Tema iubirii în literatura română

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Daca am intreba pe cineva ce este iubirea, cu siguranta ne-ar raspunde ca este sentimentul acela puternic care se leaga intre un barbat si o femeie, care pleaca de la atractie, admiratie si respect. Poate l-ar condimenta cu intelegere si o oarecare doza de nebunie, pentru a nu fi multa monotonie.

"Dragostea este un foc ale carei prime invapaieri se vestesc intr-un ungher al inimii cuiva datorita unei scantei ratacitoare din inima altcuiva, se inteteste si se mareste pana cand incalzeste si iradiaza multimi de barbati si femei, inima universala a tuturor si astfel, cu generoasele sale flacari, lumineaza intreaga lume si intreaga natura." (Ralph Woldo Emerson, Eseuri)

Iubire? Pare un cuvant atat de simplu si totodata atat de complex. Iubirea inseamna viata, iubirea inseamna daruire, iubirea inseamna arta, iubirea inseamna poezie. Iubirea nu umbla taras, ci zboara pe aripi iuti, si-ti iese, cand iti vine randul, fara de veste-n cale; degeaba o cauti cand nu o gasesti, degeaba fugi cand ea alearga dupa tine; iubirea e numai a ta si chiar de nu a-i cunoaste-o tu pe ea, te cunoaste ea pe tine, nu te pazeste, ci te schimba.

Si iubirea are mai multe trepte. Ea ajuta sufletele sa creasca, sa se dezvolte. Sa zboare imbratisate devenind ingeri cu doua aripi. Este o simfonie in care tema principala este repetata in diverse game si tonalitati de diverse instrumente. Pentru fericirea de a iubi si a fi iubit merita sa cunosti vazduhul sperantei de a fi alaturi de cel iubit, sau abisul disperarii de a fi departe de el.

Cum este iubirea manifestata? Viata si literatura ne arata ca iubirea poate fi fulgeratoare, ascunsa, carnala, matrimoniala, materna, filiala, fraterna, platonica. Insa cea mai sublima forma de iubire este iubirea lui Dumnezeu pentru om. Este ca un curcubeu de culori care iti ia rasuflarea de atata frumusete. Acest sentiment fundamental se asociaza cu bucurie, asteptare, melancolie, frustrare, indoiala, resemnare.

Scriitori romani au privit si tratat tema iubirii din diferite unghiuri, creand astfel o opera vasta. Printre cei care s-au ocupat cu studierea, descrierea si analizarea sentimentului de iubire se numara si Mihai Eminescu, George Calinescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Gala Galaction, Garabet Ibraileanu, Ion Slavici, Ion Heliade Radulescu, Mihail Sadoveanu, Mircea Eliade, Nichita Stanescu, Mircea Cartarescu, Camil Petrescu, Radu Petrescu si multi, multi altii.

Tipul de dragoste divina este specific fiintelor mitologice aflate in afara timpului. Nimfele, naiadele, sirenele se situeaza in atemporalitate, neimbatranind si neajungand niciodata urate. Diana, zeita greaca a vanatorii, era casta si sageta pe oricine o vedea goala. Cultul zeitei Diana, ca personaj feminin cu preocupari belicoase, este remarcat de cunoscutul antropolog scotian James George Frazer in "Creanga de aur", prin padurea consacrata acestei zeite. Regii din padurea Dianei ramaneau stapanitori cata vreme

Bibliografie:

Mihai Eminescu - ,,Poezii" (Biblioteca scolarului)

Ion Slavici - ,,Mara"

Lucian Blaga - ,,Poezii"

George Calinescu - ,,Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent"

- ,,Enigma Otiliei"

Vasile Alecsandri - ,,Poezii" (Biblioteca scolarului)

Mircea Eliade - ,,Maitreyi"

George Munteanu - ,,Istoria literaturii romane"

Tudor Arghezii - ,,Poezii"

Emil Alexandrescu - Analize si sinteze de literatura romana

Cecilia Stoleru - 130 de subiecte rezolvate - literatura romana

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tema Iubirii in Literatura Romana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 917 cuvinte
Nr caractere:
23 254 caractere
Marime:
3.51MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
iubire, literatura, limba, opere
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!