Benjamin D'Israeli

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Numele lui Benjamin Disraeli, asociat cu al marelui sau rival, William Gladstone, se inscrie, aproape cu rezonanta de simbol, in istoria politica a Angliei din asa-numita "epoca victoriana", de dupa anul 1850....

o Anii formarii

Benjamin Disraeli s-a nascut in 1804, intr-o familie evreiasca. Bunicul sau, Benjamin Israeli sau d'Israeli, era originar din oraselul Cento din provincia italiana Ferrara si traise la Venetia, de unde la 1748 s-a stramutat definitiv la Londra.

Crescut de la varsta de 12 ani in religia anglicana, viitorul om politic isi incepe studiile in scoli particulare, confesionale, unde se impune prin inteligenta sa exceptionala. Calitate care ii dicteaza si o atitudine de fronda fata de conformismul ce domnea in aceste institutii. Intrand in conflict cu conducerea uneia dintre ele, se retrage si isi continua studiile singur, intocmindu-si un plan de lecturi melodic si imens.

o Faptul ca a acceptat sa intre practicant intr-un birou de avocatura, aceasta scurta ipostaza de jurist i-a prilejuit intrarea in societate si primele succese mondene, superficiale insa. Tanarul Ben era inteligent si seducator, afisand o tinuta vestimentara excentrica, dar spiritul, de altfel incontestabil, ii era prea sarcastic pentru a nu-i atrage si antipatii.

o Prabusirea lamentabila a ambitiilor de a-si croi drum in afaceri si in politica l-a indemnat sa se refugieze in literatura. In 1826 a scris romanul de inspiratie autobiografica Vivian Grey, ce a cunoscut la inceput un succes enorm, intrucat continea o satira la adresa inaltei societati...

o Activitate politica si diplomatica

Anii 1831- 1832 au stat sub semnul violentei lupte politice pentru reforma electorala preconizata de Partidul whig. Reforma, votata in iunie 1832, largea clientela electorala a Partidului whig in mediul comercial si industrial, obtinand suprematia politica dupa aproximativ cincizeci de ani de dominatie a torylor. In aceste conditii a incercat Disraeli, de trei ori cosecutiv, sa fie ales deputat independent, dar a fost tot de atatea ori infrant. Acest lucru l-a determinat sa se inscrie in partidul tory si s-a facut remarcat prin publicare unor lucrari politice in care propunea conservatorismului un spirit nou, mai receptiv fata de ideile reformatoare: pamfletul Ce este el?, cartile O aparare a constitutiei engleze, Spiritul whigismului.

Cu aureola succesului repurtat de aceste lucrari, in vara anului 1837, Disraeli a fost ales deputat conservator in circumscriptia Maidstone din sud-estul Angliei.

o In politica externa, Disraeli s-a afirmat impotriva miscarilor revolutionare ale perioadei '48, iar ideile care animau aceste miscari le respingea deoarece considera ca tulburarea ordinii stabilite compromiteau echilibrul european.

o In 1852, Disraeli a fost numit pentru prima data ministru de finante, desi finantele nu erau specialitatea sa. Bugetul prezentat de el camerei comunelor cuprindea atatea puncte vulnerabile, incat a fost un deliciu pentru William Gladstone, figura cea mai importanta a tinerei generatii a Partidului liberal, sa-i demonstreze slabiciunile. Astfel, primul ministeriat al lui Disraeli a fost un esec.

o Ideea lui Disraeli de a da conservatorismului o baza pragmatica larga, admitand liber-schimbismul si imbratisand reformele social-politice, isi creiau drum cu greutate. Au trebuit sa treaca aproape 15 ani de opozitie pana cand Partidul conservator sa admita justetea conceptiilor lui Disraeli.

o Problemele de politica internationala nu raman in afara preocuparilor sale. In timpul razboiului Crimeii, Disraeli a criticat in mai multe randuri guvernul, invinuindu-l de a fi contribuit, printr-o calculata nehotarare, la incordarea pana la conflict armat a relatiilor ruso-turce. De asemenea , el critica interventia guvernului Palmerston in China.

o Ca ministru intr-un efemer cabinet conservator prezidat de lordul Derby, in 1853-1859, Disraeli si-a legat numele de legea pentru reorganizarea administratiei Indiei, promulgata la 2 august 1858, care transforma India in colonie a coroanei britanice, anuland si ultimele drepturi ale fostei Companii a Indiilor Orientale.

o La peste 60 de ani, Disraeli a ajuns pentru prima data prim-ministru al Angliei. A ocupat aceasta functie pentru scurta vreme.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Benjamin D'Israeli.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
8 352 cuvinte
Nr caractere:
44 024 caractere
Marime:
46.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
diplomat, anglia, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!