Managementul Performanței Resurselor Umane în Organizația Militară

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CAPITOLUL I.
OMUL SI PERFORMANTA, UN TANDEM DE SUCCES
1.1 Rolul si particularitatile resursei umane in cadrul organizatiei.................................3
1.2 Performanta umana........................................................................................................5
1.2.1. Factori de influenta asupra performantei individuale......................................5
CAPITOLUL II.
MANAGEMENTUL PERFORMANTEI RESURSELOR UMANE IN ORGANIZATIA MILITARA
2.1.Evaluarea performantelor.Componenta a managementului performantei.......11
2.2. Rolul si implicatiile evaluarii performantelor profesionale................................11 CAPITOLUL III
APLICATIE PRACTICA..........................................................................................................14

Extras din proiect:

CAPITOLUL 1

OMUL SI PERFORMANTA, UN TANDEM DE SUCCES

1.1 Rolul si particularitatile resursei umane in cadrul organizatiei

Complexitatea naturii umane obliga managerul la o analiza atenta a tuturor membrilor organizatiei in scopul desfasurarii activitatilor de catre acesta in mod constant la standarde de performanta cat mai inalte.

Analiza presupune o cunoastere si o intelegere cat mai deplina a rolului si particularitatilor resursei umane in cadrul organizatiei, fapt ce vine in ajutorul dezvoltarii teoriei si practicii in domeniul managementului resurselor umane.

,,Traim intr-o lume de organizatii."(Mintzberg) Ne nastem, suntem educati si pregatiti in cadrul unor organizatii, ne castigam existenta intr-o organizatie, pentru ca, in cele din urma, de siguranta si de sanatatea noastra, de drepturile noastre civile sa se ocupe tot o organizatie.

Toata aceasta succesiune, tot acest lant organizational are un rol foarte important in existenta individului, ele completandu-se una pe cealalta, contribuind astfel la conturarea, pas cu pas, a unei personalitati puternice, capabila sa rezolve cu usurinta situatiile problematice intampinate si sa reprezinte organizatia cu succes, la un moment dat, in relatia sa cu alte organizatii existente.

Avand ca si coloana vertebrala profilul psihologic al individului, prin activitatile specifice procesului instructiv-educativ, organizatia poate specula, cu ajutorul oamenilor sai de specialitate, predispozitia vlastarelor spre un anume gen de activitate. In acest fel, drumul catre performanta va fi mult mai scurt, fiecare individ contribuind prin imaginea sa, prin profesionalismul sau la imaginea si prestanta organizatiei in cadrul societatii din care face parte.

,,Daca scopul este o opera de arta, totusi, nu trebuie neglijat artistul in favoarea panzei, pensulei si culorii." (Matt Hennecke)

Principala sursa de competitivitate, resursa umana reprezinta pentru organizatie cea mai importanta si mai sigura investitie ale carei rezultate vor aparea in timp. Capitalul uman, ca si rezerva strategica, presupune alocarea unor fonduri financiare consistente, in masura sa sustina desfasurarea ulterioara, de catre compartimentul personal al organizatiei, a activitatilor de recrutare, angajare, dezvoltare si mentinere (cursuri si perfectionari), remunerare si motivare.

Resursa umana este singura capabila sa produca si sa reproduca celelalte resurse. Reprezinta, de asemenea, o sursa inepuizabila de creativitate, solutii, idei noi, originale, valoroase.

Deciziile manageriale in domeniul resurselor umane reprezinta un capitol foarte dificil. Ele trebuie sa raspunda unor cerinte diverse, care variaza in timp in functie de natura factorilor individuali, organizationali si situationali.

Viata si cariera oamenilor in cadrul organizatiei depinde intr-o foarte mare masura de natura deciziilor manageriale, decizii care de cele mai multe ori sunt influentate de modul in care percepem realitatea, de propriul sistem de valori, de propriile atitudini.

Pastrarea unei atmosfere de lucru propice obtinerii de performante presupune adoptarea si punerea in aplicare a unor decizii responsabile, nediscriminatorii, bazate pe principii morale si etice fundamentale (echitate, etc.) cat mai ales legale din punct de vedere juridic.

Intre evenimentele care influenteaza, afecteaza comportamentul oamenilor si raspunsurile pe care acestia le dau sau comportamentele pe care le adopta se interpune toata viata lor sociala, toate asteptarile lor profesionale, toate sperantele lor.

Relatiile manager-subordonat trebuie sa fie generat de principiul demnitatii umane indiferent de pozitia ocupata in cadrul organizatiei iar deciziile manageriale in domeniul resurselor umane trebuie sa ilustreze preocuparea, grija pentru subordonati, sa fie adoptate intotdeauna in functie de trecutul si personalitatea oamenilor la care se refera.

Bibliografie:

Certo, Samuel, Management modern, Bucuresti, Editura Teora, 2002.

Manolescu, Aurel, Managementul resurselor umane, Editia a IV-a, Bucuresti, Editura Economica, 2003.

3.Lukacs, Edit, Evaluarea performantelor profesionale, Bucuresti, Editura Economica, 2002

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Performantei Resurselor Umane in Organizatia Militara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 051 cuvinte
Nr caractere:
35 287 caractere
Marime:
42.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
omul, performanta
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!