Potențialul uman al întreprinderii

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Potentialul uman al firmei reprezinta, mai ales in aceasta perioada de tranzitie a economiei romanesti, un domeniu de maxima importanta, de actualitate si cu o dinamica accentuata, context in care orice lucrare aparuta in aceasta zona va avea un teren vast de cercetare, din care se vor putea desprinde aspecte noi si de interes pentru cei care studiaza sau au misiunea dificila de a lua decizii practice.Tema, cu toate componentele ei, se inscrie in dinamismul perioadei pe care o parcurgem, sub aspectul necesitatii recuperarii unui volum important de informatii, cu care literatura de specialitate n-a operat decat sporadic, pina in anul 1990, si da continut noii orientari initiate de scoala resurselor umane din Romania care se regaseste tot mai mult in practica de productie ce nu poate face abstractie de un asemenea domeniu, oricare ar fi performantele tehnologiilor utilizate." (prof. univ. Anton Rotaru).

,,Notiunea de resursa umana (la nivel macro) se refera la persoana ce poate desfasura activitatile respective prin creativitate, capacitate de initiativa,mentalitati, traditii, deprinderi etc.Rresursa umana se considera ca fiind o categorie a resurselor economice, care sintetizeaza ,,potentialul" de munca al unei entitati (tari, zone geografice,institutii, organizatii etc.)

Resursa umana se apreciaza din doua puncte de vedere (doua grupe deindicatori):

- cantitativ: populatie activa disponibila, populatie activa, populatie in varsta demunca, populatia apta de munca etc. (se calculeaza in marimi absolute si relative)

- calitativ: nivelul de instruire, starea de sanatate, ponderea diferitelor categorii profesionale in total, categoria de varsta etc.

Notiunea de resursa umana (la nivel micro, la nivel de intreprindere) reprezinta totalitatea salariatilor unei organizatii, exprimata prin aceeasi indicatori cantitativ si calitativi. Astfel, putem spune ca resursa umana este o resursa cutotul speciala, alcatuita din persoane - salariati, care genereaza factorul de productie - munca.Ca resursa avem in vedere subiectul uman insusi cu toate trasaturile ce il caracterizeaza (mentalitate, traditie, cultura, sanatate, comportament etc.) si implicit capacitatea de a presta o munca."( N. Dobrota, coordonator 1991).

II.Importanta resursei umane ale intreprinderii

Oamenii, cu experienta si cunostintele lor constituie resursa cea mai pretioasa decare dispune intreprinderea dar si cea mai dificil de administrat.Sub influenta anumitor conditii economice si social-culturale, functiunea de personal a cunoscut trei etape in evolutia sa:

1. Cea a anilor '50 ,care marcheaza caracterul administrativ al functiunii limitata numai la operatiuni de control ale sefului de personal.

2. Etapa anilor '60, in care functiunea de personal a cunoscut o largire a orizontului la nivelul de gestiune de personal cu un director de personal si participarea sa la deciziile strategice ale intreprinderii.

3. Etapa anilor '80 se continua si astazi; este o etapa in care, in cadrul functiunii de personal se pune accent pe cresterea potentialului uman si pe relatiile sociale din interiorul intreprinderii.(clasificare facuta de prof.univ.Leonard Balan,in lucrarea ,,Bazele Economiei intreprinderii")

Deciziile ce se iau in legatura cu resursele umane ale intreprinderii au o importanta deosebita prezentand un dublu caracter economic si social.Functia de personal in acceptiunea sa moderna de gestiunea resurselor umane este axata pe doua mari grupe de probleme:

- evaluarea resurselor umane,

- administrarea resurselor umane.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Uman al Intreprinderii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 201 cuvinte
Nr caractere:
13 899 caractere
Marime:
23.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
potential, management, marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!