Spectrometria de Absorbție Moleculară IR

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere

Spectrometria moleculara reprezinta o metoda moderna de investigare a structurii moleculare, avand la baza fenomenul de iradiere a probei fie cu o radiatie monocromatica, fie cu un spectru continuu de radiatii, proces urmat de imprastierea radiatiei, sau absorbtia unor radiatii caracteristice naturii fiecarui compus. In urma absorbtiei de energie au loc tranzitii pe nivele superioare, natura acestor nivele fiind determinata de domeniul spectral al radiatiilor de excitare.

Odata ajunse in stari energetice superioare, moleculele se reintorc in starea fundamentala fie prin pierdere neradiativa de energie, fie prin prin emisia unor radiatii caracteristice.

Analiza cromatica si inregistrarea radiatiei care paraseste proba conduce la obtinerea unui spectru molecular.

Clasificarea spectrelor moleculare se poate face dupa mai multe criterii. Astfel dupa natura lor spectrele pot fi spectre de absorbtie si emisie, iar in lipsa procesului initial de absorbtie, spectre de imprastiere combinata (Raman).

Dupa natura formelor de energie puse in joc, cu alte cuvinte dupa natura nivelelor energetice intre care au loc tranzitiile, spectrele pot fi spectre de rotatie moleculara, de vibratie a atomilor in molecula si spectre electronice moleculare. De regula, aceste tipuri de spectre sunt spectre de absorbtie moleculara. Desi sunt posibile aceleasi tipuri de spectre si in cazul emisiei, din punct de vedere practic, cele accesibile in mod curent experimental si in acelasi timp importante prin informatiile structurale oferite de studierea lor, sunt spectrele de emisie care implica tranzitii electronice.

Un tip aparte, special, de spectre de absorbtie il reprezinta spectrele de absorbtie de rezonanta electronica de spin (RES) si rezonanta magnetica nucleara (RMN), bazate pe proprietatile magnetice datorate miscarii de spin a electronilor si nucleelor.

Aceste tipuri de spectre apar in domenii spectrale diferite si anume: spectrele de rotatie moleculara se situeaza in domeniul microundelor si al infrarosului (IR) indepartat, domeniul mai greu accesibil; spectrele de vibratie in domeniul IR apropriat, iar cele electronice in domeniul ultraviolet si vizibil. Domeniul spectral caracteristic spectrelor de rezonanta este cel al undelor radiometrice.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spectrometria de Absorbtie Moleculara IR.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
10 337 cuvinte
Nr caractere:
56 661 caractere
Marime:
3.51MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
moleculara, spectrometrie
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!