Managementul calității proceselor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul I: Scurta prezentare a instrumentelor de control al calitatii proceselor 1
Capitolul II: Lista de control 2
Capitolul III: Diagrama Pareto 3
Capitolul IV: Histogramele 7
Capitolul V: Graficul de variatie 9
Capitolul VI: Diagrama de dispersie 11
Capitolul VII: Graficele de control 16
Capitolul VIII: Diagrama cauza - efect 20

Extras din proiect:

Preocuparile de definire, intr-o forma coerenta, a instrumentelor managementului calitatii dateaza din anii '50. K. Ishikawa propunea, la data respectiva, utilizarea instrumentelor statistice pentru tinerea sub control a calitatii, pe care le-a grupat, in functie de dificultatea aplicarii lor, in tehnici elementare, intermediare si avansate.

Dintre acestea, in opinia lui, urmatoarele sapte instrumente statistice elementare trebuie considerate instrumente de baza ale calitatii:

1) Lista de control

2) Diagrama Pareto

3) Histograma

4) Graficul de variatie

5) Diagrama de dispersie

6) Graficele de control

7) Diagrama cauza-efect (Ishikawa)

In anii '80, aceste instrumente erau utilizate pe scara larga, pentru rezolvarea problemelor intreprinderilor japoneze, in cadrul cercurilor calitatii.

In scopul definirii tehnicilor si instrumentelor managementului calitatii, Uniunea Oamenilor de Stiinta si Inginerilor Japonezi (JUSE) a infiintat, in anul 1972, o comisie care sa se ocupe de aceasta problema. Propunerile sale au fost finalizate in anul 1977, prin selectarea urmatoarelor instrumente si tehnici, dintr-un numar de 30 de tehnici de creativitate si de management: diagrama afinitatilor, diagrama relatiilor, diagrama matriceala, diagrama arbore, diagrama sageata, diagrama deciziilor si analiza factoriala a datelor.

In prezent, instrumentele si tehnicile managementului calitatii sunt utilizate de tot mai multe intreprinderi, nu numai in Japonia, ci si in alte tari.

Preocuparile de implementare a conceptului de calitate totala, care presupune antrenarea personalului intreprinderii in identificarea problemelor si a solutiilor posibile pentru rezolvarea lor, au determinat dezvoltarea, in continuare, de noi tehnici si instrumente, printre care cele ale cercetarii operationale. G.Kanji si M. Asher au inventariat, de pilda, 100 de asemenea tehnici si instrumente. Cu toate acestea, se considera ca managementul calitatii trebuie sa se bazeze, in principal, pe instrumentele mentionate anterior.

Importanta deosebita care se acorda acestor instrumente este confirmata si de faptul ca unele dintre ele au fost definite ca tehnici si instrumente de imbunatatire a calitatii, intr-un standard international din seria ISO 9000.

Instrumentele clasice ale managementului calitatii au fost preluate, in cea mai mare parte, din statistica, fiind utilizate pentru:

- ordonarea si sintetizarea datele referitoare la calitate

- luarea decizii referitoare la calitatea loturilor de marfuri, pe baza analizei esantionului prelevat;

- controlarea bunei functionari a unui proces, in scopul asigurarii capacitatii acestuia de a obtine in mod constant nivelul de calitate solicitat.

Din prima categorie de tehnici si instrumente, apartinand statisticii descriptive, in analiza calitatii sunt utilizate diferite tipuri de fise, tabele, reprezentari grafice.

Din cea de-a doua categorie fac parte tehnicile de control statistic al calitatii prin esantionare, iar ultima, diagrama de control.

Toate aceste tehnici si instrumente sunt denumite, generic, "Tehnici si instrumente pentru date numerice". Ele permit ordonarea si prezentarea unui ansamblu de date referitoare la calitate, intr-o maniera sintetica, usor de perceput. Indeosebi diferitele tipuri de grafice faciliteaza analizele comparative, evidentierea tendintelor, stabilirea relatiilor intre elementele domeniului analizat fiind considerate, de aceea, deosebit de utile in luarea deciziilor.

In analiza calitatii se utilizeaza o serie de alte tehnici si instrumente: brainstorming, benchmarking, diagrama Ishikawa, diagrama procesului, matricea compatibilitatii etc. Spre deosebire de cele anterior mentionate, ele sunt denumite "Tehnici si instrumente pentru date nenumerice" Aceste tehnici pot fi folosite de catre persoane cu pregatire medie, ceea ce a facut ca ele sa fie baza strategiilor de rezolvare a problemelor in cercurile de calitate, si in general, in echipele de munca formate pentru a inregistra imbunatatiri in activitati si proces.

II. Lista de control

Lista de control sau de verificare este un formular cu format de tabel sau diagrama, destinat inregistrarii datelor pentru a obtine o imagine clara asupra problemei. Contine ansamblul de caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca o instalatie, o echipa, o persoana, pentru a se lua in consideratie faptul ca se poate realiza sarcina atribuita. Aceste liste cu caracteristici se folosesc cu mare eficienta in etapa controlului calitatii. Aceasta tehnica de culegere de date se pregateste astfel incat utilizarea sa fie usoara si sa se interfereze cat mai putin posibil cu activitatea celui care realizeaza registrul. Imbunatatirea calitatii se foloseste atat in studiul simptomelor unei probleme, cat si in investigarea cauzelor sau in culegerea datelor pentru a verifica o ipoteza.

Pentru a aplica in mod adecvat acest instrument, se urmaresc pasii:

1) determinarea obiectivului, care trebuie prezentat in mod clar: se verifica distributia unui proces, defecte si/sau erori, se estimeaza cauze.

2) definirea modului in care se va realiza inregistrarea: cine o va face, cum si unde, daca se vor inregistra toate datele sau se va face o demonstratie.

3) proiectarea Listei de control se face astfel incat aplicarea sa fie simpla si situatia inregistrata sa se poata intelege imediat. De asemenea, este necesar sa se includa date ca: Titlul; Ce se verifica; Cine face verificarea; Unde se realizeaza; Metoda folosita; Periodicitatea; si, in general, orice altceva care se considera a fi necesar.

Bibliografie:

Managementul calitatii proceselor-Concepte fundamentale , Lector univ. dr. Ion Naftanaila, Bucuresti 2011

Managementul calitatii in sectorul public ,Prof.univ.dr. George Moldoveanu, Lect.univ.dr.Cosmin Dobrin ,Editura ASE, Bucuresti, 2003

Joseph M. Juran, http://www.wikipedia.ro

The Concise Encyclopedia of Economics - Vilfredo Pareto, http://www.econlib.org

Observații:

Proiect la Managementul calitatii proceselor : Instrumente de control al calitatii proceselor

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul calitatii proceselor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 665 cuvinte
Nr caractere:
31 559 caractere
Marime:
331.28KB (arhivat)
Publicat de:
Eric Turcu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, proces, control, calitate, instrument
Predat:
Facultatea de Management , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Management
Materie:
Management
An de studiu:
II
Sus!