Evaluarea Performanțelor și Recompensele Cuvenite Angajaților

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

EVALUAREA PERFORMANTELOR SI RECOMPENSELE CUVENITE ANGAJATILOR 3
1. EVALUAREA PERFORMANTELOR ANGAJATILOR 3
1.1 Aspecte Introductive 3
1.2 Procesul de evaluare 4
1.3 Obiectivele evaluarii performantei 8
1.4 Etapele procesului de evaluare 10
2. RECOMPENSELE CUVENITE ANGAJATILOR 11
2.1 Aspecte Introductive 11
2.2 Tipologia recompenselor 12
2.3 Principii in acordarea recompenselor 19

Extras din proiect:

EVALUAREA PERFORMANTELOR ANGAJATILOR

1.1 Aspecte Introductive

Managementul modern al resurselor umane presupune, in afara de clarificarea rolurilor, crearea unui climat favorabil deschiderii catre mediul exterior, stabilirea unui sistem de comunicare apt sa raspunda nevoilor de participare a angajatilor, stimularea creativitatii, recunoasterea meritelor, transferul raspunderii asupra realizarii sarcinilor etc.

Pentru a atinge aceste obiective este necesar ca mai intai sa se schimbe mentalitatea managerilor, inainte de a cere acest lucru angajatilor.

Importanta omului in conducerea cu succes a unei afaceri este cea care face ca Managementul Resurselor Umane sa devina o competenta esentiala pentru manageri. Aceasta presupune nu doar crearea de slujbe ci si indrumarea oamenilor pentru ca ei sa devina performanti, sa actioneze eficient. Mai inseamna deasemenea si exploatarea cunostintelor individuale, a talentelor si imaginatiei, a creativitatii lor, imbunatatirea continua a activitatii tuturor angajatilor atat in folosul organizatiei cat si al angajatilor.

Aplicarea cu succes a managementului resurselor umane presupune existenta unui sistem de evaluare a performantelor, a unui sistem de stimulare a angajatilor si de recompensare a rezultatelor. Acest sistem necesita cooperarea permanenta a tuturor angajatilor pentru imbunatatirea performantelor intreprinderii.

Resursele umane reprezinta una din cele mai importante investitii ale unei organizatii, ale carei rezultate devin tot mai evidente in timp. De aceea, obiectivul managementului resurselor umane este de a furniza pricepere si experienta in acest domeniu, astfel incat sa se obtina performante optime si sigure, folosind cele mai adecvate metode.

Politica in domeniul resurselor umane, asa cum este ea formulata de conducerea organizatiei, orienteaza activitatea fiecarui angajat. Stabilirea unei politici corecte in domeniul

resurselor umane trebuie sa tina seama de importanta personalului intr-o intreprindere, de raspunderea ce revine conducerii si de obiectivele firmei in acest domeniu.

Managementul resurselor umane vizeaza asigurarea tuturor posturilor din structura unei organizatii cu oamenii potriviti. Acest fapt presupune identificarea necesarului, recrutarea personalului, selectarea, angajarea, evaluarea, salarizarea, promovarea, formarea si perfectionarea, precum si activitatile cu caracter social. In comparatie cu celelalte resurse: financiare, materiale etc., cele umane au un caracter unicat datorita potentialului lor de crestere si dezvoltare, precum si a capacitatii lor de a-si cunoaste si invinge propriile limite, pentru a face fata unor noi provocari si exigente. Ele sunt singurele resurse capabile sa produca si sa reproduca celelalte resurse aflate la dispozitia unei organizatii.

Daca recrutarea si selectia de personal sunt foarte importante pentru o firma, pentru a-si putea asigura un personal de calitate, conform cu cerintele posturilor si ale organizatiei, la fel de important se dovedeste a fi si procesul de evaluare are o influenta deosebita asupra activitatii economico-sociale si a climatului organizational din cadrul unei firme, cu repercursiuni nemijlocite asupra cresterii eficientei si a productivitatii. De aceea, sistemele de evaluare a performantei constituie o parte intrinseca si deosebit de importanta a sistemului de managementul resurselor umane, afectand numeroase decizii ale unei intreprinderi.

Evaluarea performantelor este o activitate de baza a managementului resurselor umane, si ea se desfasoara in vederea determinarii gradului in care angajatii unei organizatii indeplinesc sarcinile sau responsabilitatile ce le revin, ceea ce influenteaza in mod direct performantele firmei.

Evaluarea personalului poate avea un scop imediat si limitat (evaluarea realizata in vederea disponibilizarii sau promovarii/trimiterii la specializare), poate avea un scop cu consecinte pe termen mediu (evaluarea personalului in vederea ierarhizarii acestuia si stabilirii treptelor de salarizare), sau un scop general cu consecinte pe termen lung (evaluarea angajatilor ca parte a procesului continuu si integrat de gestiune a personalului - gestiunea carierei si dezvoltarea personalului).

1.2 Procesul de evaluare

Orice organizatie este interesata ca angajatii sai sa obtina rezultate bune in munca.

Din acest motiv, persoanele care isi desfasoara activitatea in organizatii sunt evaluate periodic in privinta performantelor lor profesionale, iar candidatii care se prezinta la selectie pentru ocuparea unui post sunt evaluati sub aspectul unor insusiri psihice si/sau fizice care s-a constatat ca au legatura cu performanta in munca pe postul respectiv.

Aprecierea performantelor reprezinta un proces prin care se decide cat de bine este efectuata o activitate de munca de catre angajatii unei companii sau a unui loc de munca. Actiunea in sine o gasim sub denumirea de evaluarea angajatilor, evaluarea sau notarea performantelor etc.

Evaluarea resurselor umane presupune trei activitati distincte: evaluarea comportamentului; evaluarea potentialului si a capacitatii de evolutie; evaluarea performantelor obtinute.

In linii foarte generale, informatiile provenite in urma evaluarii performantelor profesionale servesc la: fixarea obiectiva a salariilor, o repartitie adecvata pe post si la organizarea instruirii si perfectionarii profesionale.

Aprecierile profesionale stau la baza tuturor deciziilor de personal: promovari, recompense, penalizari etc.

Studiul informatiilor asupra performantelor profesionale ofera posibilitatea identificarii elementelor de progres sau regres profesional, al necesitatii organizarii unor cursuri de reactualizare sau perfectionare a cunostintelor profesionale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Performantelor si Recompensele Cuvenite Angajatilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 697 cuvinte
Nr caractere:
32 689 caractere
Marime:
89.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
angajat, performanta, companie
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!