Accidentul Nuclear de la Cernobal

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Introducere
2.Planuri de testare
3.Inainte de accident
4.Tip reactor
5.Accidentul
6.Filmul evenimentului
7.Contaminarea
8.Implicatii asupra sanatatii
9.Urmarile dezastrului
10.Concluzie

Extras din proiect:

1.Introducere

Accidentul nuclear de la Cernobil a fost un accident major in Centrala Atomoelectrica Cernobil, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmata de contaminarea radioactiva a zonei inconjuratoare. Centrala electrica se afla la 51?23?23?N, 30?5?58?E, in apropiere de orasul parasit Pripiat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitatii radioactive s-a indreptat spre partile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei si partile estice ale Americii de Nord. Suprafete mari din Ucraina, Belarus si Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitatiile radioactive cad in Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

Accidentul a pus in discutie grija pentru siguranta industriei sovietice de energie nucleara, incetinind extinderea ei pentru multi ani si impunand guvernului sovietic sa devina mai putin secretos.Acum statele independente - Rusia, Ucraina si Belarus au fost supuse decontaminarii continue si substantiale. E dificil de estimat un numar precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobil, deoarece secretizarea din timpul sovietic a ingreunat numararea victimelor. Listele erau incomplete si ulterior autoritatile sovietice au interzis doctorilor citarea ,,radiatie" din certificatele de deces.

Raportul Forului Cernobil din anul 2005, condus de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucratori si 9 copii cu cancer tiroidian) si a estimat ca mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian intre copiii diagnosticati in 2002[2].

Desi in Zona de Excludere a Cernobilului anumite zone restranse vor ramane inchise, majoritata teritoriilor afectate sunt acum deschise pentru stabilizare si activitate economica[3].

CAE Cernobil (51?23?14?N, 30?06?41?E) se afla in apropiere de orasul Pripiat, Ucraina, la 18 km nord-vest de orasul Cernobil, la 16 km - sud de frontiera ucraino-belarusa si aproximativ 110 km nord de Kiev. Centrala a fost compusa din patru reactoare de tip RBMK-1000, fiecare capabil de producere a 1 GW de putere electrica. Construirea centralei a inceput in anii '70 ai secolului XX, cu reactoarele #1 (care a fost inchis in anul 1977), #2 in 1978, #3 in 1981 si #4 in 1983. Doua alte reactoare - #5 si #6 - erau in timpul constructiei cand a avut loc accidentul.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Accidentul Nuclear de la Cernobal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 091 cuvinte
Nr caractere:
27 435 caractere
Marime:
135.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
nuclear, cernobal
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!