Consiliul județean Maramureș

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1) Prezentarea institutiei 3
1.1 Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala 3
1.2 Baza legala de infiintare 4
1.3 Legislatia pe baza careia isi desfasoara activitatea 5
1.4 Obiectivele fundamentale 6
1.5. Modalitati de organizare a activitatii in cadrul institutiei 7
2) Aspecte legate de activitatea de activitatea de finantare in cadrul institutiei
2.1. Analiza institutiei din punct de vedere economico-financiar 12
2.2 Modalitati de finantare a activitatii desfasurate 20
2.3 Nivelul si structura cheltuielilor si veniturilor institutiei analizate in ultimii doi ani 20
2.4 Fluxurile proceselor de atragere a resurselor externe 24
3) Aspecte privind comunicarea si transparenta decizionala in institutie 24
3.1. Prezentarea activitatii de relatii publice, particularitati ale organizarii 24
3.2. Particularitati ale procesului de comunicare interna si externa din institutia analizata 25
3.3. Analiza raportului annual 27
4) Prezentarea proiectelor derulate de institutie 28
5) Resursele umane in institutia analizata 33
5.1. Prezentarea normelor reglementare in domeniul resurselor umane
5.2. Proceduri de selectie si de recrutare a personalului 35
5.3. Modalitati de promovare si motivare a salariatilor 35
5.4 Proceduri de evaluare si control a personalului 37
5.5. Compartimente specializate in activitatea de personal; prezentarea detaliata a organizarii sale, incadrarea cu personal, activitatea ce se deruleaza aici 37
5.6. Apreciere personala asupra stilului de lucru si a performantelor angajatilor 39
6) Elemente privind strategia institutiei analizate 39
6.1. Particularitati strategice ale institutiei publice; 39
6.2. Prezentarea sistemului de obiective al institutiei 42
7) Diagnostic global al institutiei 43
7.1 Puncte forte si puncte slabe 43
7.2 Cauzele care au generat punctele forte si punctele slabe 44
7.3 Recomandari 44

Extras din proiect:

Consiliul Judetean Maramures, ca autoritate a administratiei publice se preocupa permanent de identificarea unor solutii moderne, eficiente si economicoase in gestionarea activitatii de administratie publica locala, actiuni de importanta vitala atat pentru buna functionare a institutiilor publice cat si pentru asigurarea calitatii serviciilor oferite cetatenilor. De asemenea are responsabilitati in derularea procesului de reforma in domaniul administratiei publice locale, cat si in cazul institutiilor subordonate.

Consiliul Judetean Maramures organizeaza, conduce, indruma si controleaza activitatea serviciilor publice judetene. Presedintele, vicepresedintii si secretarul Consiliului Judetean indruma, coordoneaza si controleaza compartimentele repartizate. Legatura intre directii, servicii si compartimente se realizeaza de catre conducatorii acestora prin secretarul general al judetului, iar cu organele centrale, prin conducerea consiliului judetean.

Serviciile din aparatul propriu al Consiliului Judetean Maramures rezolva problemele curente care revin Consiliului judetean, nu au personalitate juridica, actioneaza in numele unitatii in rezolvarea problemelor care ii revin potrivit legii si actualului regulament de organizare si functionare.

In problemele de specialitate, directiile, serviciile si birourile prin compartimentul juridic, contencios, coordonare, intocmesc proiecte de dispozitii precum si proiecte de hotarari in numele presedintelui Consiliului judetean, pe care le supun spre aprobare. Directiile vor lucra pe baza de programe si vor face analiza de cate ori va fi necesar si cel putin odata pe trimestru, impreuna cu persoana din conducere care le coordoneaza, privind modul de organizare a sarcinilor.

Consiliul Judetean Maramures se compune din 35 consilieri judeteni alesi prin vot universal, in conditiile legii alegerilor locale. Presedintele Consiliului Judetean Maramures este ing. Marinel Kovacs, ales in 2004, prin votul consilierilor judeteni.Principalele atributii sunt stabilite prin Legea215/2001 privind administratia publica locala. El exercita functia de ordonator principal de credite, al veniturilor si cheltuielilor prevazute in bugetul propriu. Din conducerea executivului mai fac parte:

- Vicepresedinte ec. Pamfil Bercean;

- Vicepresedinte ing. Emil Marinescu;

- Secretar general jr. Dumitru Dumuta.

Consiliul Judetean Maramures se intruneste o data la doua luni, in sedinte ordinare, si se poate intruni in sedinte extraordinare ori de cate ori este nevoie. Comisiile de specialitate se intrunesc lunar si inainte de sedintele de consiliu judetean pentru a analiza si aviza proiectele de hotarare din domeniul lor de activitate.

