Nicolae Iorga și Biserica Ortodoxă

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere.....................................................................................................pag. 3


Nicolae Iorga- biografie.................................................................................pag. 4


Ctitorii............................................................................................................pag. 7


Nicolae Iorga - Profetul National ( despre Biserica si neam )......................pag. 9


Umbra lui Nicolae Iorga...............................................................................pag.11


Concluzii.......................................................................................................pag.12


Bibliografie ..................................................................................................pag.13

Extras din proiect:

INTRODUCERE

Nicolae Iorga a fost un savant de renume mondial, a avut o activitate stiintifica extraordinara, fiind autorul a 1.003 volume, 12.755 articole si studii, 4.963 recenzii. Iorga este cel mai mare istoric al romanilor, autor a numeroase sinteze, culminate cu Istoria Romanilor in 10 volume, pentru care a fost numit pe buna dreptate cel mai mare istoric si savant al Romaniei din toate timpurile.

Personalitate care a creat scoala si a dat directie culturii nationale, s-a implicat activ in viata social-politica a tarii sale. S-a ambitionat nu doar sa scrie istorie, ci sa si faca istorie, intr-o epoca de renastere nationala.

Personalitate marcanta a culturii noastre nationale, despre Nicolae Iorga nu se poate vorbi decat la superlativ despre maretele sale infaptuiri, insa in politica s-a dovedit ca nu sunt indeajuns corectitudinea, entuziasmul si credibilitatea personala. El nu a fost un doctrinar sau ideolog politic.

N-a fost preocupat in alcatuirea unor programe de guvernare, ale caror idei sa inflacareze si sa coaguleze fortele unui popor. Realitatea politica si sociala a acelei epoci s-a dovedit implacabila cu personalitatea savantului, astfel ca a sfarsit nedrept si tragic, ciuruit de gloante, la margine de drum, intr-o societate care nu a inteles sa aprecieze si sa respecte valorile sale.

Om al timpului sau, Nicolae Iorga s-a numarat printre fruntasii luptei pentru unitate nationala si pentru dezvoltarea unei culturi nationale romanesti. Pentru marele istoric, fiecare element cultural era gandit spre a sluji ca parte a edificarii sufletului national, iar acest lucru era valabil si in privinta valorilor credintei. Din acest motiv, in opera lui Iorga nu vom gasi Biserica si valorile credintei decat in stransa legatura cu ideea de neam si cu valorile culturale ale acestuia.

NICOLAE IORGA

( biografie )

Nascut la 17 ianuarie 1871 intr-o familie iubitoare de carte, tanarul Nicolae termina cursurile primare si gimnaziale in urbea natala cu rezultate de exceptie. Dupa fiecare an de studiu obtine premiul I. Inca de pe atunci se intrezarea in fiul avocatului Nicu Iorga si al sotiei sale Zulina un june cu o memorie extraordinara. Citea foarte mult si retinea pagini intregi cu o usurinta de invidiat. Intre anii 1881 si 1886 urmeaza prima parte a invatamantului mediu tot in orasul Botosani. Licean fiind, a inceput sa dea meditatii si sa-si castige o parte din banii necesari pentru procurarea cartilor atat de trebuincioase unui om insetat de cunoastere.

In perioada de liceu publica primele articole in foaia 'Romanul', scoasa de unchiul sau, Emanuel Arghiropol, in orasul Roman. Intre anii 1886 si 1888 continua studiile liceale la Iasi, cu aceleasi excelente rezultate. Isi insuseste cu o usurinta neobisnuita inca doua limbi, greaca si latina, caci altele doua, franceza si italiana, le cunostea din primii ani de liceu. Dupa finalizarea studiilor medii, tanarul botosanean se inscrie la Facultatea de Litere a Universitatii din Iasi, unde cu dispensa de la Ministerul Invatamantului sustine si ia toate examenele intr-un singur an, absolvind Facultatea de Litere, specialitatea literatura franceza, cu calificativul 'Magna cum laude'. Dornic de a-si implini instructia carturareasca, proaspatul licentiat continua studii la Paris, beneficiind de o bursa de cercetare si se inscrie la La Ecole Pratigue des Hautes Etudes, Sectia istorie-filosofie. In anul 1891 isi pregateste lucrarea de diploma, dar concomitent invata asiduu engleza si adauga in palmaresul limbilor studiate daneza, olandeza, suedeza si norvegiana.

Bibliografie:

Biserica ,,Sfantul Nicolae'' - Copou ( ctitorie a lui Nicolae iorga ), Pr. Dr. Vasile Vaida; Prof. Ing. Dr. Dumitru D. Radauceanu, editia a II-a, TRINITAS, IASI ,2008.

LEON, Aurel. Nicolae Iorga. In vol. Umbre. Iasi, Editura Junimea,

1970, p. 64-73.

Stefan Metes, Activitatea istorica a lui Nicolae Iorga, Bucuresti, Editura Pavel Suru, 1921

Petre Turlea, Nicolae Iorga, o viata pentru neamul romanesc, Bucuresti, Editura Pro Historia, 2001

Victor Craciun, Nicolae Iorga, scriitorul, Bucuresti, Editura Semne, 2005

Pamfil Seicaru, Nicolae Iorga, Bucuresti, Editura Tritonic, 2005

Nicolae Iorga, istoric, scriitor, publicist si om politic, Bibliografie selectiva, Biblioteca Judeteana "Nicolae Milescu Spatarul, Vaslui 2008.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nicolae Iorga si Biserica Ortodoxa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 433 cuvinte
Nr caractere:
21 805 caractere
Marime:
35.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
biserica, iorga
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!