Tehnologia Colțunașilor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere

Tehnologia produselor alimentare are o istorie milenara ca si civilizatia umana. Din timpuri imemoriabile, cunoasterea si aplicarea diferitelor procedee de prelucrare conservare si preparare a semifabricatelor si a produselor alimentare se considera o arta care s-a efectuat cu menajamente din generatie in generatie.

Alimentatia este procesul prin care organizmul uman preea din mediu substante nutritive pe care le transforma pentru a-si asigura desfasurarea normala a proceselor metabolice. Devine o problema globala a omenirii, problema alimentatiei tinde a deveni si o preocupare de masa. Astfel apare necesitatea cunoasterii in mediu tot mai largi a principiilor generale ale alimentatiei stiintifice rationale, a ponderii grupelor de alimente intr -o alimentatie rationala a surselor de poluare a alimentelor, a riscului asumate prin consum.

Sanatatea omului depinde in principal si de organizarea corecta a alimentatiei fundamentata stiintific. Particularitatea organizarii ei consta in faptul ca hrana trebuie sa satisfaca nu numai cantitativ, dar si calitativ necesitatile fiziologice ale organismului uman, sa raspunda necesitatilor acestuia.

Tehnologia prepararii bucatelor se bazeaza pe traditiile artei culinare populare, pe experienta bucatariilor profesioniste, precum si pe realizarile stiintei despre alimentatie.

Prepararea bucatelor este una din cele mai vechi indeletniciri ale omului. Bucatarii profesionisti au dezvoltat si perfectionat procedeele de tratare culinara, largind sortimentul preparatelor.

Coltunasii sunt niste produse pe baza de aluat si implutura. Prepararea lor este foarte simpla in schimb au un gust si aspect foate placut fiind o mincare traditional Moldoveneasca.

Coltunasii au o raspindire larga de aceia ei se intilnesc cu diverse impluturi cum sunt:ciuperci, brinza, cartofi, coltunasi pe baza de legume, magiunuri, marmelada etc. De asemenea ei variaza si in dependenta de dimensiuni , adica se intilnesc coltunasi mici si mari de casa. In Republica Moldova cel mai fregvent este intilnit procesul de ferbere a coltunasilor, insa datorita dezvoltarii acestei ramure sa modificat si sa diversificat procesul de preparare pina la coltunasi prajiti in ulei de floare soarelui si copti in cuptoare electrice.

Coltunasii se servesc cu diferite garnituri cum ar fi: cu smintina, unt, ciapa prajita, usturoi etc.

Aceasta ramura a inceput sa se dezvolte datorita echipamentelor italiene care sporeste productivitatea acestei ramuri bine raspindita in diferite regiuni.

Utilizarea acestei tehnici a sporit capacitatea cu circa 15 tone de produs. Progresul se datoreaza instalarii unui cuptor performant - primul de acest fel si de asemenea dimensiuni in tara noastra.

Parma e cunoscuta in toata lumea drept ,,food valley", gratie a unui numar important de produse alimentare de calitate inalta. Cit priveste produsele de aluat ,,umplut", sint trei produse ce exprima excelenta parmesana: ,,Anolini" - coltunasi rotunzi consumati in zeama de carne; ,,Tortelli" - coltunasii si ,,Gnocchi" - coltunasi lenesi de cartofi; ambii consumati ,,uscati", tavaliti in unt si Parmesan, sau in diferite sosuri. ,,Anolino" (sau Caciulita de la forma rotunda si umflata), rege indiscutat al bucatariei Parmesane, are radacini seculare si este citat in numeroase documente istorice. De fapt, coptura indelungata si lenta a carnii si legumelor pentru umplutura, uzul unei cantiati importante de Parmesan stravechi, timpul lung de ,,odihna" a umpluturii (pentru a-si imbogati gustul) si executarea operatiilor de preparare a caciulitelor exclusiv in mod manual dau acestui produs un loc de onoare la masa parmezanilor. ,,Tortelli" (coltunasii) sint dreptunghiuri de aluat umplut in trei variante: cu branza si verdeata; cu cartofi; cu bostan. Coltunasii cu branza si verdeata au fost reconoscuti drept Produs Tipic al regiunii Emilia Romagna de catre Ministerul Politicelor Agricole. ,,Gnocchi" (,,coltunasi lenesi" de cartofi) sant bucatele mici de aluat facute cu cartofi, faina si oua; ajungind verdeata si taindu-i de dimensiuni mai mici acestia devin ,,Chicche della Nonna"(,,BunatatidelaBunica").

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Coltunasilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
50 imagini
Nr cuvinte:
12 373 cuvinte
Nr caractere:
62 390 caractere
Marime:
5.18MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
Alimentatie, tehnologia
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
suhodol natalia
Sus!