Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Un element important al unei culturi este religia. Cuvantul, avandu-si originea in latinescul "religare" (a relega), care se refera la refacerea legaturii omului cu Dumnezeu, desemneaza legatura constienta si libera a omului cu Divinitatea. Desi exista un singur Dumnezeu adevarat, lumea contemporana este impartita in mai multe religii, dintre care insa se detaseaza cateva prin numarul mare de adepti:

- Crestinismul (romano-catolic, ortodox, protestant),

- Islamismul (si el cu mai multe ramuri),

- Iudaismul,

- Budismul,

- Confucianismul.

Aderarea la Islamism se reduce la marturia de credinta, in araba denumita shahadah, care spune ca: "Nu exista alta divinitate decat Dumnezeul nostru - Allah, iar Mahomed este Trimisul lui." Toti adeptii islamului vor fi intr-adevar de acord cu faptul ca nu mai trebuie indeplinita nici o alta cerinta, pentru ca aproapelui lor sa-i fie recunoscuta apartenenta la comunitatea musulmana. Cuvantul "musulman" vine de la "muslimun" care inseamna "a deveni musulman", "a se converti la islam".

Islamul si crestinismul au la baza aceleasi principii fundamentale: iubirea de Dumnezeu, iubirea aproapelui, libertatea omului de a alege, etc. Islamul si crestinismul modern se confrunta cu aceleasi dileme, spre exemplu, homosexualitatea este condamnata atat in Biblie cat si in Coran, insa ea este acceptata in societatea moderna. Atat islamul cat si crestinismul pot avea o interpretare extremista, care din pacate este adoptata de anumite grupuri. Atat islamul cat si crestinismul pot avea o interpretare moderna, care da un sens vietii si adauga spritualitate si moralitate fara a limita excesiv stilul de viata modern.

Islamul este una dintre cele trei mari religii monoteiste, alaturi de crestinism si iudaism. In araba, "islam" inseamna "supunere"- supunere fata de Allah. Cuvantul "Allah" se refera la acelasi Dumnezeu al evreilor si crestinilor. A spune ca "Allah" este Dumnezeul arabilor este echivalent cu a spune ca "God" este Dumnezeul americanilor. Totusi, musulmanii-chiar daca nu vorbesc araba- prefera sa foloseasca acest termen.

Islamul are ca invatatura de baza existenta unui singur Dumnezeu atotputernic care a creat lumea, deosebindu-se de crestinism si de religia arabilor dinaintea aparitiei islamului prin monoteismul sau strict (Allah nu poate avea fii sau fiice).

Islamul a aparut in Peninsula Arabica in secolul VII si in doua secole s-a raspandit in Africa de Nord, Spania, Siria, Persia si India. In urmatoarele secole, islamul se raspandeste in Balcani, Africa sub-sahariana si Asia.

Unul din motivele cresterii rapide a islamului il reprezinta doctrina islamica: islamul este o religie deschisa tuturor, toti musulmanii apartin unei comunitati care nu face distinctie de rasa, nationalitate, etc. Declaratia de credinta a unei persoane este suficienta pentru convertirea la islam, si aceasta nu trebuie confirmata de autoritati religioase. Astazi, peste 1 miliard de oameni sunt musulmani iar tara cu cea mai mare populatie musulmana este Indonezia. Este important sa realizam ca islamul este o religie dinamica si in rapida crestere, raspandita in zone geografice si tari cat se poate de variate ca Nigeria, Filipine, Arabia Saudita, SUA , Franta, Albania, Afghanistan, etc. Felul in care musulmanii isi exprima credinta variaza enorm.

Islamul continua doctrina monoteista a iudaismului si crestinismului si considera ca Moise, Iisus si altii au fost profeti trimisi de Allah pe pamant. Coranul continua cartile anterioare: Tora evreilor (cu cele 10 porunci) Vechiul si Noul Testament. Islamul recunoaste validitatea acestor carti, insa considera ca versiunile actuale nu sunt identice cu cele originale - nu au fost pastrate indeajuns de bine in timp, spre deosebire de Coran, care s-a pastrat practic neschimbat din timpul lui Mahomed. De accea, musulmani urmeaza doar Coranul. Un exemplu este divinitatea lui Iisus. Islamul invata ca Iisus a fost un profet trimis de Allah, insa crestinii de mai tarziu au distorsionat mesajul lui si l-au transformat in "fiul lui Dumnezeu". Prin urmare, islamul are ca misiune restaurarea credintei monoteiste (distorsionata in timp) si completarea acesteia pentru a se potrivi schimbarilor survenite in societatea umana. Islamul considera ca legea lui Moise era potrivita pentru timpul sau, Iisus a completat-o, dand importanta spiritualitatii mai mult decat ritualului, iar in cele din urma legea islamica (sharia) a fost data de Allah pentru a servi nevoilor umanitatii in stadiile sale cele mai dezvoltate.

Bibliografie:

1.Anne-Marie Delcambre - "Islamul", Bucuresti, 1999.

2.Mircea Eliade - "Istoria credintelor si ideilor religioase", Chisinau, 1992.

3.Revista "Gandirea Militara Romaneasca", nr.2/2003 .

4.Revista "Spirit militar modern", nr.2/2002.

5.www.askmen.ro

6.www.wikipedia.ro.org

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Islamul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 829 cuvinte
Nr caractere:
38 930 caractere
Marime:
260.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
stat, politici externe, cultura
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!