Prin metamorfism se intelege totalitatea schimbarilor pe care le sufera rocile sub actiunilor proceselor endogene ale scoartei terestre, schimbari care mentin starea solida a rocii, fara o topire sau dizolvare vizibila a acesteia. Sunt supuse metamorfismului toate cele trei mari categorii de roci - eruptive, sedimentare si metamorfice.
Termenul de metamorfism a fost introdus de savantul englez C. Lyell in 1833, pentru denumirea proceselor de transformare a sedimentelor in sisturi cristaline sub actiunea caldurii interne a Pamantului.
Cauzele metamorfismului:
Caldura. Cresterea temperaturii in scoarta Pamantului este cauzata de:
- ridicarea maselor magmatice care au temperaturi de 1200-13000C;
- scufundarea la adancime a depozitelor sedimentare in urma depunerii unor noi depozite deasupra lor;
- cresterea fluxului de caldura la marginile distructive ale placilor litosferice.
Metamorfismul are loc la temperaturi cuprinse intre 2000C si 7000C, numai pentru unele roci metamorfice de contact putand atinge valori de 10000C. Cresterea temperaturii mareste viteza reactiilor chimice, astfel incat la o crestere cu 100C a temperaturii viteza reactiilor chimice se mareste de 1000 de ori. Cresterea temperaturii are o influenta mult mai mare asupra compozitiei minerale decat variatiile de presiune, astfel incat o argila se metamorfozeaza mult mai profund prin cresterea temperaturii cu cateva sute de grade decat prin cresterea presiunii cu cateva mii de atmosfere.
Presiunea litostatica, numita uniforma sau archimediana, se manifesta prin apasarea pe care o exercita o coloana de strate asupra partilor din ce in ce mai profunde ale litosferei. Ea este uniforma si continua, avand valori constante pentru aceleasi categorii de roci care au aceeasi grosime. Intr-o coloana de roci aflate in echilibru gravitational, presiunea litostatica (Pl) la o anumita adancime (h), se calculeaza cu relatia:
Pl = ?ogoh,
unde: ? - densitatea medie a coloanei de roci pana la adancimea h, iar g este acceleratia gravitationala. Cunoscand ca densitatea medie a rocilor in scoarta terestra este de aproximativ 2,7 g/cm3, se obtine relatia:
Pl (bari) = 2,7o102 h,
unde adancimea este data in km.
Clasificarea tipurilor de metamorfism:
? metamorfism de contact, legat de activitatea unui bazin magnetic;
? metamorfism dinamic (de dislocatie), legat de o faza orogenica;
? metamorfism regional, legat atat de activitatea orogenica cat si de cea a bazinelor magmatice.
-1- Prezentare general a diagramelor
O diagrama de faza in chimie, inginerie, mineralogie si stiinta materialelor este un tip de tabel utilizat in prezentarea unor conditii precum : presiune, temperature , volum, etc, la care apar faze termodinamice distincte dar care coexista la echilibru.
Regula fazei : P + F = C + 2 unde,
P - reprezinta numarul de faze prezente
F - reprezinta gradul de eliberare
C - reprezinta numarul de componenti prezenti
https://www.uwgb.edu/dutchs/Petrology/METPHASE.HTM
2 https://ro.wikipedia.org/wiki/Roc%C4%83_metamorfic%C4%83
3 http://www.rasfoiesc.com/educatie/geografie/geologie/Metamorfismul88.php
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.