Tehnologia preparării înghețatei

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

MEMORIU JUSTIFICATIV

Mi-am ales aceasta tema datorita placerii de a citi si a descoperi lucruri noi si interesante despre inghetata .

In aceasta lucrare am cuprins ce am invatat in scoala, argumentand in mare masura toate cerintele in vigoare. In continutul lucrarii am tratat toate elementele care le contine inghetata si astfel am aflat si descoperit lucruri noi de care eu nu stiam ca exista in inghetata.

Sper ca aceasta lucrare sa fie de folos colegilor practicieni, sau celor ce vor lucra in domeniul industriei produselor lactate. Lucrarea va constitui un mijloc util pentru personalul tehnic de specialitate, mai ales in activitatea practica unde munca si operatiile respective de tratare a laptelui constituie unul din factorii determinanti pentru cresterea cantitatii si calitatii produselor de inghetata din tara.

1 Argument .

Inghetata este un sistem coloidal polidispers si complex, ale carei caracteristici sunt date de lapte si produsele derivate, precum si de celelalte ingrediente adaugate.

Din punct de vedere tehnologic, inghetata poate fi definita ca un produs congelat, obtinut prin congelarea in conditii speciale a unui amestec omogen, pasteurizat, format din lapte, smantana, zahar, diferite ingrediente, stabilizatori, coloranti alimentari, emulgatori si arome. Ca aliment, inghetata este un produs deosebit de nutritiv, cu o valoare energetica mare, datorita continutului de glucide, lipide si proteine. Inghetata contine vitamine (in special vitamina A si vitaminele din grupa B) si saruri minerale reprezentate, in general, prin sarurile de calciu si de fosfor. Pentru ca produsul sa fie agreat de consumatori, este necesar ca gustul si aroma sa fie suficient de pronuntate, caracteristic sortimentului respectiv. In ultimii ani, inghetata a devenit un aliment de larg consum, datorita insusirilor ei gustative si pretului accesibil.

Inghetata, sub forma de diferite produse racoritoare cu amestec de gheata, a fost cunoscuta din vechime. Secretul unui preparat asemanator inghetatei a fost detinut cateva secole de catre italieni-gelatieri (preparatori de inghetata). Mai tarziu, prepararea inghetatei ia extindere si in alte tari, in special in America. Aici, in mijlocul secolului al XIX-lea, este pus la punct patentul unei masini de fabricat inghetata si ia fiinta prima fabrica. Perfectionarile aduse procesului de fabricatie-racire au loc dupa primul razboi mondial, iar in 1927 se realizeaza masina de inghetata in system continuu-freezerul.

Inghetata este caracterizata printr-un inalt grad de dispersie a componentelor, avand o structura fina, onctuoasa.

Inghetata poate fi consumata in doua moduri, la consistente diferite :

o Inghetata moale, care se vinde imediat dupa fabricatie la temperaturi de -3...-5?C, fiind o forma preferata de consumatori, deoarece senzatia de rece este mult mai diminuata ;

o Inghetata calita, care sufera o racire mai avansata la - 28 ... -35?C, permitand transportul pe distante mari si depozitare indelungata.

Prin compozitia sa, inghetata constituie un important aliment, continand intr-o proportie echilibrata toate substantele necesare organismului. La inghetata pe baza de lapte, se regasesc toti constituentii din lapte sub forma concentrata si in acelasi timp usor asimilabila. Avand o forma de prezentare foarte agreabila din punct de vedere a consumului, este recomandata alimentatiei copiilor, prin continutul de proteine, calciu si fosfor din lapte.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Prepararii Inghetatei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
47 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
12 208 cuvinte
Nr caractere:
65 407 caractere
Marime:
252.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Industrie Alimentară
Tag-uri:
industrie alimentara, tehnologie
Predat:
la liceu
Sus!