Proiectarea produselor noi - Prajiutara Nuts

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I.Introducere 3
II.Proprietăți nutritive 3
III.Descrierea materiilor prime 7
IV.ELEMENTE INOVATIVE 11
V.TRASABILITATE ȘI PLAN HACCP 13
VI.Determinarea punctelor critice de control (PCC) 17
VII.Planul de marketing 21

Extras din proiect:

I.Introducere

Prăjiturile reprezintă un desert, dulce de cele mai multe ori, apreciate și/sau consumate de majoritatea persoanelor, fiecare prăjitură individualizându-se mai ales prin gustulul diferit, de la cele mai „light” prăjituri până la cele cu un conținut ridicat de zahăr.

Prăjiturile moderne, în special cele cu multe straturi, conțin de obicei, o combinație de făină, zahăr, ouă și unt sau ulei, toate amestecate cu alte lichide (de obicei lapte sau apă) și afânători (ca drojdia sau praful de copt). Pot fi adăugate și ingrediente aromate, cum ar fi: piureuri de fructe, fructe uscate, fructe confiate, nuci, etc.

Actualmente cele mai consumate prăjituri sunt cele cu un conținut scăzut de zahăr sau chiar fără zahar, ori îndulcite cu ingrediente care reproduc conținutul de zahăr asemănător zahărului brut. De aceea cei mai mulți producători de dulciuri intenționează să introducă pe piață produse cu un conținut de zahăr cât mai redus și cât mai sănătoase.

Un produs nou este bunul care prezintă una sau mai multe însușiri noisau modificate, sau pune în valoare o însușire care nu a fost cunoscută față de produsele existente pe piață.

Prăjitura Nuts este un produs nou, adresat tuturor persoanelor, în special celor care evită consumul de zahăr sau consumă zahăr în cantități moderate.

Prăjitura Nuts cu cafea și miere, este o prăjitură cu conținut scăzut de zahăr, cel pe care îl conține mierea de albine în mod natural, neavând niciun altfel de adaos de zahăr sau îndulcitori.

II.Proprietăți nutritive

Mierea de albine

Constituenți majori

Constituenții majori ai mierii sunt apa și substanțele zaharoase, care reprezintă 99% din miere. În mod normal, mierea recoltată, prelucrată și conservată în condiții bune are umiditatea între 17-18%. Nectarul adus în stup are un conținut mare de apă (peste 50%), dar căpăcirea se face numai după ce umiditatea este de maxim 20%, procentul de apă din miere fiind invers proporțional cu gradul de umplere al fagurilor. Mierea cristalizată este întotdeauna mai higroscopică decât cea fluidă sau lichidă. Creșterea umidității mierii peste 20% duce la scăderea calității acesteia și favorizează dezvoltarea levurilor care produc fermentarea.

Mierea poate fi considerată o soluție concentrată de zaharuri, datorită faptului că principalii componenți ai mierii sunt substanțele zaharoase.

În miere se mai găsesc în cantități mari și alte holozide complexe sau heterozide ca mucegaiuri, gume, etc, denumite impropriu dextrine. În mierea de mană dextrinele pot depăși 5%. Prezența dextrinelor mărește vâscozitatea mierii și îi dă un aspect cleios, neplăcut.

Cantitatea medie (%) a constituenților majori ai mierii, conform rezultatelor studiilor efectuate în patru țări, printre care s-a aflat și România. Coloana "interval" cuprinde valori individuale de la cele mai mici la cele mai mari, pentru 1063 de tipuri de miere studiate.

Constituenți majori (aproximativ 99% din miere) Media România (1955) USSR (1963) Statele Unite (1962) Australia (1974) Interval

apă 16,5 17,0 18,6 17,2 15,6 13.4 - 26.6

fructoză 38,4 39,3 37,4 38,2 43,3 21.7 - 53.9

glucoză 34,0 32,9 35,9 31,3 30,2 20.4 - 44.4

Sucroză 3,1 2,3 2,1 1,3 2,5 0.0 - 7.6

Numărul probelor 1036 257 217 490 99 -

Constituenți minori

Substanțele nezaharoase se găsesc în cantități mici în mierea de albine, aproximativ 1% din miere, și nu sunt lipsite de importanță, contribuind la specificitatea acestui apreciat produs.

Principalii fermenți din mierea de albine sunt carbohidrazele, iar dintre acestea:

- invertaza și zaharaza (sucraza), acționează asupra zaharozei, scindând-o în glucoză și fructoză;

- amilaza:

- alfa amilaza (amilaza dextrinogenă), acționează asupra amidonului pe care îi transformă inițial în dextrine, iar în final în maltoză;

- beta amilaza (amilaza zaharogenă), acționează asupra amidonului pe care îi transformă direct în maltoză;

Principalele elemente minerale din miere sunt: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu, cât și unele microelemente: beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint.

Principalele vitamine din miere aparțin celor două grupe:

- hidrosolubile: Vitamina B1 (tiamină), Vitamina B2 (riboflavină), Vitamina B6 (piridoxină), Vitamina PP (niacină), Vitamina H (biotină), Vitamina B12 (cianocobalamină), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic, rutină;

- -liposolubile: Provitaminele A, Vitamina K,

Bibliografie:

1. https://www.mieredelatara.ro/despre-miere-de-albine

2. https://www.slabsaugras.ro/nucile-proprietati-nutritive-pentru-organism/

3. https://dieta.romedic.ro/aliment/cafea

4. https://www.gandul.info/magazin/fructele-uscate-calorii-si-beneficii-14920571

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea produselor noi - Prajiutara Nuts.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
4 340 cuvinte
Nr caractere:
23 990 caractere
Marime:
168.07KB (arhivat)
Publicat de:
Ciprian C.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
Facultatea de Inginerie Alimentara , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Specializare:
ipa
Materie:
Industria Alimentară
An de studiu:
IV
Profesorului:
Gontariu Ioan
Nota primită:
Nota 9
Sus!