Întreprinderea de producție

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In sens economic, o intreprindere (firma) indiferent de marime, forma de proprietate si organizare produce bunuri si servicii destinate vanzarii pe piata, scopul urmarit fiind obtinerea de profit.

Cu alte cuvinte,intreprinderea este veriga organizatorica unde are loc fuziunea dintre factorii de productie (resurse umane si material-organizatorice) cu scopul de a produce si desface bunuri economice in structura, cantitatea si calitatea impusa de cererea de pe piata si obtinerea de profit.

In cadrul oricarei economii intreprinderea urmareste realizarea urmatoarelor obiective:

- economic;

- social.

Obiectivul economic se concretizeaza in : optimizarea permanenta a combinarii factorilor de productie utilizati in vederea obtinerii celor mai bune rezultate economice cu costuri cat mai reduse si avand in permanenta in vedere situatia pietelor de aprovizionare si desfacere; distribuirea veniturilor obtinute din procesul de productie.

Obiectivul social este determinat de faptul ca activitatea oricarei intreprinderi se desfasoara intr-un context social dat. Rolul social al intreprinderii se manifesta:

- fata de salariati,deoarece acestia iti consuma o mare parte din timpul lor in cadrul intreprinderii unde trebuie sa existe conditii favorabile atat din punct de vedere al muncii desfasurate cat si din punct de vedere al salarizarii acestora.

Prin masurile intreprinse, managerii trebuie sa creeze conditii favorabile pentru promovarea atat a personalului cat si a tehnologiei.

- fata de consumatori, pentru care intreprinderea industriala trebuie sa produca cele mai

bune produse si servicii cerute de catre acestia; pentru aceasta intreprinderea trebuie sa

furnizeze o informatie cat mai completa si obiectiva asupra produselor sale, prin politici de publicitate si reclama cat mai adecvate.

Obiectivul social este tot mai mult asociat intreprinderilor moderne.Din acest punct de vedere o intreprindere trebuie sa gaseasca un raspuns adecvat la urmatoarele probleme: inflatia, managementul cu fata umana, protectia mediului si a consumatorilor si criza de energie.

Inflatia apare ca un fenomen de crestere a preturilor sau ca o depreciere a puterii de cumparare. Ca urmare a cresterii preturilor apar modificari in comportamentul consumatorilor, acestia reducandu-si drastic nevoile de consum fata de anumite produse, boicotand in acest fel pittele de desfacere ale anumitor producatori. Apare astfel necesitatea adaptarii producatorilor la noile conditii de piata influientate de fenomenul inflatiei.

Managementul cu fata umana presupune luarea in considerare nu numai a factorilor organizationali ci si a factorului uman; cu alte cuvinte managementul cu fata umana implica crearea unui echilibru intre obiectivele de productie si rentabilitate si dorintele salariatilor

Protectia mediului este considerat a fi un element al obiectivului social al unei intreprinderi cu repercursiuni atat pe plan juridic cat si social.

Protectia consumatorului este de asemenea un element important care trebuie avut in vedere de fiecare intreprindere, astfel incat deciziile pe care le iau sa tina seama de dorintele si nevoile beneficiarilor ei.

Criza de energie provine din capacitatile reduse pe plan mondial de a acoperi nevoile din ce in ce mai mari de diferite feluri de energie

Tipologia intreprinderilor.

In mediul national si international functioneaza o mare varietate de intreprinderi ceea ce impune o clasificare a acestora in functie de mai multe criterii:

1) Dupa forma de proprietate:

a) Intreprinderi particulare , in cazul carora patrimoniul apartine unei persoane sau un grup de persoane fizice care au avut de altfel initiativa crearii lor.

b) Intreprinderi de stat, in cazul carora statul a avut initiativa crearii lor si este proprietarul intregului patrimoniu de care acestea dispun. Conform legislatiei romanesti in vigoare (Legea nr.15/1990 privind organizarea unitatilor economice de stat) intreprinderile de stat se organizeaza si functioneaza sub forma de regii autonome sau societati comerciale. Regiile autonome sunt acele intreprinderi care se organizeaza si functioneaza in ramurile strategice ale economiei nationale (energetica, exploatarea minereurilor si a gazelor naturale, posta si telecomunicatii, transporturi feroviare, industria de armament si alte domenii stabilite de guvern). Astfel de intreprinderi sunt persoane juridice si functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie financiara. Ele se pot infiinta prin hotarari guvernamentale, pentru cele de interes national sau prin hotarari ale organelor judetene pentru cele de interes local. Regiile autonome pot cuprinde in structura lor uzine, fabrici, ateliere, sucursale si alte asemenea subunitati necesare realizarii obiectului lor de activitate.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intreprinderea de productie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
4 607 cuvinte
Nr caractere:
25 015 caractere
Marime:
64.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
intreprindere, productie, legislatie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Specializare:
Admisitrarea afacerilor
Materie:
Management
Sus!