Relația dintre Logistică și IT

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Prezentarea logisticii ca functie 3
2. Functia IT 5
3. Ariile decizionale aflate la interfata dintre cele doua functii
3.1. Considerente generale 7
3.2. Tipurile de sisteme 7
3.3. Activitatile logistice sustinute de IT 8
3.4. Tehnologia comertului electronic 16
4. Exemple de cooperare si conflict intre cele doua functii
4.1. Implementare BizTalk Server pentru Nestle Romania 24
4.2. Implementarea unui sistem de Warehouse Management la Mediplus 26
5. Recomandari pentru organizatie
5.1. Sistemele ERP 28
5.2. Sistemele CRM 29
5.3. Standardul EDI 30
6. Bibliografie 33

Extras din proiect:

Logistica se refera la ansamblul operatiunilor care au ca scop punerea marfii la dispozitia destinatarului la termenul si la locul stabilite prin contract si la costul cel mai redus. Logistica include, prin urmare, toate activitatile care sunt legate de circulatia marfurilor: alegerea localizarilor pentru fabricare si depozitare; gestiunea aprovizionarii si a stocurilor; ambalarea si marcarea marfii; transportul; asigurarea marfurilor; vamuirea si operatiunile postvanzare.

La originea logisticii sta ideea ca activitatile enumerate mai sus reprezinta parti ale unui proces integrat si ele trebuie sa fie gestionate ca un intreg. Pe aceasta baza, indeosebi incepand cu anii '80, multe firme au inceput sa-si constituie departamente de logistica sau sa lucreze cu societati specializate in acest domeniu, subcontractand ansamblul activitatilor respective.

Costurile cu logistica detin intre 5% si 20% din totalul costurilor in intreprinderile comerciale sau producatoare. Printr-o abordare integrata sau subcontractate catre firme de logistica, in conditiile utilizarii facilitatilor oferite de tehnicile de informare, aceste costuri pot fi substantial reduse. Acest lucru se realizeaza prin optimizarea solutiei logistice, respective a alegerii modalitatii (modului) de transport, a tehnicii de transport, a localizarilor pentru depozitarea si manipularea marfii.

In ceea ce priveste modalitatea de transport, firma poate sa aleaga intre: transportul maritim, fluvial, aerian, rutier sau pe cale ferata, la care se adauga transportul postal (colete), cel prin conducte (ex: pentru petrol), precum si transportul multimodal. Fiecare dintre aceste modalitati prezinta avantaje si incoveniente.

In ceea ce priveste tehnica de realizare a transportului, se disting urmatoarele posibilitati: expedierea exclusiva, grupajul si navlosirea.

In alegerea unei solutii logistice avantajoase, vanzatorul trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii, in speta: costul, durata si securitatea livrarii.

Costul total al operatiunilor de logistica influenteaza competitivitatea produsului comercializat. El cuprinde mai multe elemente: costul ambalajului; costul transportului (pretransport, transport principal, posttransport); costul asigurarii; costul manipularii si depozitarii; costul operatiunilor vamale; costuri anexe: comisioane, taxe portuare; costul gestiunii interne; costul financiar al imobilizarii marfurilor.

Costul logisticii este un criteriu foarte important indeosebi in cazul marfurilor de valoare redusa sau in conditiile unei piete puternic concurentiale. El este analizat insa in interdependenta cu celelate criterii si cu luarea in considerare a intereselor exportatorului si importatorului.

Durata operatiunilor de logistica (transit time) include timpul total necesar pentru tranzitul marfii de la locul de expeditie la locul de destinatie.

Acesta include:

- Durata transportului;

- Durata de asteptare ( la incarcare, transbordare, descarcare);

- Durata formalitatilor vamale.

Securitatea livrarilor trebuie privita sub doua aspecte: securitatea marfurilor, care depinde de mai multi factori, cum sunt modalitatea si mijlocul de transport, modul de pregatire a marfii pentru livrare ( ambalaj), modul de realizare a operatiunilor de manipulare; securitatea termenelor stabilitite pentru livrare, acestea depinzand de modalitatea si mijlocul de transport, numarul de transbordari, precum si de alte conditii: greve, conditii climaterice.

Preferitele utilizatorilor privind livrarea electronica:

- Livrare gratuita;

- Preturi reduse;

- Returnare gratuita in caz de neconformitate;

- Garantarea termenului de livrare;

- Asigurarea impotriva fraudei privind cardurile;

- Navigare rapida;

- Informatii privind produsele;

- Livrare rapida;

- Navigare usoara in cadrul paginii web;

- Un mai bun inteles al conceptului de virtual/posibilitatea de percepere a produselor

- Posibilitatea de a interactiona cu serviciul clienti pentru a solicita ajutorul

- Utilizarea cardurilor exclusiv pentru tranzactii pe Internet.

Modalitati de promovare a livrarilor gratuite. Oferta de livrari gratuite reprezinta modalitatea de atragere a clientilor pe Internet. Acesta pare sa fi devenit in ultima vreme un simplu cost al modalitatii de a incheia afaceri.

O modalitate este de a oferi livrari gratuite in mod selectiv, in functie de marimea cererii. Studiile realizate au dus la concluzia ca nivelul comenzii trebuie sa fie destul de mare pentru a putea acoperi costurile de transportare. Oferta de gratuitate trebuie sa fie facuta doar de la un anumit prag al vanzarilor.

Se pot realiza livrari gratuite in functie de client. In acest caz, vor beneficia de acest serviciu doar clientii loaiali si profitabili. Un numar foarte mare de servicii au ales sa transfere o parte din aceste cheltuieli catre clientii neprofitabili sau catre cei care nu desfasoara o activitate frecventa.

Bibliografie:

1. "Marketing si comunicarea pe Internet" - Gabriela Grosseck, Ed. LUMEN, Iasi 2006

2. ,,Secretele comertului electronic : ghid pentru exportatori - intreprinderi mici si mijlocii" - International Trade Center UNCTAD/WTO ; Centrul Roman de Comert Exterior , Editura Centrul de Comert International, Bucuresti, 2000

3. "Comertul Electronic " - Ion Gh. Rosca, Cristina-Mihaela Bucur, Carmen Timofte-Stanciu, Octavian Paiu, Mirela Visean, Editura Economica, Bucuresti, 2004

4. "Tranzactii pe Internet " - Mihaela Belu, Dorel Paraschiv, Ana Maria Comanescu, Ed. Economica, Bucuresti 2004

5. Managementul logisticii si distributiei" - John Gattorna, Editura Teora, Bucuresti, 1999

6. http://www.pharmec.ro/pharmec_depozit/#descriere

7. http://www.optima.ro/ro/produse/solutie-gestionare.htm

8. http://www.artinfo.ro/ideale/logistica.aspx

9. http://www.dhl.ro/publish/ro/ro/eshipping/tas.high.html

10.http://www.microsoft.com/romania/solutii/studii_de_caz/nestle.mspx

11. http://www.studiidecaz.ro/index.php?ifile=text_full&id_text=99&id_text2=da4727ebe6532a0684ee260f3fb5801b

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatia dintre Logistica si IT.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
14 322 cuvinte
Nr caractere:
78 850 caractere
Marime:
112.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Logică
Tag-uri:
internet, promovare, clienti
Predat:
Facultatea de Marketing , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Logică
Sus!