Modalități de îmbogățire a vocabularului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. Alegerea temei si motivatia alegerii ei.

Avand in vedere ca formarea la elevi a unei exprimari clare, precise, nuantate este unul din obiectivele principale ale predarii limbii romane in ciclul primar consideram ca este o datorie a fiecarui dascal sa gaseasca modalitatile cele mai eficiente pentru implinirea acestui obiectiv.

Utilizarea unui limbaj precis, corect, cat mai obiectiv fata de ceea ce gandeste, cat mai apropiat de ceea ce simte si doreste sa comunice fiecare elev sunt atribute esentiale. Indrumand elevul sa se exprime cat mai adecvat mesajului pe care il comunica antrenandu-1 in gasirea unor noi mijloace de exprimare mai ample si mai variate, il ajutam sa-si largeasca permanent sfera de cuprindere a vocabularului si in paralel sa creeze multiple conexiuni gramaticale, vocabularul devenind mai functional, iar capacitatile de creatie se adancesc, se antreneaza.

Nu numai capacitatea de exprimare se dezvolta ci si cea de intelegere. Un elev care poseda deprinderi de exprimare corecta, orala si scrisa, va asimila si va aprofunda mai usor cunostinte si la celelalte discipline de invatamant, asigurandu-se astfel succesul scolar si o buna formare intelectuala.

De aceea am considerat tema acestei lucrari ampla si interesanta, cat si foarte utila pentru practica de zi cu zi la scoala. Nu trebuie uitat faptul ca acest proces de dezvoltare a capacitatii de exprimare, de precizare si nuantare a vocabularului este un proces amplu ce de-abia incepe odata cu varsta scolara mica, specifica ciclului primar. Insusirea temeinica a limbii romane, trezirea interesului pentru cunoasterea si intrebuintarea ei adecvata, reprezinta o sarcina dificila, pe care invatatorul trebuie sa o indeplineasca cu multa maiestrie didactica.

Comunicam gandurile noastre copiilor, stiinta se descopera prin cuvinte, povestea se rostogoleste in cuvinte zglobii, faurind limba noastra - comoara noastra, tezaur de pret al celor de ieri, de azi si de maine, ce stau de veghe la inaltarea tarii - romanii.

Limbajul a determinat dezvoltarea a numeroase probleme impulsionand cercetarea lui din diverse unghiuri de vedere. Ca manifestare individuala limbajul se realizeaza ca proces al comunicarii cu ajutorul limbii fiind, cum se exprima S.L. Rubinstein, ,,limba in actiune". Indiferent de limba in care se realizeaza comunicarea verbala, ea transmite trairile individuale, ideile, gandurile, sentimentele. Un popor traieste inainte de toate prin limba pe care o vorbeste si in care scrie.

Scoala are obligatia de a-i face pe elevi sa cunoasca limba si literatura romana, sa le formeze interesul, dragostea si dorinta de a citi, de a se exprima cat mai corect atat oral cat si in scris, sa dezvolte gustul artistic. Rolul important in aceasta directie ne revine noua, invatatorilor, care avem sarcina sa punem temelia unei exprimari corecte si frumoase in cadrul predarii limbii romane. Incepand cu varsta scolara mica, adica de la venirea elevului in clasa I si pana la terminarea ciclului primar, timp in care strabate un drum hotarator pentru el, pentru evolutia sa ulterioara.

Limba romana este limba auzita si invatata in preajma caminului parintesc, este confidentul intim al fiecarui om. Cu ajutorul ei ne facem cunoscute gandurile si sentimentele Limba poporului nostru este armonioasa, plina de intelepciune asa cum arata poetul G. Sion in poezia ,,Limba romaneasca"

,,Mult e dulce si frumoasa

Limba ce-o vorbim

Alta limba armonioasa

Ca ea nu gasim

Salta inima-n placere

Cand o ascultam

Si pe buze-aduce miere

Cand o cuvantam. "

Aceste versuri le-am avut mereu in gand, le-am indragit si mai mult, odata cu alegerea temei pe care o voi trata in prezenta lucrare metodico-stiintifica.

Copilul de azi, solicitat de un mediu social cu o bogata sursa informationala simte nevoia unei mai timpurii initieri in stiinta vremii. In clasele mici este necesar sa se asigure o vorbire fluenta si o exprimare curenta mai ales ca vorbirea este primul act de cultura. Imi revine sarcina ca in predarea acestui obiect sa caut si sa explic metode optime, procedee variate, in vederea formarii unor deprinderi temeinice de exprimare precisa si nuantata atat orala cat si scrisa precum si o scriere corecta.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modalitati de Imbogatire a Vocabularului .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
16 667 cuvinte
Nr caractere:
85 038 caractere
Marime:
215.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
vorbire fluienta, nuanta orala, scrierea corecta
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Profesorului:
Ciortea Rodica
Sus!