Techirghiol - Factorii Genetici ai Climei

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Capitolul I. Factorii genetici ai climei

Din insasi definitia climei rezulta ca factorii care genereaza sunt: radiatia solara, suprafata activa-subiacenta, circulatia atmosferica generala si activitatea antropica. Ponderea factorilor respectivi in determinarea conditiilor climatice este variabila de la o regiune la alta. Hotaratoare ramane insa intodeauna radiatia solara, in absenta careea ceilalti factori n-ar mai putea actiona. (S. Ciulache, 2002).

Factori radiativi

Includ toate fluxurile de energie radianta care strabat atmosfera, dar pot fi redusi la radiatia solara, deoarece radiatia terestra, radiatia atmosferei etc, nu sunt altceva decat energie solara transformata. Reductia respectiva este valabila pentru sistemul Pamant-atmosfera in ansamblul sau. Cand se analizeaza insa conditiile climatice pe zone sau regiuni distincte, bilantul radiativ si bilantul caloric capata semnificatii importante (S. Ciulache, 2002).

1.1.1.Radiatia solara directa

Radiatia solara directa constituie componenta energetica esentiala a bilantului radiativ si sursa principala de caldura pentru suprafata terestra.

Ziua pe timp senin, valoarea radiatiei directe (dupa ce aceasta strabate atmosfera), depinde de transparenta aerului si de inaltimea Soarelui deasupra orizontului.

Pe unitatea de suprafata expusa perpendicular, valorile fluxului radiatiei solare directe pot depasi la amiaza, in toate anotimpurile, 1 cal/cm2min., fiind ceva mai mari primavara si vara, la inaltimi maxime ale Soarelui deasupra orizontului.

In directa legatura cu valorile coeficientului de transparenta a atmosferei, intensitatea radiatiei solare directe poate avea valori maxime de peste 1,4 cal/cm2min. vara si de 1,1 cal/cm2min. iarna.

Valorile radiatiei directe pe suprafata orizontala se micsoreaza apreciabil la pozitiile (aparente) joase ale Soarelui, adica in general iarna, spre nordul tarii si in tot cursul anului in primele ore de dimineata si in ultimile ore ale dupa amiezii. Sumele anuale si lunare ale radiatiei directe sunt foarte variabile atat in timp cat si ca repartitie teritoriala, fiind puternic influentate de prezenta regimului norilor, cetii si diferitelor fenomene care modifica transparenta atmosferei.

In intervalul de predominare a timpului senin din cursul verii, in lunile iunie, iulie si august sumele lunare ale radiatiei directe ajung, in sudul tarii, la aproximativ 10-12 kcal/cm2 iar in nord la 9-10 kcal/cm2.

Iarna, sumele lunare se pot reduce la mai putin de 1 kcal/cm2 (Clima R.P.R., vol. I, 1962).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Techirghiol - Factorii Genetici ai Climei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 981 cuvinte
Nr caractere:
33 598 caractere
Marime:
2.95MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
Genetica, radiatie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!