Combinații complexe

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Generalitati.........................................................................................................3

2. Formulare si nomenclatura................................................................................4

3. Izomeria combinatiilor complexe.....................................................................5

4. Legatura chimica din combinatiile complexe...................................................7

4.1 Teoria coordinatiei a lui Werner.....................................................................7

4.2 Teoria electronica a valentei...........................................................................7

Extras din proiect:

Combinatiile simple: se formeaza - dupa teoria clasica a valentei - prin saturarea reciproca a valentelor atomilor componenti; acestea sunt considerate combinatii de ordinul intai: HCl, H2O, NH3 precum si majoritatea compusilor organici.

Produsele interactiunii combinatiilor de ordinul intai sunt combinatii de ordin superior, daca formarea lor nu se face prin substitutie. De exemplu, sarurile duble - AlF3o3KF, KCloMgCl2o6H2O - sau combinatiile moleculare (adica de aditie) dintre sarea unui metal si una sau mai multe molecule neutre - cum sunt combinatiile rezultate prin aditionarea unor molecule de amoniac, adica aminele: CoCl3o6NH3, NiCl2o6NH3, CuSO4o4NH3, etc.

In cazul in care o molecula legata complex disociaza in solutie apoasa, numai o componenta a ei disociaza, cealalta ramanand legata comlex, adica rezulta un ion complex.

De exemplu, acidul clorhidric si amoniacul formeaza clorura de amoniu NH4Cl, in molecula careia atomul de H din HCl este foarte strans legat de atomul de azot central din molecula de NH3 formand ionii NH4+ si Cl- , prin legatura covalenta coordinativa sau dativa; ea este o combinatie complexa.

Combinatiile complexe : sunt o clasa de compusi importanti, cu largi aplicatii practice, studiati inclusiv pentru complexitatea structurii lor.

O combinatie complexa contine un ion metalic (ion central) de care sunt legati prin legaturi covalente coordinative molecule sau ioni (anioni sau cationi), denumiti liganzi. Pentru ca un ion metalic sa formeze combinatii complexe, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : sa aiba un volum ionic mic si sa posede orbitali liberi in care sa poata accepta electronii neparticipanti ai ligandului, stabilindu-se astfel legaturi covalente coordinative intre ionul central si atomul de nemetal din ligand.

In unele cazuri atat anionul cat si cationul pot fi complecsi: [Co(NH3)6][Cr(CN)6], [Co(NH3)6][Co(NO2)6] etc. iar alteori prin coordinarea unor liganzi anionici rezulta complecsi neutri: [CrCl3(NH3)3]; [Co(NO2)3(NH3)3], etc. Numarul liganzilor legati coordinativ de ionul central se numeste numar de coordinare.

Numarul de coordinare : depinde esential de natura ionului central si in parte de natura liganzilor, el putand avea valori de la 2 la 12, cele mai frecvente valori intalnite la complecsi fiind 6 si 4.

Liganzii pot fi :

- molecule : H2O, NH3, CO, etc. In acest caz sarcina electrica a ionului complex va fi data de sarcina pozitiva a ionului metalic ; de ex. : [Cu(NH3)4]2+ ;

- ioni negativi, de exemplu : F-, Cl-, Br-, I-, HO-, SO42-, PO43-, etc. In acest caz sarcina ionului complex se calculeaza facand suma algebrica intre sarcina pozitiva a ionului metalic si produsul dintre numarul de liganzi si sarcina negativa a ligandului, de exemplu : [FeCl]2+, [FeCl2]+, [FeCl4]-.

Liganzii monodentati ocupa o singura pozitie coordinativa in jurul atomului central, cum sunt ionii : F-, Cl-, Br-, I-, CN-, SCN-, NO2-, etc. si moleculele : H2O, NH3, CO, pyridina(py), etc.

Liganzii polidentati se leaga la acelasi ion prin mai multi atomi donori, ocupand mai multe pozitii coordinative. In particular, liganzii bidentati (C2O42-, S2O82-, etilendiamina) ocupa doua puncte coordinative.

Bibliografie:

euinvat.bluepink.ro/wp-content/u/.../combinatii_complexe.doc?ploads

G. Bandoli, D.A. Clemente,J. Chem. Soc., Dalton Trans, 1975

http://www.didactic.ro/materiale-didactice/combinatii-complexe

K. Dey, D. Bandyopadhyay, Trans. Met. Chem., 1991

R. K. Agarwal, H.R. Modi, International J. Pure Applied Chemistry, 4, 2009

.S. Prasad, R.K. Agarwal, Res. Lett. Inorg. Chem., doi:10.1155/2008/350921, 2008

www.unibuc.ro/...%20Combinatii%20complexe%20ale%20metalelor%

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Combinatii Complexe.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 516 cuvinte
Nr caractere:
21 711 caractere
Marime:
2.85MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Industrie Alimentară
Tag-uri:
industrie alimentara, solutie
Predat:
la liceu
Clasa:
a 9-a
Sus!