Extras din proiect:

Suedia (suedeza Sverige) sau Regatul Suediei este un stat in Europa de Nord, situat in partea estica a peninsulei Scandinave, la tarmurile Marii Baltice (Golful Botnic).Cuprinde si numeroase insule din Marea Baltica (Gotaland, Oland s.a.).Are frontiera comuna cu Norvegia la nord-vest (1619 km de lungime), Finlanda (586 km) la nord-est, Marea Nordului impreuna cu stramtorile daneze la sud-vest si Marea Baltica la est.

Coasta Suediei are 2400 km lungime.In nordul extrem,soarele verii nu apune vreme de doua luni.Noaptea polara din timpul iernii este corespondentul acestei zile polare,cu o perioada egala de intuneric.

Ca parte din Fennoscandia (Scutul Baltic), Suedia are unul din cele mai vechi teritorii din Europa.Tara s-a conturat inca din Pleistocen,perioada care a inceput acum doua milioane de ani si s-a sfarsit cam acum 10 000 de ani.In tot acest timp,a fost acoperita in mai multe randuri de calote imense de gheata. Pe masura ce acesti ghetari inaintau catre Europa Centrala,solul Suediei se modela si se transforma. Numeroasele lacuri ale Suediei isi datoreaza existenta inaintarii sau retragerii acestor ghetari. In zilele noastre,apa umple bazinele si depresiunile sapate de masele de gheata.Un fenomen de luat in seama este si inaltarea continua a terenului,inceputa din momentul topirii unor mase mari de gheata.

Relief predominant de platou si de campie, cu urmatoarele particularitati:

In vestul si nord-vestul tarii se intind Alpii Scandinavi care ating altitudinea maxima prin vf. Kebnekajse: (alt. 2111 m).

Alte varfuri: Sarek (alt. 2090 m), Sulitjelma (alt. 1914 m).

Spre est muntii sunt marginiti de un podis, care coboara in trepte spre litoralul cu fiorduri al Marii Baltice, unde se afla Golful Botnic. In partea sudica a tarii se intind campii care inconjoara o mica regiune deluroasa, podisul Smaland (alt. 377 m) si campia valurita Skania, cu soluri fertile si peisaje asemanatoare Danemarcei invencinate. Exista foarte multe lacuri de origine tectono-glaciara, mai ales in campia central-sudica a tarii. Din cele circa 96.000 de lacuri, mai mari sunt Vanern (5585 km?), Vattern(1899 km?) si Malaren (1140 km?). Zonele mlastinoase acopera peste 10% din suprafata tarii.

Hidrografia este reprezentata de numeroase rauri in general scurte (Ume 465 km, Lule 450 km), dar cu debite bogate si un potential hidroenergetic ridicat (mai ales cele din Norrland) si de cele circa 96.000 lacuri, unele de mari dimensiuni. O parte din lacuri si rauri sunt legate intre ele prin canale navigabile, mai cunoscut fiind canalul Gota, care traverseaza partea de sud a Suediei si face legatura intre lacuri si rauri pe o distanta de 560 de kilometri, de la Goteborg la Stockholm.

Fluvii si rauri principale: Klaralven, Ostardal, Indalsalven, Angerman,Ume,Pite, Lule, Torne.

Lacuri: Vanern, Vattern, Malaren, Hjalmaren Storsjon, Siljan.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Suedia.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
56 pagini
Marime:
36.71MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
stat, geografie, suedia, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!