Industria produselor lactate reprezinta unul din sectoarele stratetige ale Republicii Moldovei si este foarte important pentru nutritia populatiei. Activitatile industriei de fabricare a produselor lactate tin de prelucrarea termica a laptelui, a produselor auxiliare si a produselor finite din lapte. In RM industria de fabricarea a produselor lactate inregistreaza una din cele mai mari progrese din industria alimentara.
Intreprinderile industriei dispun de un sortiment diversificat de produse lactate, principala caracteristica a carora este ca sunt produse traditionale cu un termen de pastrare mic. Produsele lactate traditionale sunt orientate mai mult la piata interna, foarte putin la export.
In industria de prelucrare a laptelui se observa concentrarea intreprinderilor la un proprietar, ceea ce a dus la prezenta pe piata a unei marci comerciale noi ,,JLC", care intruneste liderii ramurii.
Industria data are un potential de dezvoltare destul de inalt, fapt demonstrat prin consumul de lactate a populatiei destul de jos comparativ cu a tarilor UE, dar care se afla in crestere in ultima perioada.
Situatia financiara a intreprinderilor ce real activeaza in ramura este satisfacatoare, nivelul rentabilitatii financiare si economice fiind in limitele acceptabile.
REMARCA: In ultimii ani, consumul de lactate in Republica Moldova pe cap de locuitor a crescut semnificativ, insa este net inferior nivelului din Europa. Din 2000, in statele europene consumul global de produse lactate a crescut in medie cu 2,5% in fiecare an. Aceasta crestere s-a redus in 2008-2009 la 1% pe an.
In prezent in RM consumul mediu de lactate anual este 180 l pe persoana, detinand o pondere de 20,4% in total consum al persoanelor.
In 2009, consumul de produse lactate s-a redus cu 2-5 % din cauza reducerii puterii de cumparare a populatiei urmare a crizei economice
1.CARACTERISTICA INTREPRINDERI S.A. <<JLC>>
S.A ,,JLC" >> este o companie ce intra in componenta concernului <<JLC Group>>,este una dintre cele mai mari companii din Moldova care are mai multe directii de activitate:producerea produselor din lapte si inghetatei, producerea bauturilor racoritoare carbonizate, realizarea inghetatei si semifabricatelor congelate, producerea ambalajelor,panourilor publicitare, constructii , vinzari angro si la bucata, agricultura. Compania JLC este cel mai mare producator din Republica Moldova a produselor din lapte. Intreprinderele de baza sint fabrica de lapte JLC din Chisinau si Incomlac din Balti. De asemenea in componenta grupei de companii JLC intra fabrica de producere de cascaval din Falesti , fabrica de lapte din Drochia, fabrica "Frigo,, din Chisinau
1.1Isoria
Prima sectie de producere a fabricii de prelucrare a laptelui din Chisinau a fost fondata in anul 1944, fiind situata pe str. Frunze, 160 (in prezent str. Columna). La acel moment uzina producea doar unt si smantana,( in pofida conditiilor postbelice si a lipsei de utilaj specializat, fabrica producea un asortiment destul de larg de lactate. Uzina de lapte din Chisinau a fost dotata cu echipamentul necesar doar in anul 1950). insa in urma dotarii tehnice a fost extins asortimentul de produse si a fost majorat considerabil volumul de produsele lactate finite.
In anul 1970 in baza fabricii de prelucrare a laptelui din Chisinau a fost creata Asociatia <<??????>>
in anul 1978 in zona industriala a sectorului Botanica fost deschisa o uzina cu capacitatea de productie de 500 tone lapte pe zi. In anul 1992 Asociatia <<??????>> din Chisinau a fost redenumita in Asociatia <<LAPTE>>. La 12 iulie 2004 in baza acestei intreprinderi in cadrul procesului de privatizare a fost create Societatea pe actiuni <<JLC>>.
In prezent compania <<JLC>>- care se descifreaza: Societate pe Actiuni, Jardan Lapte cuprinde un teritoriu cu suprafata totala de 6,5 ha (Cea mai mare parte o ocupa sectiile de prelucrare cu o suprafata de 48,7 % din cea totala, , cu o productia medie anuala - 64,15 mln. lei).
Personalul intreprinderii consta din 845 angajati, dintre care 113 persoane formeaza administratia companiei, 311 persoane activeaza in sectorul de producere si 421- in sectorul comercial.
S.A. <<JLC>> este condusa de directorul general care este ales de Consiliul de Administratie al concernului <<JLC Group>>.
Figura 2.1.1. Emblema intreprinderi S.A. ,,JLC
Organizarea intreprinderii ,,S.A.JLC"
Presedintele S.A. JLC este Vladimir Jardan.
,,S.A. JLC"este organizata in sectii de producere si departamente de calitate si realizare.Astfel conlucrarea lor favorizeaza la sporirea cantitatii de productie precum si a calitatii produselor lactate.
Organizatoric sectia de producere este impartita in subsectii mai mici:
- Sectia de lapte integral;
- sectia de producere a smintinei;
- sectia debrinzeturi si produse de brinza;
- sectia apa si bauturi nealcoolice.
1.Banu C., Guzun V., Musteata Gr., Vizireanu C. ,,Industrializarea laptelui". Editura Tehnica-Info, Chisinau 2001
2.Banu C., Vizireanu C. ,,Procesarea industriala a laptelui" Editura Tehnica, Bucuresti 1998
3.G. Scortescu, G. Ghintescu ,,Tehnologia laptelui si a produselor lactate" vol. 1 Bucuresti, Ed. Tehnica, 1967.
4.Guzun V.," Tehnologia laptelui si a produselor lactate " Chisinau 1996
5.Ionel Bondoc ,,tehnologie si controlul calitatii laptelui si produselor lactate" volumul 1 Editura Ion Ionescu de la Brad, Iasi 2007
6.Gheorghe Chintescu ,,prelucrarea laptelui in gospodarii si ferme"
7.Maria Iordan, Elena Barascu, Nastasia Belc, Calitate,control si siguranta alimentara, ed. Printech Bucuresti 2009, pag. 39 - 66,91 - 105;
8.HOTARIRE Nr. 611 din 05.07.2010 cu privire la aprobarea Reglementarii tehnice ,,Lapte si produse lactate"
9.Ciclu de prelegeri, UTM ,,Analiza senzoriala a produselor lactate"
10.Informatii din documentatia intreprinderii ,,JLC"
11.Internet: Site Google
- www.preferatele.com/docs/ /2/laptele-si-produsele9.php;
- www.ecursuri.ro/referate/tehnologia-valorificarii-laptelui.htm;
- facultate.regielive.ro/ /controlul_microbiologic_al_produselor_din_lapte-83733.html;
- facultate.regielive.ro/ /analiza_calitatii_senzoriale_a_laptelui-89817.html;
- www.artego.ro/LAPTE_DE_CONSUM.pdf
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.