Al doilea război mondial în Europa

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cauzele celui de-al doilea razboi mondial sunt pe larg dezbatute, insa printre acestea numarandu-se in grade diferite : Tratatul de la Versailles, Marea Criza Economica, ca si aparitia si dezvoltarea nationalismului, fascismului, rasismului german si imperialismului japonez. Insa, toate aceste cauze sunt legate de expansionismul Germaniei si Japoniei.

In urma infrangerii din primul razboi mondial, Germania pierduse puterea, statutul international si uriase sume de bani, expansiunea urmarind sa readuca maretia de odinioara.

In Germania exista o dorinta puternica sa se scape de limitarile impuse de Tratatul de la Versailles. In cele din urma, Hitler si partidul sau National Socialist au reusit in cele din urma sa cucereasca puterea in stat folosindu-se si de aceste sentimente populare anti - Versailles. Hitler a condus Germania de-a lungul unui proces care a fost marcat de: reinarmare, reocuparea Rhineland-ului, supunerea cu Australia, incorporarea Cehoslovaciei si, in final, invadarea Poloniei.

In Asia, eforturile Japoniei de a deveni o putere mondiala si cucerirea puterii de catre militari au dus la conflicte cu China si apoi cu SUA. Japonia urmarea, deasemenea sa puna mana pe resursele naturale, precum cele de petrol, carbune sau minereu de fier, resurse de care insulele Nipone duceau lipsa.

1.1.2.Participantii la cel de-al doilea razboi mondial.

Participantii sunt considerati ca apartinand unuia dintre cele doua blocuri: Axa si Aliatii.

Puterile Axei au fost constituite la inceput in Germania, Italia si Japonia care au impartit lumea in trei sfere de influenta prin Pactul Tripartit din 1940, angajandu-se sa se apere intre ele in cazul unei agresiuni al altui stat. Guvernul fascist spaniol al lui Francisco Franco a fost un sprijinitor al Axei in perioada razboiului, Spania ramanand neutra in conflict. Pot fi deasemenea numarate printre tarile Axei mai multe state mici : Bulgaria, Romania, Ungaria, Slovenia si Finlanda.

Printre puterile Aliatelor, asa-numitul ,,Cei Trei Mari", se aflau : Anglia, Uniunea Sovietica si SUA. Pe 23 august 1939, chiar inaintea izbucnirii in Europa a celui de-al doilea Razboi Mondial, URSS si Germania au semnat un pact de neagresiune cunoscut sub numele de Pactul Molotov - Ribbentrop, care, printre altele, impartea Europa Rasariteana in doua regiuni de influenta.

Germania a incalcat pactul de neagresiune invadand URSS in 1941. SUA se ghidau dupa liniile directoare trasate de Doctrina Monroc, prin care se stabilea ca, atata vreme cat tarile europene

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Al Doilea Razboi Mondial in Europa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 774 cuvinte
Nr caractere:
19 553 caractere
Marime:
274.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
razboi, state, putere militara
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Rachieru Mihai
Sus!