Zidul Berlinului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Zidul Berlinului (in limba germana: Berliner Mauer), un simbol al Razboiului Rece, a fost construit, initial, pe 13 august 1961 si a fost demolat in saptamanile de dupa 9 noiembrie 1989. Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscuta parte a frontierelor RDG-ului.

Conceputa de administratia liderului comunist al Germaniei Rasaritene, Walter Ulbricht, si aprobata de liderul sovietic Nikita Hrusciov, zidul a constituit o bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana timp de aproape 28 de ani. A fost construit in perioada postbelica, (perioada in care Germania a fost divizata), in efortul de a stopa consecintele scurgerii de forta de munca si pierderilor economice asociate cu migratia zilnica a unui mare numar de profesionisti si lucratori calificati intre Est si Vest. Existenta timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scaderea semnificativa a emigratiei (evadati - "Republikflucht" in germana): de la 2,5 milioane, in perioada 1949 - 1962, la numai 5.000 - intre 1962 si 1989.

Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Rasariteana si pentru blocul comunist ca un tot. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, insistent afisat in lumea occidentala, in special dupa impuscarea, intens mediatizata de mass media occidentale, a catorva evadati. Liberalizarea politica de la sfarsitul deceniului al noualea, asociata cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restrictiilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus, in cele din urma, la demonstratii de masa si caderea guvernului comunist. In momentul cand a fost dat publicitatii, la 9 noiembrie 1989, un decret al oficialitatilor est-germane care permitea trecerea libera a frontierei, mase uriase de est-berlinezi s-au apropiat de zid si, in cele din urma, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, intr-o atmosfera sarbatoreasca, cu multimea din Berlinul Occidental. Dupa cateva saptamani, Zidul a fost, in cele din urma, distrus in totalitate, caderea acestei bariere fiind primul pas catre reunificarea Germaniei, care a fost incheiata, in mod oficial, pe 3 octombrie 1990.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zidul Berlinului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 394 cuvinte
Nr caractere:
21 876 caractere
Marime:
36.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
berlin, zid
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!