Motivația și motivarea pentru performanță în muncă

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Conceptul de "motivatie" a cunoscut, dupa lansarea lui in anii '30 ai secolului XX, un mare succes , interesul manifestat datorandu-se:

sensibilizarii fata de tot ce este legat de influentarea unor persoane de catre altele;nelinistea provocata de unele puteri si metode de influentare,

manifestarea unor comportamente sociale imprevizibile si agresive.

Motivatia muncii nu poate fi decat o manifestare a motivatiei globale, ce isi are izvorul in axa dorintei-aspiratii.

Una dintre temele ce au generat indelungi dezbateri in analiza organizationala vizeaza modul de intelegere si interpretare a cauzelor ce determina actiunile si comportamentul oamenilor in organizatii. Adesea apare intrebarea ce forte, factori sau presiuni existente in contextul de munca sau in propria personalitate determina oamenii sa adopte un tip de comportament sau altul? Ce necesitati, dorinte, scopuri, aspiratii, interese, intentii, temeri ii stimuleaza sa se angajeze in anumite actiuni, si nu in altele?

Fiecare dintre noi avem anumiti factori care ne motiveaza si fiecare dintre noi avem un profil al motivatiilor si valorilor. De aceea , inainte de a incepe o cariera si inainte de a lua o decizie profesionala, este important sa ne cunoastem motivatiile astfel incat sa luam decizii favorabile pe termen lung. Prioritizarea motivatiilor ne ajuta de asemenea sa facem fata provocarilor profesionale.

Din punct de vedere al conducerii unei organizatii, problema esentiala a motivatiei se refera la determinarea mijloacelor prin care membrii organizatiei pot fi stimulati sa contribuie pozitiv si eficient la indeplinirea obiectivelor stabilite.

Notiunea de motivatie a fost si va ramane probabil unul dintre principalele puncte de plecare in intelegerea succesului in organizatii.

In acest context se poate naste foarte usor un cerc vicios in jurul notiunii de motivatie, in sensul ca insasi maniera in care interpretam aceste situatii poate reprezenta un factor motivator sau demotivator al activitatii profesionale.

Psihologii considera motivatia ca fiind sursa de energie care ne impinge spre actiune, motorul intregii noastre activitati, atat in plan profesional cat si personal. Este evident ca pentru a putea functiona la parametri optimi orice sistem are nevoie sa fie alimentat cu energie, asa cum si noi avem nevoie de motivatie pentru a atinge ceea ce ne-am propus. Mai exact, avem nevoie de acei stimuli care ne determina sa incepem o anumita activitate si care totodata sa ne poata sustine pana in momentul finalizarii respectivei actiuni.

Traseul profesional al fiecaruia dintre noi este determinat de catre factori motivationali. Fiecare dintre noi se ghideaza in viata dupa niste principii, si are niste idei - mai mult sau mai putin fixe - la care tine foarte mult. Din acest motiv este important sa analizam si sa cunoastem cat mai in detaliu care sunt factorii care ne motiveaza atat in alegerea fiecarui job cat si in alegerea unui traseu in cariera, pe termen lung. Este important sa ne cunoastem si sa realizam faptul ca, prin aceasta cunoastere a factorilor motivatori la nivel individual vom reusi sa ne atingem obiectivele pe termen lung.Factorii motivatori pot fi de natura interna sau externa, important este modul in care sunt corelati si ponderea pe care o au fiecare, cu alte cuvinte valoarea pe care noi le-o atribuim.

Factorii motivatori prezenti in motivatia profesionala vizeaza dobandirea de beneficii sau utilitati rezultate din practicarea cu succes a muncii: recompense banesti si materiale, nevoia de recunoastere, cresterea stimei de sine, nevoia de statut, garantii privind locul de munca

In acelasi timp, intalnim destul de frecvent si angajati care nu simt nevoia de motivare venita din partea angajatorului, ci reusesc sa-si gaseasca singuri resursele interne care sa-i determine sa-si desfasoare cu succes activitatea, setandu-si obiective personale pe care se straduiesc sa le atinga, indiferent de actiunile pe care trebuie sa le intreprinda pentru a le atinge intr-o anumita perioada de timp.

Unii sunt de parere ca oamenii sunt motivati de factorii din mediul extern, in timp ce altii cred ca oamenii pot fi automotivati intr-o anumita masura, fara aplicarea acestor factori externi.

In capitolele care urmeaza vom incerca sa supunem analizei motivatia, mai precis, factorii acesteia. Vom expune principalele teorii motivationale, tipurile de motivatie si, nu in ultimul rand, vom incerca sa identificam si sa ierarhizam factorii motivationali de natura intrinseca si extrinseca.

"Motivarea este arta de a face oamenii sa faca ceea ce vrei tu, pentru ca ei doresc sa o faca ."

CAPITOLUL I. MOTIVATIA SI MOTIVAREA

1(1) Definitia Motivatiei si motivarea

Motivatia este procesul in care oamenii aleg diferite forme de comportament pentru atingerea scopurilor personale.

Motivarea este procesul de selectie, orientare si mentinere a comportamentului uman.

Bibliografie:

1.Armstrong Michael, Managementul resurselor umane,Bucuresti, Ed. Codecs, 2003;

2.Burdus Eugen, Managementul organizatiei, Bucuresti Ed.Economica, 1998;

3.Craiovan M.P., Psihologia muncii si a resurselor umane, Bucuresti ,Ed. Renaissance,2008;

4.Golu M., Bazele psihologiei generale ,Bucuresti, Ed Universitara,2005;

5.Nicolescu O., Verboncu I., Fundamentele managementului organizatiei, Bucuresti, Ed Universitara, 2008;

6.Vlasceanu M., Organizatii si comportament organizational, Iasi, Ed. Polirom,2003;

7.Vlasceanu M. , Psihologia organizatiilor si a conducerii, Bucuresti, Ed. Paideia, 1993;

8.Manole Cristina, Managementul resurselor umane in administratie publica, Bucuresti, Ed. ASE Bucuresti, 2006;

9.ASE.RO /BIBLIOTECA ,http://www.ase.ro/biblioteca;

10.StiinteADM,http://ebooks.unibuc.ro/StiinteADM;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motivatia si motivarea pentru performanta in munca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
70 pagini
Imagini extrase:
70 imagini
Nr cuvinte:
19 630 cuvinte
Nr caractere:
104 388 caractere
Marime:
485.02KB (arhivat)
Publicat de:
Achim-Codrin Ifrim
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
motivatie, munca
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "George Bacovia" din Bacau
Materie:
Management
Sus!