Lapte de Consum

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. INTRODUCERE

In ultimul deceniu industria laptelui din Romania a capatat o dezvoltare fara precedent, ajungand o puternica ramura an industriei alimentare cu UN inalt grad de tehnicitate si cu o importanta baza materiala. S-au cunoscut realizari deosebite in producerea si procesarea laptelui, care sunt consecinta dezvoltarii vertiginoase a stiintei, tehnici si practicii in aceste domenii.

Suportul acestei evolutii dinamice l-a reprezentat cultura si traditia milemara, in special a popoarelor europene si asiatice.

Acest sector si-a imbogatit dotarea cu noi fabrici judicios amplasate in teritoriu astfel incat nu exista judet al tarii fara o importanta baza de preluare si prelucrare a laptelui.

Deasemenea, s-a imbogatit in permamenta structura sortimentala si in paralel s-a dezvoltat industria autohtona de utilaje pentru industria laptelui.

Pentru realizarea unor produse de calitate, s-a pus accent pe controlul de laborator al productiei si s-au analizat cauzele si masurile de combatere a unor defecte ce pot surveni.

Intrucat laptele se produce la nivel de ferma,trebuie cunoscute regulile de receptie cantitativa si calitativa a laptelui, tratamentul primar al laptelui, conservarea si chiar procesarea la producator. Este cunoscut faptul ca procesarea laptelui, in special industrial, nu se poate face fara o baza materiala corespunzatoare.

Laptele de consum, fiind un produs strategic, aliment complex si indispensabil pentru alimentatia si sanatatea omului, a necesitat cunoasterea tehnologiei de obtinere a laptelui lichid condensat si praf, de consum, efectele tratamentului termic si de fabricatie precum si a defectelor din timpul procesarii.

Se insista asupara problemelor legate de curatirea si dezinfectia utilajelor si spatiilor de productie, cu scopul asigurarii unui grad cat mai ridicat de igiena a produselor pentru a fi cat mai competitive pe piata.

Avand in vedere implicatiile asupra sanatatii omului, pentru care laptele constitue un aliment ideal si, de asemenea implicatiile de ordin economic, trebuie luate in calcul toate metodele menite in a preveni abaterile de la normal a laptelui, fie datorate coeficientilor, fie celor care apeleaza la procedee frauduloase in scopul castigurilor materiale.

Primul element asupra caruia trebuie intervenit este constientizarea tuturor celor care se ocupa in producerea si procesarea laptelui, inclusiv a personalului care asigura legatura intre verigi, ca de exemplu, personalul din transport.

A doua metoda necesara o constitue controlul sever al produselor (lapte si produse lactate) pe tot parcursul acestora (de la receptie pana la livrare).

Vigilenta nu trebuie scazuta nici atunci cand se considera ca se cunoaste totul intr-un anumit domeniu, pentru ca biologia (in cazul acesta producerea laptelui) include multe aspecte neprevazute. Sistemul punctelor critice de control pare a satisface pretentiile consumatorilor din tarile dezvoltate, acest sistem prezentand avantajul de a fi flexibil, deci adaptabil in diverse situatii.

1.2. Importanta alimentulu

Laptele este lichidul secretat de glanda mamara a mamiferelor femele dupa nastere. Pentru hrana omului, prin lapte se intelege lichidul extras din glanda mamara a vacilor sanatoase. Importanta laptelui pentru alimentatia omului poate fi rezumata in afirmatia ca laptele este produsul alimentar ideal pentru copii, pentru femei in perioada maternitatii si pentru majoriatea bolnavilor, foaret bun pentru adolescenti, batrani si muncitorii care lucreaza in mediul nociv si bun pentru oricare adult. Laptele este numit "sangele alb, elixirul vietii copiilor si al sanatatii adultilor". Prin notiunea de lapte se intelege laptele de vaca. Laptele obtinut de la femelele altor specii de animale trebuie sa poarte denumirea speciei respective (lapte de bivolita, lapte de oaie, lapte de capra).1.3. Compozitia chimica a laptelui. Din punct de vedere chimic laptele este constituit din apa, substante azotoase, grasimi, lactoza, substante minerale, vitamine liposolubile, enzime, pigmenti, gaze, elemente figurate si anticorpi. Grasimea , pigmentii, si vitaminele liposolubile se gasesc sub forma de emulsie, proteinele in stare coloidala, iar lactoza, unii pigmentii sub forma de solutie

Apa este componenta cu ponderea cea mai mare (86 - 89,3%, cu o valoare medie de 87,5%) si reprezinta mediul dispers in care se gasesc incorporati ceilalti constituenti.

Bibliografie:

BANU C., PREDA N., VASU S.,

Produsele alimentare si inlocuirea lor, Editura Tehnica BucurestI, - 1982

CONSTANTIN BANU

Manualul Inginerului de industrie alimentara vol. II, Editura tehnica, 1998

CORNELIA VINTILA

Industrializarea si valorificarea laptelui,produselor avicole si apicole,

U.S.A.M.V.B.T. Curs Lito, - 1996

G. GEORGESCU

Laptele si produsele lactate, Editura Ceres, - 2000

ELENA MITRANESCU, CONSTANTIN SAVU, CONSTANTIN LUPESCU

Din riscurile poluarii mediului si alimentelor,

Editura M.A.S.T., Bucuresti - 1998

G. CHINTESCU, ST. GRIGORE

Indrumator pentru tehnologia produselor lactate,

Editura tehnica, Bucuresti, - 1982

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lapte de Consum.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
7 512 cuvinte
Nr caractere:
46 668 caractere
Marime:
37.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
lapte, tehnici
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!