Formarea conștiinței istorice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Constiinta istorica se naste din incercarea de a construi identitatea unui popor, a unei natiuni, prin raportare la alte popoare, la alte natiuni. Cateva dimensiuni specifice acestei raportari sunt: situarea in timp si in spatiu, evenimentele istorice, limba, cultura si civilizatia, mentalitatile.

Incepand cu secolul al XVI-lea, preocuparile privitoare la felul in care romanii se inscriu in cursul istoriei apar in documente scrise in limba slavona. Acest interes se dezvolta datorita contactelor pe care cei preocupati de formatia lor intelectuala incep sa le aiba cu alte culturi si alte civilizatii. Primul roman care afirma, in lucrarea sa Hungaria (1536), scrisa in limba latina, originea romana si unitatea limbii si a poporului roman este savantul umanist Nicolaus Olahus.

Nicolaus Olahus a fost un important umanist, istoriograf si om politic de origine romana care se tragea din Vlad Tepes si nepot al lui Matei Corvin. Pe unde a umblat prin Europa, pe la curtile domnesti, in palatele episcopale, si-a semnat toate scrisorile si cartile pe care le-a scris cu numele de ,,Romanul". Istoricii Ioan Lupas si Onisifor Ghibu il numesc pe Nicolaus Olahus ,,primul umanist adevarat de origine romana". Prin aceasta denumire se inteleg mai multe lucruri. Cunoasterea temeinica a celor doua limbi clasice, latina si greaca. Mai cunostea maghiara, germana, franceza, turca si romana.

Bibliografie:

George Ivascu - Istoria literaturii romane

George Calinescu - Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent

www.ecursuri.ro

www.studentie.ro

www.e-referate.ro

www.wikipedia.org

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formarea constiintei istorice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
8 405 cuvinte
Nr caractere:
40 829 caractere
Marime:
381.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
constiinta istorica, romani
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!