Hidroxid de Calciu

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Aditivii alimentari sau E-urile sunt substantele care insotesc aproape orice produs aflat in galantarele magazinelor, ele au sau nu valoarea nutritiva sunt folosite la prepararea unor alimente in scopul imbunatatirii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Utilitatea acestor aditivi alimentari este ca ei mentin calitatea si siguranta produselor o perioada mai mare de timp, mentin sau imbunatatesc gustul produselor, asigura controlul aciditatii si a alcalinitatii produselor, mentin consistenta produselor de asemenea mai mentin aroma sau culoarea produselor.

E-urile reprezinta codificarea unor aditivi alimentari, a caror utilizare a fost permisa (din punct de vedere al sigurantei alimentare) in tarile Uniunii Europene si in tarile care au aderat la acest sistem de codificare. La ora actuala sunt peste 20 de tipuri de aditivi alimentari cum ar fi, conservanti, antioxidanti, acidifianti, corectori de aciditate, emulsificatori, gelifianti, stabilizatori, agenti de ingrosare, potentatori de arome, antiaglomeranti, indulcitori, coloranti, agenti de afanare, agenti de glazurare, agenti de intarire, saruri de topire, agenti de incarcare, amidon modificat, gaze propulsare si altii.

Testele stiintifice efectuate periodic asupra acestor aditivi, ridica tot mai multe probleme de la an la an, dovedindu-se unele dintre acestea au totusi un grad de nocivitate mai mare decat cel estimat initial. Tarile Uniunii Europene fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de aditivi alimentari, scopul fiind siguranta alimentara a consumatorului. Unele E-uri sunt considerate cancerigene, iar altele doar periculoase pentru sanatate.

O importanta deosebita trebuie acordata respectarii cu strictete a legislatiei sanitare in vigoare cu privire la folosirea aditivilor. Acestia trebuie sa prezinte o puritate ridicata, sa fie lipsiti de nocivitate si sa se utilizeze doar in limitele maxime admise. Numai in acest fel, produsele alimentare vor contribui la starea de sanatate a populatiei.

Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.(Ordinul Ministerului Sanatatii Nr.975/1999).

Substante care la origine nu reprezinta o parte constituenta a alimentelor, adaugate in scopul de a modifica - favorabil - insusirile organoleptice sau ca o necesitate directa de desfasurare a anumitor procese tehnologice.(Tratat de Igiena - Sebastian Dumitrache).

Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau pe cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si nici clorura de sodiu.(Codex Alimentarius FAO-WHO)

Bibliografie:

1. BANU C. -Aditivi si ingrediente pentru industria alimentara, Editura Tehnica, Bucuresti,

2000

2. http://www.archem.com/html/products/msds/0006.PDF

3. http://www.caloriecontrol.org/acesulf.html

4. http://www.caloriecontrol.org/pr010604.html

5. http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/549acesulfame.html

6. http://www.holistiemed.com/acek/

7. http://www.intense-sweeteners.de/palatinit/intense-sweeteners.nsf/name/acesulfam_K-EN

8. http://www.sanatatea.com/presa.php?topic=presa&page=p0111

9. http://www.wholefoods.com/healthinfo/acesulfamek.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hidroxid de Calciu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 990 cuvinte
Nr caractere:
27 970 caractere
Marime:
35.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
substante, molecule, calitate nutritiva
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!