Unități optice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

UNITATILE OPTICE

GENERALITATI

Unitatile optice sint niste dispozitive care folosesc medii de stocare optice pentru citirea si scrierea datelor. Stocarea optica este metoda prin care datele sint inscriptionate pe un mediu special cu ajutorul unei raze laser. Citirea datelor de pe un mediu optic se realizeaza tot cu ajutorul unei raze laser.

In functie de caracteristicile lor tehnice si de capacitatea de stocare mediile optice se impart in doua categorii si anume CD ("Compact Disc") si DVD ("Digital Versatile Disc"). Atit CD-urile cit si DVD-urile se prezinta ca niste discuri din plastic (cu diametrul de 12 cm) pe a caror suprafata datele sint inscriptionate sub forma de adincituri (gropite - "pits") microsopice de-a lungul unei piste care se desfasoara in spirala. Mediile optice se impart in doua categorii dupa modul de inscriptionare a datelor si anume: medii produse prin matritare (inscriptionare prin presarea unei matrite) si medii produse prin ardere (inscriptionare cu raza laser). Matritarea este o metoda industriala ce necesita echipamente speciale si ca urmare este folosit 18418k106s 9; in cazul producerii unor cantitati mari de discuri (de ex. pentru discurile originale cu jocuri, muzica, etc.). Arderea este o metoda accesibila oricui si este folosita in special pentru producerea de discuri in cantitati limitate (in general pentru utilizare personala).

Mediile de tip CD au aparut primele, dar capacitatea de stocare a acestora (700 MB) a fost foarte rapid socotita insuficienta si ca urmare au fost dezvoltate mediile DVD. Acestea sint de fapt tot niste CD-uri insa cu o densitate mai mare de stocare a datelor, realizata prin cresterea lungimii spiralei ce contine adinciturile si prin dimensiuni mai mici ale acestora. O alta deosebire intre CD-uri si DVD-uri este data de numarul de fete si de straturi pe care sint inscriptionate datele. Compact discurile (CD) au o singura fata ("side") inscriptionata cu date iar aceasta are un singur strat ("layer") in care se afla stocate datele, deci nu este nevoie sa scoatem CD-ul si sa il intoarcem pe partea cealalta, asa cum facem cu un disc vinil pentru pick-up. DVD-urile pot avea insa una sau doua fete, iar fiecare fata poate avea unul sau doua straturi si in consecinta avem patru variante de DVD-uri (monofata-monostrat, monofata-bistrat, bifata-monostrat, bifata-bistrat) a caror capacitate de stocare este in ordine de 4,7 GB; 8,5 GB; 9,4 GB si 17 GB. Cele mai folosite sint DVD-urile monofata-monostrat ("single-sided, single-layer") pentru ca au un pret convenabil si o capacitate suficienta de stocare pentru utilizatorii particulari (casnici).

Unitatile optice se impart dupa functionalitatea lor in unitati de citire (Read Only Memory - ROM, care pot doar sa citeasca datele de pe un mediu optic) si unitati de citire/scriere (Read/Write - RW, care pot atit sa citeasca cit si sa scrie date pe un mediu optic). O alta impartire a unitatilor optice se realizeaza dupa mediile optice pe care le pot folosi, DVD si/sau CD.

Cum Functioneaza Unitatea Optica | CD-ROM

Un motor variaza in mod constant rata cu care se roteste un CD-ROM, astfel incat, indiferent unde este localizata o componenta, numite detector, in comparatie cu raza discului, portiunea discului aflata imediat deasupra detectorului se misca intotdeauna cu aceeasi viteza. Discurile CD-ROM folosesc o schema diferita de aceea a discurilor magnetice pentru impartirea suprafetelor discului in care sunt inregistrate datele. In locul mai multor piste aranjate in cercuri concentrice, pe discul CD-ROM, datele sunt continute intr-o singura pista care inainteaza in spirala din centrul discului catre circumferinta sa. Pista este impartita in sectoare, fiecare sector avand aceeasi marime fizica. Folosind o metoda numita viteza liniara constanta (constant linear velocity), unitatea de disc variaza in mod constant rata cu care discul se roteste, astfel incat atunci cand detectorul se misca spre centrul discului, discul se roteste cu o viteza mai mare. Efectul este acela ca un disc compact poate contine mai multe sectoare si, prin urmare, mai multe date decat un disc magnetic.

Un laser proiecteaza o raza concentrata de lumina care este focalizata mai apoi de o lentila si de o bobina focalizatoare (focusing coil)

Raza de laser penetreaza stratul protector din plastic si se loveste de un strat reflector care arataca o foita de aluminiu si este plasat la baza discului.

Suprafata stratului reflector alterneaza intre intinderi si adancituri. Intinderile reprezinta zone cu suprafata plata; adanciturile reprezinta mici scobituri in stratul reflector. Aceste doua suprafete reprezinta o inregistrare a bitilor 1 si 0 folositi pentru stocarea datelor.

Bibliografie:

1. http://tutoriale.5c.ro

2. http://www.scritube.com/stiinta/informatica/hardware/

3. http://incepator.pinzaru.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unitati Optice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 097 cuvinte
Nr caractere:
15 989 caractere
Marime:
510.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Informatică
Tag-uri:
Unitati optice, dispozitive, laser
Predat:
la liceu
Sus!