acest lucru s-a materializat mai intai prin rigle de calcul ingineresti si masini de adunat, apoi prin calculatoarele electronice.

Inovatia se realizeaza in prezent mai mult prin crearea de tehnologie si pe a fi primul dintr-un anumit domeniu care ofera un nou atribut valoros produsului sau. Aceasta este cea mai buna metoda de a face concurenta, in special in ramurile de inalta tehnologie. De obicei, in aceste ramuri, cum ar fi cea a calculatoarelor, a produselor electronice, nu sunt realizate produse cu totul noi foarte des, ci sunt imbunatatite cele deja existente. Marile firme investesc sume impresionante in a adauga caracteristici inovatoare produselor deja existente. Un mare esec in introducerea unui produs nou a suferit firma R. J Reynolds Tobacco Company, care a cheltuit 300 de milioane de dolari, in 1980, pentru un sortiment de tigari cu mai putin fum. Dupa mai putin de 5 luni dupa introducerea lor pe piata, tigarile au disparut de pe piata de testare, deoarece fumatorilor nu le-a placut gustul. Insa esecurile de tipul acesta au si un scop util, acela de a folosi altora care vor sa inoveze, pentru a nu repeta greselile celorlalti.

Cooper si Kleinschmidt au constatat ca succesul este adus de caracterul de unicat si de superioritate al produsului. Produsele care au un avantaj intrinsec foarte mare au succes in proportie de 98 la suta din cazuri, cele care au un avantaj intrinsec moderat au succes in proportie de 58 la suta, iar cele care au un avantaj minim se bucura de doar 18 la suta rata de succes. Asadar, cea mai sigura metoda de a avea succes pe piata este crearea de caracteristici speciale unui produs.

Madique si Zierger au constatat existenta a opt factori care asigura succesul unui produs nou: compania trebuie sa cunoasca in detaliu nevoile clientilor, raportul performanta-cost este mai mare, produsul este introdus cu mult inaintea concurentei, marja estimata a contributiei este maimare, se cheltuieste mai mult pe promovarea produsului, exista mai mult sprijin din partea conducerii manageriale si exista echipe de lucru.

Companiile trebuie sa incerce sa anticipeze atributele noi pe care piata le doreste incorporate in produse. Firmele care realizeaza inovatie de produs isi diferentiaza clar oferta. Pentru a ajunge la inovatie, organizatiile au nevoie de creativitate, de aceea multe dintre ele aleg sa stimuleze cat mai mult angajatii sa devina ,,promoteri de produse".

Toyota, spre exemplu, sustine ca angajatii sai propun anual 2 milioane de idei ( aproximativ 35 de sugestii pe angajat), 85 la suta dintre acestea ajungand sa fie puse in practica. Procesul de realizare a produselor noi ia start cu cautarea ideilor. Cautarea ideilor noi se face analizand nevoile si dorintele clientilor, dupa cum spune conceptia de marketing. Ideile de produse noi pot avea insa, mai multe surse: clienti, oameni de stiinta, concurenti, angajati, membrii ai canalelor de distributie, conducerea superioara a companiei.

Bibliografie:

1. Robert G. Cooper si Elko J. Kleinschmidt, New Products :The Key Factors in Success ( Chicago American: Marketing Association, 1990)

2. Modesto A. Madique si Billie Jo Zirger," A study of Success and Failure in Product Innovation", 1984

3. Peter Drucker, "Inovatia in sistemul antreprenorial- Practica si principii", 1993

4. Oetinger B. From ideea to innovation:Making creativity real, Journal of Business Strategy, Vol 25, nr. 5., 2004

5. Plumb I.,Visan S.,s.a , Managementul cercetarii si inovarii- Editura ASE, 2007

6. http://www.popsci.com/

7. Kooser, Amanda (2013). Myo gesture-control armband uses muscle power, disponibil online la http://www.cnet.com/news/myo-gesture-control-armband-uses-muscle-power/

8. Etherington, Darrell (2014). Hands On With The Production Version Of The Myo Gesture Control Armband, diponibil online la http://singularityhub.com/2013/03/14/thalmic-labs-announces-myo-gesture-control-armband/

9. Hill, David J.(2013). Thalmic Labs Announces MYO Gesture Control Armband, disponibil online la http://techcrunch.com/2014/07/23/hands-on-with-the-production-version-of-the-myo-gesture-control-armband/

10. Thalmic Labs. Inc: https://www.thalmic.com/en/myo/techspecs

11. http://adelicii.ro/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produse inovative.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 040 cuvinte
Nr caractere:
21 056 caractere
Marime:
1.02MB (arhivat)
Publicat de:
Olimpia Carmen Rotariu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
produse, inovatie
Predat:
Facultatea de Management , Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti
Specializare:
Management
Materie:
Management
An de studiu:
III
Sus!