Managementul Calității

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

PLANUL CALITATII PRIVIND CONTROALELE LA RECEPTIA MATERIILOR PRIME SI MATERIALE LOR AUXILIARE
PLANUL CALITATII IN PROCES DE FABRICATIE - SALAMULUI CRUD-AFUMAT DE NEVA
PLANUL CALITATII PRODUSULUI FINIT - SALAMULUI CRUD-AFUMAT DE NEVA
DESCRIEREA PRODUSULUI - SALAMULUI CRUD-AFUMAT DE NEVA
DESCRIEREA MATERIALELOR AUXILIARE - SALAMULUI CRUD-AFUMAT DE NEVA
DIAGRAMA PROCESULUI - SALAMULUI CRUD-AFUMAT DE NEVA
IDENTIFICAREA SI ANALIZA PERICOLELOR - SALAMULUI CRUD-AFUMAT DE NEVA
DETERMINAREA PUNCTELOR CRITICE DE CONTROL - SALAMULUI CRUD-AFUMAT DE NEVA
MONITORIZAREA PUNCTELOR CRITICE DE CONTROL - SALAMULUI CRUD-AFUMAT DE NEVA
BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect:

Introducere

Industria alimentara din Republica Moldova trebuie sa se alinieze, sub toate aspectele, la cerintele unei productii moderne de alimente. Aceasta presupune, in ordine aplicarea unor standarde de productie igienica, a codurilor de bune practici de lucru (GMP), a sistemului HACCP si in final, realizarea si certificarea sistemului propriu de calitate conform standardelor SR EN ISO 9000.

Programele HACCP ale agentilor economici trebuie sa constituie parte integranta a programelor de asigurare a calitatii produselor alimentare. Implementarea eficienta a unui sistem HACCP necesita o anumita abordare a managementului, modificari in stilul conducerii, resurse materiale si umane si angajarea totala a personalului.

HACCP este un acronim, care provine din expresia in limba engleza "Hazard Analysis and Critical Control Points" care se traduce prin ,,Analiza Riscurilor. Punctele Critice de control". Conceptul HACCP se refera la asigurarea calitatii (sigurantei) produselor alimentare din punct de vedere microbiologic si fizico - chimic. Metoda permite identificarea si analiza pericolelor asociate diferitelor stadii ale proceselor de productie. HACCP reprezinta o metoda de abordare sistematica a asigurarii inocuitatii alimentelor, bazate pe identificarea, evaluarea si tinerea sub control a tuturor riscurilor ce ar putea interveni in procesul de fabricare, manipulare si distributie a acestora.

Sistemul HACCP este recunoscut peste tot in industria alimentara ca o abordare eficienta in obtinerea unor produse bune, in asigurarea unei igiene corespunzatoare si a unor tehnici de productie care vor conduce in final la o siguranta corespunzatoare a produselor alimentare. Acest sistem stabileste proceduri de control pentru identificarea punctelor critice de control si monitorizare la nivelul intregii productii.

Puncte cheie :

- Utilizarea sistemului HACCP serveste la imbunatatirea controlului protectiei produselor alimentare in cazul unor potentiale pericole ce ar putea contamina alimentul, si trebuie aplicat in acest scop.

- Analiza aplicarii curente a sistemului HACCP in activitati de control alimentar si impactul pe care il poate avea asupra comertului cu alimente se impune pentru armonizarea principiilor internationale cu cele de sistem HACCP.

- Implicatiile economice a HACCP - ului sunt discutate cu referiri la estimarile costului si beneficiilor in particular pentru industria alimentara

- Utilizarea HACCP poate duce la dezvoltarea unor acorduri de recunoastere reciproca.

HACCP se aplica inainte de toate pentru securitatea produsului si vizeaza:

- Identificarea tuturor pericolelor de natura biologica, fizica si chimica pe care le poate prezenta un produs alimentar destinat consumului

- Identificarea si analiza pericolelor asociate diferitelor stadii ale procesului de productie ale unui produs alimentar.

- Definirea mijloacelor necesare pentru eliminarea sau tinerea sub control a acestor pericole.

- Asigurarea ca aceste mijloace ,,metode" sunt efectiv puse in practica si ca sunt eficace

Bibliografie:

BIBLIOGRAFIE

1. NI 2.3.3.972-00 Cantitatile de migrare admise a elementelor toxice din confectiile, care contacteaza cu produsele alimentare.

2. San PiN 2.3.2.560-96 Cerinte igienice pentru calitatea si inofensivitatea materiei prime si produselor alimentare.

3. SM 196:1999 Produse alimentare. Informatie pentru consumator. Conditii generale.

4. Andrei Cumpanici, Ghid pentru implementarea HACCP in industria fructelor si legumelor din Moldova, http://export.acsa.md.

5. HG 520 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminantii din produsele alimentare.

6. HG 221 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare.

7. HG 481 cu privire la aprobaarea unor norme sanitare veterinare privind masurile de control al pestei porcine clasice.

8. HG 48 cu privire la aprobarea normei sanitar-veterinare privind conditiile de sanatate animala si publica si de cercetare sanitar-veterinara pentru importul in RM al anumitor animale vii si al carnii proaspete provenite de la acestea.

9. HG 175 cu privire la aprobarea normei sanitar-veterinare privind conditiile de sanatate animal si certificare sanitar-veterinara la importul ecvideelor destinate sacrificarii.

10. HG 859 cu privire la aprobarea normei sanitar-veterinare privind criteriile minime pentru protectia porcinelor destinate cresterii si ingrasarii.

11. HG 1405 cu privire la aprobarea normei sanitar-veterinare privind igiena nutreturilor si continutul substantelor nedorite in nutreturi.

12. HG 1406 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind sistemul de etichetare a carnii de bovina, precum si a produselor din carne de bovina.

13. HG 1408 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare privind stabilirea cerintelor de sanatate animal care reglementeaza productia, procesarea, distributia si plasarea pe piata a unor produse de origine animala, destinate consumului uman.

14. HG 720 cu privire la aprobarea Reglementarii tehnice "Produse din carne".

15. HG 996 privind etichetarea produselor alimentare.

16. HG 1297 cu privire la intensificarea activitatii de protejare a consumatorilor.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Calitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
65 pagini
Imagini extrase:
65 imagini
Nr cuvinte:
14 716 cuvinte
Nr caractere:
96 832 caractere
Marime:
116.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
identificarea pericolelor biologice, eliminarea pericolelor
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!