Aparatul propriu este format din 123 de posturi, din care 29 de conducere, 85 de executie de specialitate si 6 de executie deservire.

1.2 Baza legala de infiintare

Consiliul Judetean Maramures s-a infiintat tinand cont de prevederile Legii 215/2001.

Potrivit legii, in termen de 20 zile de la data desfasurarii alegerilor are avea loc sedinta de constituire a consiliului judetean. Sedinta este legal constituita daca participa cel putin doua treimi din numarul consilierilor declarati alesi. In cazul in care nu se poate asigura aceasta majoritate, peste 3 zile se va organiza o noua sedinta. Daca nici de aceasta data nu se prezinta cel putin doua treimi din numarul consilierilor declarati alesi, prefectul va face o noua convocare peste alte 3 zile.

Daca nici la a treia convocare nu se prezinta cel putin doua treimi din numarul consilierilor alesi, prefectul va dispune verificarea motivelor care au determinat neprezentarea la sedinta a consilierilor absenti. Daca absentele nu au la baza motive temeinice de boala, care a necesitat spitalizarea sau imobilizarea la pat; deplasarea in strainatate in interes de serviciu; evenimente de forta majora, cum ar fi: inundatii sau alte catastrofe care au impiedicat deplasarea; deces in familie sau alte situatii similare, prefectul va emite un ordin prin care va declara vacante locurile consilierilor declarati alesi, care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocari anterioare. Ordinul prefectului poate fi atacat de cei interesati la instanta de contencios administrativ in termen de 5 zile de la comunicare. Hotararea instantei este definitiva si irevocabila.

Sedinta de constituire este deschisa de prefect sau de reprezentantul acestuia, care il invita pe cel mai in varsta dintre consilieri, precum si pe cei 2 asistenti ai acestuia sa preia conducerea lucrarilor sedintei. Dupa preluarea conducerii sedintei se ia o pauza in timpul careia se constituie grupurile de consilieri, potrivit prevederilor Statutului alesilor locali, iar secretarul judetului prezinta presedintelui de varsta si asistentilor acestuia dosarele consilierilor declarati alesi si pe cele ale supleantilor lor, asa cum acestea au fost primite de la biroul electoral de circumscriptie.

Dupa alegerea comisiei de validare se dispune o noua pauza, in timpul careia comisia va examina legalitatea alegerii fiecarui consilier, pe baza dosarelor prezentate de presedintele de varsta. Dupa validarea mandatelor a cel putin doua treimi din numarul de consilieri stabilit potrivit legii se va proceda la depunerea urmatorului juramant: ?Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa fac cu buna-credinta tot ceea ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor judetului Maramures. Asa sa-mi ajute Dumnezeu. Consilierii care refuza sa depuna juramantul sunt considerati demisionati de drept. Dupa depunerea juramantului presedintele de varsta declara consiliul legal constituit.

Consilierilor in functie li se elibereaza o legitimatie care atesta calitatea de membru al consiliului.

1.3 Legislatia pe baza careia isi desfasoara activitatea

Consiliul judetean este autoritatea administratiei publice pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti , in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean"

( Constitutia Romaniei , art. 122)

Actele normative care reglementeaza activitatea Consiliului Judetean sunt:

1. Constitutia Romaniei;

2. Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale modificata si completata in 2004;

3. Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali;

4. Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative;

5. Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici;

6. Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatiilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei;

7. Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduita a functionarilor publici;

8. Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica;

9. Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public;

10.Ordonanta nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor;

11.Ordonanta nr. 27/2003 privind procedura aprobarii tacite;

12.Hotararea nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de masuri

pentru combaterea birocratiei;

13. Ordonanta nr. 45/2003 privind finantele publice locale;

14. Codul fiscal

1.4 0biectivele fundamentale

Consiliul Judetean Maramures si-a propus pe urmatorii doi ani s-a atinga urmatoarele obiective fundamentale:

- Cresterea competitivitatii economiei judetene prin stimularea activitatilor inovative in scopul obtinerii de produse cu valoare adaugata ridicata, mai ales in sectoarele prioritare;

- Realizarea serviciilor publice de interes judetean la un nivel performant cat mai apropiat celui existent in structurile institutionale locale din tarile UE;

- Modificarea raporturilor dintre administratie si cetatean;

- Adaptarea la valorile administrative europene;

- Introducerea noilor tehnologii ale informatiei si comunicatiilor prin dezvoltarea unui system informational integrat la nivelul judetului

- Dezvoltarea capacitatii autoritatilor

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consiliul judetean Maramures.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
10 740 cuvinte
Nr caractere:
74 273 caractere
Marime:
95.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
consiliu, regiune, dezvoltare
Predat:
la facultate , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Management
An de studiu:
II
Profesorului:
Lect. Univ.Dr.Profiroiu Alina
Sus!