Analiza diagnostic la SC Mopaf SA

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. Mediul ambiant al firmei

In ultimele decenii, mediul firmelor a cunoscut o serie de mutatii profunde, caracteristicile sale esentiale devenind complexitatea si discontinuitatea schimbarilor. In ultimii ani s-a observat o tendinta de globalizare a pietelor, internationalizarea si mondializarea crescanda a economiilor, accentuarea schimbarilor tehnologice, explozia informationala, persistenta inflatiei si stagflatiei, intensificarea concurentei internationale. S-a observat deplasarea accentului de la factorul pret spre nivelul tehnic si calitatea produselor, diversificarea si rafinarea cererii, caracterul ,,personalizat" al consumului, caracterul limitat al resurselor, exigentele ecologiste, costul si mobilitatea crescanda a capitalurilor. Aceste evolutii reprezinta amenintari pentru firmele conservatoare si oportunitati pentru firmele creative si adaptive.

In acest context nou de mediu, rationalizarea pozitiei strategice a firmei, bazata pe existenta unor strategii de dezvoltare realiste, coerente si explicite dobandeste o importanta capitala pentru fiecare firma.

Capacitatea de a stapani si valorifica schimbarea prin mobilizarea si adaptarea potentialului intern la cerintele mediului extern, devine o problema majora pentru firme, de aceasta capacitate depinzand reusita si performantele firmei, pozitia ei in mediul concurential.

In opinia unor autori, prin mediul ambiant se intelege ansamblul firmelor, organizatiilor si indivizilor, precum si ansamblul factorilor care influenteaza sau pot inflenta comportamentul unei firme1

O strategie de rationalizare a pozitiei strategice se constituie intr-un ghid pretios pentru fixarea prioritatilor in materie de alocare a resurselor, pentru concentrarea si orientarea eforturilor in directia atingerii obiectivelor stabilite, reprezentand astfel o conditie hotaratoare a profitabilitatii si competitivitatii.

Mediul concurential al firmei reprezinta mediul extern al acesteia, prin care se intelege ansamblul factorilor externi, a caror existenta este susceptibila de a-i influenta comportamentul si performantele, afectand-o intr-un fel sau altul Deoarece impactul poate fi direct (actiunile concurentei) sau indirect (schimbari generale in climatul de afaceri), analiza mediului extern trebuie realizata in doua contexte diferite: contextul concurential, generat de elemente aflate in imediata vecinatate a organizatiei si caracterizat prin posibilitati sporite de influentare a acesteia, respectiv contextul general (macromediul), mai indepartat si cu posibilitati mai reduse de influenta asupra firmei.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza diagnostic la SC Mopaf SA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
114 pagini
Imagini extrase:
114 imagini
Nr cuvinte:
35 059 cuvinte
Nr caractere:
194 913 caractere
Marime:
590.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
Analiza diagnostic la SC Mopaf SA, companie
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!