Dimensiunea religioasă a existenței

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Limba romana a evoluat din latina orientala, contactul prelungit cu populatiile slave fiind la originea unei parti importante din vocabular. In evul mediu si in perioada premoderna au intrat in limba un numar limitat de cuvinte maghiare, turcice vechi, turcice otomane si grecesti. O influenta puternica a avut-o limba franceza in secolul al XIX-lea.

Limba romana este o limba indo-europeana, din grupul italic si din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, romana este a cincea dupa numarul de vorbitori, in urma spaniolei, portughezei, francezei si italienei. Din motive de diferentiere tipologica limba romana mai este numita in lingvistica comparata limba dacoromana sau dialectul dacoroman. Uneori, din motive politice, autoritatile Republicii Moldova folosesc denumirea de limba moldoveneasca.

Limba romana este vorbita in toata lumea de un numar de persoane intre 23,4 si 28 milioane. Dintre acestea, circa 20 de milioane se afla in Romania, unde romana (dialectul dacoroman) este limba oficiala si, conform recensamantului populatiei din 2002, este limba materna pentru peste 90% din populatie).

Sub denumirea de limba moldoveneasca, limba romana se bucura de statutul de limba de stat si in Republica Moldova[2], fiind limba materna pentru 75% din populatie; in schimb, ,,limba de comunicare interetnica" este limba rusa, ceea ce in practica obliga majoritatea bastinasa sa cunoasca rusa si ii scuteste pe minoritari sa cunoasca limba de stat.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimensiunea Religioasa a Existentei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 318 cuvinte
Nr caractere:
27 958 caractere
Marime:
33.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
dimensiune, religie
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Profesorului:
Rei Narcisa
Sus!