Bazele Informaticii

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Din timpurile cele mai vechi, oamenii au folosit unelte si tehnici care sa-i ajute sa numere cu mai multa acuratete, sa masoare mai precis, sa tina un raboj sau sa faca insemnari care sa se poata pastra mai mult timp, sa transmita cu mai multa precizie; ei au folosit in acest scop, de exemplu, rigle, sextante, cantare si balante, ceasuri etc.

Calculatorul nu e decat cel mai nou din acest sir lung de masini de calculat si de inregistrat. Doar atat-nimic mai mult. Tot ceea ce fac calculatoarele este de a calcula si inmagazina rezultatele calculelor.

Totusi, acest principiu e mascat de un lucru practic groaznic: ceea ce fac ele poate ca e simplu, dar fac lucrul respectiv in cantitati impresionante - si incredibil de bine. Azi, viteza calculatoarelor se masoara in milioane de operatii pe secunda. Operatiile pot sa fie simple, dar ele pot fi combinate in foarte multe feluri pentru a rezulta un sir enorm de functii utile. Acestea s-au intamplat aproape in intregime in ultimii 30-40 de ani.

1.SISTEME DE NUMERATIE

Necesitatea reprezentarii caracterelor numerice s-a materializat in aparitia si existenta simultana a unor diferite sisteme de numeratie.

Un sistem de numeratie este format din totalitatea regulilor de reprezentare a numerelor cu ajutorul unor simboluri numite cifre.Sistemele de numeratie sunt de doua feluri: pozitionale si nepozitionale.

In sistemele de calcul se folosesc in special sisteme de numeratie pozitionale, datorita simplitatii de reprezentare si de efectuare a calculilor aritmetice. Acestea se definesc ca sisteme de numeratie, in valoarea unei cifre din cadrul unui numar este determinata de pozitia ei in cadrul numarului. Fiecare sistem de numeratie pozitional contine un alfabet format din cifre si litere al caror numar este egal cu baza sistemului respectiv.

Sistemul de numeratie pozitional poate fi:

- binar - este format numai din doua cifre, 0 si 1.

- octal - format din opt cifre:0,1,2,3,4,5,6,7.

- zecimal - format din zece cifre: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9.

- hexazecimal - sunt utilizate simbolurile 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F.

Conversia numerelor din sistemul de numeratie zecimal intr-un alt sistem se realizeaza prin efectuarea unui sir de impartiri succesive la valoarea bazei sistemului in care se doreste transformarea.

Realizarea a 4 siruri de transformari a unui numar dintr-un sistem de numeratie in celelalte sisteme de numeratie

Transformarea din sistemul de numeratie zecimal in sistemul de numeratie binar:

29(10) = ?(2)

29 : 2 = 14, rest 1

14 : 2 = 7, rest 0

7 : 2 = 3, rest 1

3 : 2 = 1, rest 1

Se preia rezultatul ultimei impartiri (3 : 2 = 1 ) si restul sirului de impartiri in ordine inversa (rest 1, rest 1, rest 0, rest 1).

Bibliografie:

- Marius Daniel Mares, Bazele Informaticii, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2000

- Ilie Tamas, Pavel Nastase, Florentina Berbec, Eden Ali, Bogdan Ionescu, Iuliana Ionescu, Mirela Oancea, Luana Cosacescu , Bazele informaticii, Ed.Info Mega,Bucuresti, 2000

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele Informaticii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 325 cuvinte
Nr caractere:
18 553 caractere
Marime:
26.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Limbaje de Programare
Tag-uri:
sisteme, cifre, binar
Predat:
Facultatea de Management Financiar - Contabil , Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
Materie:
Limbaje de Programare
An de studiu:
I
Sus!