Managementul conflictelor internaționale - procesul de decizie în cadrul NATO

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Ce este NATO 1
2. Structura NATO 3
2.1 Structura civila si militara a NATO 3
2.2 Mecanismul politic si de luare a deciziilor NATO 5
3. Sarcini fundamentale de securitate. 6
4. Operatiunile si misiunile NATO 6
4.1 NATO in Afganistan 7
4.2 NATO in Libia 7
4.3 Monitorizarea Marii Mediterane 8
4.4 NATO in Kosovo 9
4.5 Misiunea Conta-pirateriei in regiunea Cornului Africii 9
4.6 NATO in Irak 10
4.7 Sprijinirea Uniunii Africane 10
4.8 Prima operatiune militara a NATO 11
5. Sfera economica 11
5.1 Bugetul Civil 12
5.2 Bugetul Militar 12
6. Relatiile cu Romania 13

Extras din proiect:

1.Ce este NATO ?

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO in engleza si OTAN in franceza si spaniola) este o alianta politico-militara stabilita in 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat in Washington la 4 aprilie 1949.

Emblema NATO a fost adoptata de catre Consiliul Nord-Atlantic ca simbol al Aliantei Atlantice, in octombrie 1953. Cercul reprezinta unitatea si cooperarea, in timp ce roza vanturilor simbolizeaza directia comuna spre pace pe care o urmeaza tarile membre ale Aliantei Atlantice.

Alianta s-a format din state independente, interesate in mentinerea pacii si apararea propriei independente prin solidaritate politica si printr-o forta militara defensiva corespunzatoare, capabila sa descurajeze si, daca ar fi necesar, sa raspunda tuturor formelor probabile de agresiune indreptata impotriva ei sau a statelor membre. Scopul principal al NATO este de a apara libertatea si de a asigura securitatea tuturor membrilor sai prin mijloace politice si/sau militare. Realizarea acestui obiectiv insa poate fi pusa in primejdie de aparitia unor crize si conflicte care sa afecteze securitatea euroatlantica. Prin urmare, Alianta nu asigura numai apararea membrilor sai, ci contribuie si la mentinerea pacii si a stabilitatii in regiune.

TARILE MEMBRE NATO

La constituirea ei, ideea de baza a aliantei, mentinuta timp de peste 50 de ani, era aceea a realizarii unei aparari comune, credibile si eficiente. In acest sens, in articolul 5 al Tratatului se specifica: ,,Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau a mai multora dintre ele in Europa sau in America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor si, in consecinta, daca se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitand dreptul sau individual sau colectiv la autoaparare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Natiunilor Unite, va da asistenta Partii sau Partilor atacate, prin luarea in consecinta, individual si concertat cu celelalte parti, a acelor masuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea fortei armate, pentru a restaura si a mentine securitatea zonei Nord-Atlantice." Aceasta fraza s-a referit la inceput la cazul in care URSS ar fi lansat un atac impotriva aliatiilor europeni ai Statelor Unite, in urma caruia SUA ar fi trebuit sa trateze Uniunea Sovietica ca si cum ar fi fost atacata ea insasi. Totusi temuta invazie sovietica din Europa nu a mai venit. In schimb, fraza a fost folosita pentru prima data in istoria tratatului la 12 septembrie 2001 drept raspuns la Atentatele din 11 septembrie 2001.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Conflictelor Internationale - Procesul de Decizie in Cadrul NATO.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 782 cuvinte
Nr caractere:
26 864 caractere
Marime:
1.04MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
management, conflict, decizie
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!