Istoria Economiei Românești

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere
Capitolul I - Economia in spatiul carpato-danubiano-pontic in epoca antica
Capitolul II - Economia romaneasca in epoca feudala
Capitolul III - Trasaturi ale economiei mondiale de la sfirsitul sec XVIII pina la inceputul sec. XX
Capitolul IV - Economia romaneasca in epoca moderna
Capitolul V - Evolutia economiei mondiale in perioada interbelica
Capitolul VI - Evolutia economiei romanesti in perioada interbelica
Capitolul VII - Trasaturile economiei Romaniei la inceputul celui de-al
doilea razboi mondial
Bibliografie

Extras din proiect:

Pentru intelegerea complexelor realitati economice de azi, dintre care multe sint produsul unui trecut mai apropiat sau mai indepartat, studiul fenomenelor si proceselor economice ce s-au derulat de-a lungul timpului apare in mod firesc necesar si nu este intimplator ca in preocuparile stiintifice ale unor laureati ai Premiului Nobel se intilnesc si cele de istorie a economiei.

Istoria economiei este o stiinta sociala, facind parte din grupa

stiintelor economice; ea studiaza fenomenele si procesele economice, ramurile economice si economia in ansamblu din cele mai vechi timpuri pina in zilele noastre.

In abordarea problemelor economice din trecut, cercetatorul poate sa inceapa utilizind vectorul timp sau vectorul spatiu. Utilizind timpul ca element de intelegere a economiei se poate aborda cercetarea unor spatii mari, cum sint epocile istorice, insa cercetarea este mai eficienta daca se investigheaza segmente de timp mai mici, sau anumite evenimente cu implicatii nationale si internationale (Revolutia Franceza, Primul Razboi Mondial, Al Doilea Razboi Mondial).

Analizind economia din punct de vedere al spatiului cercetarea poate viza in ansamblu economia lumii, dar si a continentelor sau a unor zone geografice regionale. Aparitia statelor si modelarea economiilor in functie de aceste structuri politice adirectionat importante cercetari cu scopul de a evidentia existenta unor economii statale care insa nu pot fi intelese pe deplin decit integrate unor spatii economice mai largi, stiut fiind ca din epoca moderna structurile economice nu pot evolua izolat.

In procesul de cercetare istoria economiei utilizeaza un numar mare de izvoare, atit scrise cit si nescrise, avind avantajul ca problemele care intereseaza azi beneficiaza in cea mai mare parte de izvoare scrise, inclusiv date statistice care favorizeaza o cercetare de inalta eficienta.

Utilizind surse exacte, istoria economiei pune la dispozitia factorilor de decizie date obiective, care permit o mai buna intelegere a realitatii si evitarea unor erori care, de regula, au costuri economice si sociale ridicate.

Cercetarile de istorie a economiei dateaza de la inceputul secolului trecut si au aparut mai intii in Anglia, apoi in Germania, Franta si Italia. In spatiul romanesc, ele dateaza de la mijlocul secolului trecut si apartin generatiei de la 1848 care, prin Nicolae Balcescu, Ion Ghica, Ion Ionescu de la Brad au cautat in trecutul economiei cai de solutionare a problemelor economice romanesti din vremea lor.

Cercetarile stiintifice s-au dezvoltat dupa intemeierea Academiei Romane si infiintarea Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale.

In perioada interbelica studii si lucrari de istorie economica au

apartinut reputatilor economisti Virgil Madgearu, Victor Stanescu, Mihail Manoilescu, Vintila Bratianu, M. Constantinescu s.a.

Dupa 1990 asistam la o relansare a acestui domeniu de cercetare, pe deplin motivata de noile realitati economice romanesti si din lumea internationala.

Capitolul I Economia in spatiul carpato-danubiano-pontic in epoca antica

Descoperirile arheologice de pe intreg cuprinsul Romaniei atesta existenta aurului pe teritoriul patriei noastre cu 2.000.000 de ani i. Hr.

Prima perioada a existentei omului este cuprinsa in epoca paleolitica care dureaza pina la aproximativ 10.000 i. Hr. Aceasta etapa este caracterizata de procesul trecerii treptate de la simpla ocupare a teritoriului la locuirea lui, de incercari de amenajare si chiar de creare a unor adaposturi. Omul paleolitic s-a deosebit de stramosul sau prin faptul ca a prelucrat piatra, reusind sa conceapa si sa faureasca aproape toate tipurile de arme din silex, lemn si os care s-au folosit si in perioadele urmatoare. Perioada de tranzitie de la paleolitic la neolitic (10.000 - 5500 i. Hr.) se caracterizeaza in general prin transformari pe toate planurile: trecerea unor comunitati de la stadiul de vinator-culegator la acela recoltator si apoi de cultivator de plante, domesticirea animalelor, ceea ce va conduce firesc spre sedentarizare, omul fiind legat de gospodarie si de vatra casei. Vinatoarea ramine, totusi, o activitate de baza.

"Revolutia neolitica (5500 2500 i. Hr.) a insemnat slefuirea si perforarea pietrei, dezvoltarea unor noi mestesuguri (torsul, tesutul si olaritul). Domesticirea unui numar mai mare de animale si cultivarea plantelor au dus la transformarea omului neolitic in producator. Oamenii isi construiesc locuinte si apar primele asezari compacte pe vaile ferite ale apelor curgatoare si pe terase

Bibliografie:

*** Banca Nationala a Romaniei 1880 ? 1995, Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1998

Axenciuc, V. Introducere in istoria economica a Romaniei, Ed. Fundatiei "Romania de miine", Bucuresti, 1995

Buzatu, Gh. O istorie a petrolului romanesc, Ed. Economica, Bucuresti, 1988

Constantinescu, N. N. Istoria economica a Romaniei, Ed. Economica, Bucuresti, 1997

Kiritescu, C. C. Sistemul banesc al leului si predecesorii lui, Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1997

Muresan, M., Muresan, D. Istoria economiei, Ed. Economic, Ed. Economica, Bucuresti, 1998

Postolache, T. Economia Romaniei. Secolul XX. Ed. Academiei Romane, Bucuresti, 1991

Puia, I. Detaliile economice externe ale Romaniei in perioada interbelica, Ed. Academiei Romane, Bucuresti, 1992

Suta, N. Istoria comertului exterior romanesc, Ed. Eficient, Bucuresti, 1992

Sandru, D-tru Reforma agrara din 1921a din 1921, Ed. Academiei Romane, Bucuresti, 1975

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Economiei Romanesti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
100 pagini
Imagini extrase:
100 imagini
Nr cuvinte:
34 471 cuvinte
Nr caractere:
198 938 caractere
Marime:
122.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
revolutia, producator
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!