România între 1989-2000

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a insemnat inceperea Razboiului Rece intre URSS si SUA, razboi care s-a incheiat odata cu prabusireacomunismului in intreaga Europa de Est in 1989, incluzand Romania. Prin atitudinea sa impotriva Invadarii Cehoslovaciei din 1968 si neparticipand (Romania) la aceasta, Ceausescu a obtinut un statut deosebit in aceasta confruntare intre URSS si SUA, evoluand intr-un dictator absolut, acaparand parghiile administrative ale Romaniei pentru el si membrii familiei sale, dar izolandu-se pe plan international. Astfel, cand in 1989 (prin intelegerea de la Yalta dintre URSS si SUA), URSS si-a retras sprijinul pentru liderii comunisti din Europa de Est, Ceausescu nu a inteles momentul istoric, agravand situatia Romaniei, care a experimentat cea mai violenta schimbare de regim din 1989 dintre toate tarile Europei de Est.

Evenimentele de pe parcursul saptamanii 16-22 decembrie 1989 cunoscute ca Revolutia din 1989 au adus sfarsitul Comunismului in Romania, si moartea lui Ceausescu si a sotiei sale pe 25 decembrie 1989.

In jur de 1.500 de persoane au murit de asemenea in luptele de strada confuze din Bucuresti, Timisoara si alte orase, intre 16-22 decembrie 1989. Un membru al PCR marginalizat de catre Ceausescu in anii '80, Ion Iliescu s-a impus ca o politician cheie a FSN, care a preluat in Bucuresti parghiile administrative ale Romaniei si a proclamat restaurarea democratiei si a libertatii. Partidul Comunist Roman a fost scos in afara legii, si cele mai nepopulare masuri ale lui regimului comunist roman condus de Ceausescu au fost anulate.

Alegeri prezidentiale si parlamentare au avut loc pe 20 mai 1990. Concurand cu partidele istorice, Partidul National Taranesc si Partidul National Liberal, Iliescu a obtinut 85% din totalul voturilor exprimate. FSN a primit astfel, doua treimi din locurile din Parlament si prim-ministru a fost desemnat Petre Roman, un profesor universitar, o figura a Revolutiei fara trecut politic, acesta initiind cateva reforme pentru piata libera. Nemultumiti de mentinerea influentelor vechilor structuri din era comunista, manifestanti anti-comunisti au inceput sa demonstreze in Piata Universitatii in Aprilie 1990. Apoi, dupa sosirea minerilor din Valea Jiului in Bucuresti si dispersarea "golanilor" din Piata Universitatii in 13-15 iunie 1990, presedintele Iliescu le-a multumit public acestora, alimentand astfel zvonurile despre implicarea puterii in venirea minerilor in Bucuresti. Minerii au atacat de asemenea sedii de partid si case ale liderilor opozitiei. Guvernul Roman va demisiona in septembrie 1991, atunci cand minerii s-au intors in Bucuresti pentru a cere salarii mai mari si imbunatatirea conditiilor de munca. Un tehnocrat, Theodor Stolojan, a fost numit la conducerea unui guvern interimar pana la organizarea unor noi alegeri.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania intre 1989-2000.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 788 cuvinte
Nr caractere:
19 757 caractere
Marime:
38.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Istorie
Tag-uri:
romania, istorie
Predat:
la liceu
Profesorului:
Simion Adrian
Sus!