Manual de practici europene în managementul mediului

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Despre acest manual 3
2. Introducere in Managementul si Marketingul Mediului 4
2.1.Problematica de mediu din perspectiva companiilor 4
2.2. Sisteme de Managementul Mediului 5
2.3. Eco-Marketing 6
3. Cadrul legislativ in Uniunea Europeana si Romania 7
3.1. EMAS 7
3.2. Eticheta Ecologica 8
4. Studiu de caz privind folosirea EMAS si a Etichetei Ecologice 12

Extras din proiect:

Cresterea cerintelor legale si a sensibilitatii pietei fata de aspectele legate de performantele de mediu ale firmelor, cat si implicatiile procesului de Integrare Europeana, face ca acest manual sa acopere o cerere generala de informatii in acest domeniu.

Practicile Europene in Managementul Mediului (acesti termeni definind in acest manual Schema de Management si Audit de Mediu - EMAS, corespondentul european al standardului international ISO 14.001, si Eco-Etichetarea Europeana pentru produse si servicii), au devenit in ultimii 15 ani - instrumente de referinta pentru imbunatatirea performatelor de mediu ale companiilor in aceasta regiune si pentru punerea in valoare a acestor performante - in cadrul Pietei Comune Europene.

Aportul cel mai valoros al acestor doua instrumente si motivul pentru care ele au fost "inventate", este transpunerea cerintelor legale de conformare cu normele de protectia mediului - in avantaje de piata, utilizarea lor transformandu-le, deci, in instrumente de marketing.

Astfel, Sistemele de Managementul Mediului sunt parte integranta a planurilor de promovarea a tot mai multe firme: astfel, 3065 companii europene au implementat un sistem de managementul mediului conform EMAS pana in Mai 2004 si 61.287 - in intreaga lume, erau certificate cu ISO 14.001, in decembrie 2003.

Eticheta Ecologica Europeana (Floarea Europeana) a devenit un element de promovare pentru un tot mai mare numar de produse si servicii (aproape 18.000 produse si servicii etichetate doar cu aceasta eco-marca in tarile membre si candidate ale Uniunii Europene).

In prezent companiile din tarile Uniunii Europene (ca si cele care au relatii comerciale cu astfel de companii), depun eforturi serioase pentru implementarea acestor sisteme de ecomanagement/ eco-marketing, depasind de multe ori efortul autoritatilor cu responsabilitati in domeniul mediului - prin introducerea acestor instrumente in noi domenii de activitate si grupe de produse si servicii.

Spre deosebire insa de majoritatea companiilor Europene, cele romanesti resimt o lipsa generala de informare in acest domeniu, iar responsabilitatea pentru performantele de mediu ramane, de obicei, in sarcina conducerii, adica a unui numar mic de persoane foarte ocupate, care au, bineinteles, numeroase alte prioritati.

Acest Manual a fost, de aceea, elaborat ca o introducere pentru manageri - in utilizarea celor doua instrumente principale in managementul (EMAS) si marketingul (Eco-Etichetarea) mediului - in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana si a extinderii Pietei Comune. Insusirea acestui material nu presupune cunostiinte de specialitate si a fost scrisa intr-un stil clar, fara a utiliza jargonul de specialitate. Termenii tehnici au fost introdusi intr-o proportie cat mai mica, iar cand au fost utilizati - au fost explicati intr-un limbaj accesibil.

Acest Manual nu isi propune sa acopere toate aspectele instrumentelor de Managementul Mediului, prin includerea tuturor detaliilor tehnice, legislative si organizationale posibile. Facand acest lucru, acest material ar fi fost de cateva ori mai gros si ar fi fost citit cu atentie (si utilizat) de putini dintre managerii carora ne adresam. In schimb - Manualul va ofera o eficienta introducere in instrumentele de managementul si marketingul mediului, cat si informatiile necesare pentru acele companii care vor sa faca urmatorul pas in utilizarea lor.

2. Introducere in Managementul si

Marketingul Mediului

Cuprins:

2.1. Problematica de mediu din perspectiva companiilor

2.2. Sisteme de Managementul Mediului

2.3. Eco-Marketing

2.1. Problematica de mediu din perspectiva companiilor

Globalizarea problemelor de mediu provoaca ingrijorari din ce in ce mai mari. Companiile sunt din ce in ce mai interesate sa realizeze si sa demonstreze o performanta ecologica sanatoasa prin controlarea impactului activitatilor, produselor si serviciilor lor asupra mediului. Ele efectueaza "auditari" pentru a aprecia performanta lor ecologica. Totusi, aceste auditari singure nu sunt suficiente pentru a asigura o organizatie ca performanta ei nu numai ca intruneste, dar va intruni si in viitor cerintele legale.

Standardele Managementului Mediului (cum ar fi EMAS-ul si seriile de standarde ISO 14000) constituie un etalon dupa care organizatiile si companiile isi pot masura performanta. In acelasi timp, opinia publica a devenit din ce in ce mai preocupata de problemele mediului inconjurator acestea fiind adesea reflectate in comportamentul consumatorilor, care isi exprima interesul pentru produsele care nu sunt daunatoare pentru mediu. In acest fel a aparut eticheta ecologica care ofera informatii despre impactul produs asupra mediului, promovand produsele cu impact redus.

Relatia dintre mediu si activitatile socio-economice se poate prezenta sintetic astfel:

Evaluarea impactului pe care activitatile economico-sociale il au asupra mediului se realizeaza pe 2 directii principale:

- una cu caracter obligatoriu consta in obtinerea de catre agentii economici a unor avize, acorduri, premise de functionare in raport cu institutiile abilitate pe linia protectiei mediului. In aceasta situatie formele de evaluare a impactului ecologic sunt reglementate prin legislatia cadru nationala de mediu si detaliate prin legislatia secundara si tertiara nationala din domeniile respective;

- cealalta, cu caracter voluntar, prin care agentii economici, stimulati de anumite avantaje potentiale, se angajeaza sa-si imbunatateasca performanta de mediu. In acest caz formele de evaluare a impactului ecologic sunt reglementate de standardele mentionate (seria ISO 14000, SA8000, EMAS, Ecoetichetarea) care au o recunoastere la nivel international, european si national.

Instrumente in managementul mediului:1) obligatorii - avize

- autorizatii

- permise

2) voluntare - EMAS

- Eticheta Ecologica

2.2. Sisteme de Managementul Mediului

Managementul de mediu este managementul acelor activitati ale unei firme care are sau pot avea un impact asupra mediului.

Sistemul de management de mediu este o componenta a sistemului de management general care include structura organizatorica, activitatile de planificare, responsabilitatile, practicile si procedurile, procesele si resursele pentru elaborarea, implementarea, realizarea analizarea si mentinerea politicii de mediu.

Bibliografie:

www.ngo.ro/img_upload/b247143d65c7290473692bc6171e3654/manual_final.pdf

AUTORI:

Klaas - Jan Kramer - URS Netherlands BV

Prof. Dr. Ing. Ion Hohan, Carmen Balaban, Simona Diaconu - Institutul Roman pentru Educatie si Calitate Europeana

Bogdan Albu - REC Romania

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manual de practici europene in managementul mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 681 cuvinte
Nr caractere:
34 561 caractere
Marime:
36.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
organizare, activitati economice, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!