Conducerea Echipelor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. Introducere

Consideram ca nu exista o metoda simpla de management sau de conducere a unei echipe. Atitudinile democratica sau autoritara, incurajatoare sau dominatoare, stricta sau mai putin stricta constituie elemente necesare celor in functia de conducere. Mult depinde si de moment, de stadiul in care se afla proiectul, de contextul organizational in care se lucreaza, de personalitatile individuale, de competenta membrilor si de caracterul celor delegati sa ii coordoneze. Toti membrii sunt responsabili de managementul echipei, fapt care nu trebuie uitat atunci cand o persoana este desemnata in functia de lider. Coordonarea, instruirea si administrarea eficienta asigura posibilitatea ca deprinderile si abilitatile combinate ale indivizilor sa dea rezultate excelente, realizandu-se asadar idealul sinergiei. Pentru cei care au lucrat in echipe cu randament foarte bun, satisfactia personala, sentimentul competentei si colegialitatii creste considerabil, iar ideea apartenentei la un tot dinamic si eficient este extrem de reconfortanta.

Liderul echipei are trei indatoriri generale:

- sa asigure indeplinirea sarcinii: crearea conditiilor adecvate inseamna sa ne asiguram ca grupul are o sarcina precisa de executat (si potrivita pentru echipa) si ca detine resursele necesare atingerii scopului, presupune faptul ca liderul trebuie, uneori, sa se zbata pentru a obtine bugetul necesar, cazarea, echipamentul sau alte instrumente necesare sarcinii.

- sa formeze si sa mentina unitatea echipei: Membrii trebuie sa stie exact cine apartine si cine nu apartine grupului - adica, limitele grupului. Este bine sa stabilim exact care sint membrii de baza si care figureaza ca membri periferici. Primii constituie, de fapt echipa, iar ceilalti colaboreaza din cand in cand, dar nu ca membri propriu-zisi, intrucat nu petrec suficient de mult timp cu restul grupului.

- instruirea si sustinerea echipei in vederea succesului: A treia functie a conducatorului este de a instrui si a orienta echipa spre victorie, ceea ce presupune interventia pentru indrumare si sustinere in vederea realizarii unui lucru eficient.

Bibliografie:

Bass, B. (1990), Bass &. Stogdill's handbook of leadership: Theory, research and managerial applications (editia a treia), Free Press, New York.

Hackman, J.R. (2002), Leading Teams: Setting the stage for great performances, Harvard Business School Press, Cambridge, MA. House.

RJ. si Mitchell, T.R. (1974), ,,A path goal theory of leadership", Journal of Contemporary Business, 5.

Kanter, R.M. (1983), The change masters, Simon and Schuster, New York.

Nicholson, N. (2000), Managing the human animal, Texere, London.

Sternberg, R. J., & Vroom (2002), V. H., The person versus the situation in leadership.Leadership Quarterly, 13.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conducerea Echipelor
    • CONDUCEREA ECHIPELOR.doc
    • CONDUCEREA ECHIPELOR.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 066 cuvinte
Nr caractere:
10 847 caractere
Marime:
478.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, echipe, conducere
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!