Managementul prin Proiecte

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Managementul Proiectelor

Inceputurile

Managementul proiectului a fost prima oara folosit ca un concept de sine statator dupa criza Sputnik din timpul razboiului rece; este vorba de momentul lansarii de catre Uniunea sovietica a satelitului Sputnik1 in octombrie 1957, in contextul esuarii a doua incercari americane de a lansa un satelit. Criza a luat sfarsit odata cu aselenizarea din 1969, care a insemnat atingerea obiectivului proiectului Apollo. Dupa aceasta criza, Statele Unite au accelerat procesele de cercetare militara, inventand noi modele si unelte pentru atingerea obiectivului. Astfel, in 1958 au dezvoltat programul numit "Evaluarea Programului si Tehnica Examinarii" (PERT), ca parte integranta a programului de dezvoltare a rachetelor submarine.

Metoda PERT consta in pricipal in identificarea timpului necesar pentru a completa o sarcina, respectiv in determinarea timpului minim necesar pentru terminarea unui proiect. In scurt timp, modelul militar PERT de programare si control al proceselor s-a regasit, in diverse forme adaptate, in multe intreprinderi private; pe de alta parte, in aceeasi perioada corporatia DuPont a dezvoltat propria metoda, anume Metoda Caii Critice (Critical Path Method).

Notiuni de baza. Proiecte. Managementul proiectelor.

Orice organizatie desfasoara diferite activitati, care, in general, implica executarea de operatii sau implementarea unor proiecte.

Aceste doua notiuni au cateva caracteristici comune:

- sunt executate de oameni; au la dispozitie resurse limitate; sunt planificate, executate si controlate.

Principala diferenta intre aceste doua categorii de activitati este ca: operatiile sunt permanente si repetitive; proiectul este temporar si unic. Cu alte cuvinte, proiectul poate fi definit ca fiind un efort temporar facut pentru a crea un produs sau un serviciu unic.

In acest context, temporar inseamna ca proiectul are un inceput si un sfarsit bine definite; unic inseamna ca produsul sau serviciul rezultat este diferit intr-o anume masura de alte produse sau servicii similare.

Exemple de proiecte:

- dezvoltarea unui produs/serviciu nou;

- efectuarea unor modificari in structura unei organizatii;

- implementarea unui nou sistem informatic la nivelul organizatiei;

- construirea unei cladiri noi;

- o campanie electorala.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul prin Proiecte.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
10 513 cuvinte
Nr caractere:
59 014 caractere
Marime:
89.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, proiect
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Dascalu Nicoleta
Sus!