Produse Noi - Iaurt de Struguri

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Studiu de piata 1
1.1.Scurta introducere despre iaurt 1
1.2.Clasificarea iaurturilor 3
1.3.Date despre consum 4
2.Prezentare firma 5
2.1.Scurt istoric al firmei 5
2.2.Informatii referitoare la calitate 7
3.Produse concurente pe piata 7
4.Prezentarea produselor firmei 9
5.Descrierea produsului nou 12
5.1.Chestionar privind ideea de produs nou 12
5.2.Descrierea propriu-zisa a produsului 16
5.2.1.Schema tehnologica a produsului 16
5.2.2.Prezentare ambalaj produs nou 17
5.2.3.Eticheta produsului nou 18
5.2.4.Reclama produsului 18
6.Chestionar privind produsul nou 20
7.Cuprins 22
8.Bibliografie 23

Extras din proiect:

Cuvantul iaurt vine din limba turca, cuvintul turc youghurmak avand semnificatia a ingrosa. Cuvantul iaurt sau yogurt este utilizat in mod curent, atit in America de Nord, cit si in Europa, fiind versiunea moderna a laptelui prins de altadata.

Putini stiu insa ca iaurtul este originar din Bulgaria, tara unde numarul de batrini centenari este foarte ridicat.

La inceputul secolului trecut, Metsnikoff, un colaborator al lui Pasteur, a descoperit cei doi fermenti lactici utilizati pentru fabricarea iaurtului: Streptococcus thermophilus si Thermobacterium bulgaricus. Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperita absolut din intimplare. In foarte multe tari, Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din traditie, dar incepand cu anii '20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se raspandeste si in Europa Occidentala.

b)Cum se prepara iaurtul?

Iaurtul se prepara din lapte de vaca, capra sau oaie, in care sunt incorporati cei doi fermenti amintiti mai sus, care vor transforma, fiecare separat, o parte din lactoza in acid lactic. Actiunea celor doua bacterii este optima la temperaturi de 40-50 grade Celsius. Atunci cand iaurtul este suficient de fermentat, este suficient sa fie transportat la rece (4 ?C), pentru ca actiunea bacteriilor sa fie oprita.

Dupa aceea, iaurtul poate fi conservat timp de o luna de la fabricarea lui. La inceputul fermentarii va actiona mai mult streptococcus, care ii lasa apoi loc celuilalt ferment, lactobacillus, ceva mai rezistent la mediul acid. In general iaurtul existent in comert contine mai mult lactobaciluss, bacterie ce da iaurtului un gust ceva mai acrisor.

c)Compozitia iaurtului

Beneficiile iaurtului, adica efectele fermentilor lactici in organism, au ramas mult timp foarte generale, deoarece a fost dificil de studiat bacteriile ce se formeaza prin fermentare. Dar, de cativa ani, cercetarile de laborator au aratat calitatea majora a iaurtului: bacteriile ramase vii in iaurt transforma lactoza in acid lactic, iaurtul continand, spre deosebire de lapte, in acelasi timp lactoza si lactaza, ceea ce permite digerarea fara probleme a acestui aliment. Aceste procese favorizeaza absorbtia si asimilarea calciului.

Caracterul usor acid al iaurtului confera o agreabila senzatie de prospetime, reducand in acelasi timp fabricarea acidului clorhidric in stomac. Bogat in proteine digerabile, sarac in calorii si in colesterol, iaurtul contine o mare cantitate de minerale si vitamine, ceea ce il face recomandat pentru dieta sanatoasa incepind cu dezvoltarea copiilor pana la perioadele de sarcina ale viitoarelor mame si ajungand la persoanele de varsta a treia.

d)Efectele benefice ale iaurtului

Gratie compusilor lactobacillus bulgaricus si streptococcus thermophilus pe care ii contine, iaurtul amelioreaza sau reface flora intestinala inhiband actiunea germenilor patogeni. Lactobacillus bulgaricus produce, printre altele, acidofilina, o substanta cu proprietati antibiotice. Un studiu efectuat de soareci infectati cu salmonella a demonstrat ca cei hraniti cu iaurt au o sansa de supravietuire mai mare decat a celor hraniti cu lapte sau apa.

Fermentii din iaurt pot avea si proprietati anticancerigene, eliminand nitritii din celule, fapt ce reduce incidenta cancerului. In plus, dupa unii specialisti, iaurtul previne stresul, un bun echilibru intre serenitate si anxietate provenind din capacitatea sangvina a substantei trytophane pe care o elibereaza fermentii lactici.

e)Prepararea iaurtului

Iaurtul este un produs pe baza de lapte care sufera unele transformari datorita actiunii unor microorganisme speciale avand proprietatea de coagulare a proteinelor. Microorganismele metabolizeaza zaharul continut de lapte (lactoza) si produsul rezultat din aceasta fermentatie lactica, adica acidul lactic, si tot ele favorizeaza la o temperatura de aproximativ 40 de grade Celsius coagularea proteinelor. Iaurtul poate fi preparat din lapte de vaca, de oaie, de capra sau de bivolita.

f)Iaurtul - un produs intr-adevar bun pentru sanatate

Chiar daca aportul caloric este scazut, iaurtul este relativ bogat in proteine. Daca tineti un regim este mai bine sa consumati iaurturile naturale decat cele aromatizate sau cele cu fructe, al caror aport de zahar nu este de neglijat. Asadar, iaurtul este bine venit in regimurile alimentare sau in dietele pentru slabit.

Iaurtul are actiuni extraordinare pentru flora intestinala. Fermentii lactici ai iaurtului contribuie la echilibrul florei intestinale.

Bibliografie:

Costin, M, 1985, Tehnologia laptelui si a produselor lactate, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.

2.www.actimel.ro

3.www.activia.ro

4.www.nutriday.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produse Noi - Iaurt de Struguri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
14 067 cuvinte
Nr caractere:
129 489 caractere
Marime:
532.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
productie, vanzare, cerere, oferta
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Petre Alexe
Sus!