Etichetarea produselor ecologice din carne

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere

II. Etichetarea produselor ecologice

III. Hotarare nr. 106/2002 din 07/02/2002 privind etichetarea alimentelor

IV. REGULAMENTUL (CE) NR. 889/2008 AL COMISIEI din 5 septembrie 2008

V. REGULAMENTUL (CE) NR. 834/2007 AL CONSILIULUI din 28 iunie 2007

VI. REGULAMENTUL (CE) nr. 853/2004

VII. Minciuni privind etichetarea alimentelor

VIII. Concluzii

Bibliografie

Extras din proiect:

Introducere

Siguranta alimentului reprezinta o prioritate de virf, iar consumatorii doresc sa beneficieze de alimente sigure si sanatoase.

Pentru a asigura si a mentine calitatea si siguranta alimentelor de-a lungul lantului alimentar, sunt necesare atit de proceduri care sa ateste integritatea alimentelor cit si masuri de monitorizare si control care sa asigure ducerea la capat a operatiunilor in bune conditii.

Uniunea Europeana respecta dreptul consumatorului la alegere bazata pe informatie, cere etichetare informativa si publica avizele stiintifice pe care le primeste, incat consumatorii sa poata avea incredere in alimentele pe care le consuma. Tot UE isi incurajeaza tot mai insistent fermierii sa se concentreze asupra calitatii, nu numai a alimentelor, dar si a mediului in care isi realizeaza produsele.

In industria alimentara nu exista risc 0 dar aici intervine legislatia actuala ,unul din principalii piloni ai sustinerii protectiei consumatorului, sanatatii populatiei si face tot ce-i sta in putinta pentru a asigura folosirea de practici corecte in comertul cu alimente pentru a tine riscurile la un nivel minim.

Alimentelele ecologice/organice sunt produsele de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii iar in urma producerii lor mediul inconjurator nu a avut de suferit. Pentru a se considera organica, productia agricola sau zootehnica trebuie sa se desfasoare conform principiilor ecologice minim o perioada de timp care difera de la un produs la altul.

In ceea ce priveste agricultura ecologica, aceasta are o contributie majora la dezvoltarea durabila, la cresterea activitatilor economice si la sporirea interesului pentru spatiul rural.

Legislatia europeana protejeaza alimentele traditionale si produsele provenind din anumite zone geografice, asigurind consumatorii cu informatii care sa-i ajute sa le poata distinge de copii.

II. Etichetarea produselor ecologice

Succesul alimentelor ecologice are la baza castigarea/mentinerea increderii consumatorilor prin utilizarea in productie a unor practici speciale de cultivare/crestere si certificarea si constientizarea implicatiilor majore pe care le are alimentatia asupra sanatatii organismului uman, atat pentru generatiile actuale cat si pentru cele viitoare.

Scopul etichetarii produselor alimentare este de a garanta accesul consumatorilor la informatii complete cu privire la continutul si compozitia produselor, pentru a proteja sanatatea si interesele acestora.

Atunci cand consumatorii aleg sa cumpere produse ecologice, ei trebuie sa stie ca primesc exact acel produs pentru care au platit. Sigla si sistemul de etichetare ecologic reprezinta mecanismul ce face posibil acest lucru. Acest sistem este creat sa ofere incredere deplina ca produsele cumparate sunt produse in totalitate in conformitate cu legislatia nationala si/sau Regulamentul UE privind productia agricola ecologica sau, in cazul bunurilor importate, conform unui sistem echivalent, cu reguli la fel de stricte.

Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica,

stabilite in Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice si in Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 sunt foarte precise si au in vedere oferirea increderii depline a consumatorilor in produsele ecologice, ca produse obtinute si certificate in conformitate cu reguli stricte de productie, procesare, inspectie si certificare.

Pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite in legislatia nationala si comunitara si sa-si supuna activitatea unor vizite de inspectie, realizate de organisme de inspectie si certificare, in scopul controlului conformitatii cu prevederile legislatiei in vigoare privind productia ecologica.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etichetarea Produselor Ecologice din Carne.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 122 cuvinte
Nr caractere:
22 532 caractere
Marime:
36.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
ecologie, produse, alimente
Predat:
Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor , Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Specializare:
Controlul, Expertiza si Siguranta Alimentelor
Materie:
Industria Alimentară
Sus!