Yellowstone

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Un taram al caldurii si al vaporilor, unde apa fierbinte a gheizelor tasneste mai sus decat in povestile vanatoresti.

Cu mult timp in urma, in copilaria Statelor Unite, puteai intalni padurari si vanatori ce povesteau despre un taram fantastic din vest, in care artezienele de apa clocotinda se inalta pana deasupra varfurilor copacilor, in vreme ce pamantul tremura de vuietul lor. Erau acolo - adaugau ei - munti de sticla si de sulf, locuri in care puteai prinde un pastrav pe care sa-l gatesti imediat, intr-o balticica plina cu apa fiarta. Mai erau lacuri ca niste cutii cu vopsea bolborosinda si randuri de bai de portelan in care omul se putea imbaia la ce temperatura dorea.

Nimeni nu-i credea, desigur, dar povestile au continuat. In 1871, o expeditie guvernamentala a pornit sa investigheze situatia; raportul sau l-a determinat pe presedintele Grant sa declare la 1 martie 1872 intreaga zona de 9000 km? par national, primul din lume ,,Interzise fiind vanzarea sau asezarile umane...pentru ca poporul sa se bucure de el". Numele Yellowstone deriva dupa felul cum denumeau indienii din tribul Minnetaree apa care strabate tinutul: "mi tsi a-da-zi" - ceea ce inseamna "raul care izvoraste din piatra galbena".

Geografie

Ocupand o suprafata de 2.2 milioane de acrii,de-a lungul si de-a latul carora sunt asezate sosele (592 km) si poteci marcate (1.920 km). Yellowstone se desfasoara pe teritoriul a trei state: Wyoming (cea mai mare parte, aproximativ 90% din suprafata parcului), sud-vestul statului Montana si sud-estul statului Idaho. In parc se poate intra prin cele cinci intrari: Gardiner (in nord), Yellowstone West (in vest), Jackson (in sud), Cooly (in est) si Cooke City (in nord-est), si este traversat de paralela de 45 latitudine nordica.

Lacurile si raurile ocupa 5 % din suprafata, cea mai mare intindere de apa fiind Lacul Yellowstone, cu o adancime de 122m si 177 km lungime tarm.Cea mai importanta carateristica aici este impartirea topografica a platoului astfel incat o treime din rauri se varsa in Oceanul Pacific iar restul in Oceanul Atlantic prin Golful Mexic.

Parcul se afla pe platoul Yellowstone, cu o altitudine medie de 2400 m.Platoul este inconjurat aproape din toate partile de lantul Muntilor Stancosi cu o altitudine maxima de 3462m in Piscul Vulturului.Platoul mai este marginit de Muntele Beartooth in nord, Muntele Washburn, Muntele Absaroka in est,Muntele Teton in sud si Muntele Madison in vest.

In acest parc putem gasi una dintre cele mai mari paduri pietrificate, copaci care in timp au fost acoperiti de cenusa vulcanica si zgura care au impiedicat arderea,si au fost transformate din pamant in materiale minerale.Mai putem admira cele 290 de cascade de cel putin 4.5 m, cea mai inalta fiind Lower Falls produsa de raul Yellowstone avand 94 m.

Putem localiza 2 canioane : canionul Lewis format de raul cu acelasi nume si Marele Canion din Yellowstone format de raul Yellowstone.

Geologie

Din punct de vedere geologic, Yellowstone a traversat trei perioade vulcanice active, care au inceput in urma cu 2,1 milioane de ani, si care au generat un platou vulcanic aflat la aproximativ 1.950-2.550 m altitudine deasupra nivelului marii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Yellowstone.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 265 cuvinte
Nr caractere:
6 765 caractere
Marime:
12.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
climat, geologie, asezare
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!