Junimea și Criticismul Junimist

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Rezumat: Societatea Junimea a fost cea mai importanta grupare ide?ologica si culturala din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, avand rolul de a orienta evolutia culturii romane. Studiul de fata urmareste principalele coordonate ale fiintarii acestei confrerii de spirite: fondatorii, infiintarea societatii, etape in activitate, criticismul junimist.

Cuvinte cheie: societate, comuniune de idei, caracter polemic, prelectiuni populare, directie noua, criticism junimist, forme fara fond.

Societatea Junimea, infiintata in iarna anului1863 - primavara anului 1864 (,,originea Junimii se pierde in noaptea timpurilor") la Iasi, din initiativa unor tineri entuziasti ce studiasera in strainatate (majoritatea in Germania) si revenisera apoi in tara cu dorinta de a pune in aplicare cunostintele dobandite, promoveaza un amplu ansamblu de idei care se concretizeaza, conform exegetilor istoriografiei literare romanesti, intr-un curent cultural, junimismul, care a initiat o orientare noua pentru acea vreme in literatura si cultura, dar si in spiritul public. Un grup de oameni, legati prin preocupari comune alcatuind o asociatie bazata pe comuniunea de idei, care au reusit sa colaboreze in buna intelegere, pastrandu-si, in acelasi timp, fiecare libertatea de opinie.

Liderul societatii, mentorul, autoritatea necontestata, liantul gruparii este Titu Maiorescu, ceilalti membri fondatori sunt Iacob Negruzzi - secretarul perpetuu si directorul revistei Convorbiri Literare, Vasile Pogor - casier, ofera localul pentru tipografie si formuleaza deviza Junimii: ,,Entre qui veut, reste qui peut", P.Carp si Theodor Rosetti - propunatorul denumirii societatii.

In cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, societatea Junimea a fost cea mai importanta grupare ide?ologica si culturala din epoca, avand rolul de a orienta evolutia culturii romane. O noua generatie de intelectuali se impune acum. Cei cinci tineri reveniti de la studii din strainatate (P.P. Carp, Vasile Pogor, Th. Rosetti, Iacob Negruzzi si Titu Maiorescu), constienti de situatia precara a culturii romane, au hotarat infiintarea acestei societati, menita sa aduca un suflu nou in cultura romana. Circulatia ideilor junimiste in epoca a fost asigurata de faptul ca societatea avea o tipografie proprie, o librarie si ca edita revista Convorbiri literare, incepand din 1867. In pa?ginile revistei vor fi publicate articolele lui Maiorescu si operele marilor clasici: poezia lui Mihai Eminescu, proza lui Ion Creanga si Ioan Slavici, comediile lui I. L. Caragiale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Junimea si Criticismul Junimist.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 771 cuvinte
Nr caractere:
30 295 caractere
Marime:
31.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
junimea, romana
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Profesorului:
Sava Tihon
Sus!