Studiul toponimic Reșita - Stanmore

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Resita (in maghiara Resicabanya, in germana Reschitz, in ceha Resice, in croata Ricica), este municipiul resedinta de judet al judetului Caras-Severin, Banat, Romania.

Asezare geografica

Aflat in sud-vestul Romaniei, Judetul Caras-Severin are o suprafata de 8.520 km2, care reprezinta 3,6% din suprafata totala a tarii. Judetul Caras-Severin este al 3-lea judet ca si marime din Romania. Judetul se invecineaza cu Judetul Timis, Judetul Hunedoara, Judetul Gorj, Judetul Mehedinti iar in sud vest se invecineaza cu Serbia. Organizarea administrativa a judetului se compune din: 8 orase, 69 comune si 287 sate. Municipiul Resita, resedinta judetului Caras-Severin, este amplasat in sud-vestul Romaniei, in partea de nord-vest a judetului, pe cursul mijlociu al raului Barzava, intr-o zona geografica de un pitoresc deosebit si cu obiective turistice atragatoare. Resita este cel mai vechi centru siderurgic al Romaniei si una din cele mai importante cetati industriale din sud-estul Europei.

Industria

Resita a fost considerat mult timp ca fiind unul din marile centre industriale ale Romaniei, avand influente in industria siderurgica (fonta, otel, laminate), a constructiilor de masini (electrice si diesel, utilaj petrolier, siderurgic si chimic, material rulant), chimica (chimizarea lemnului, cocs). Are o populatie de 83.985 locuitori (la nivelul anului 2004). Este un important centru industrial in prelucrarea otelului si constructia de masini. C.S.R. (Combinatul Siderurgic Resita)-in prezent TMK-Resita si U.C.M.R. (Uzina Constructoare de Masini Resita) sunt uzinele care au sustinut orasul si l-au tinut in viata mai bine de 300 de ani. Primele uzine au fost fondate in 1771, in timpul domniei imparatesei Maria Terezia. La 3 iulie 1771 au fost inaugurate primele furnale inalte de pe actuala vatra a furnalelor din cadrul SC TMK Resita SA. In trecut au fost cunoscute sub denumirea de Uzinele si Domeniile Resita sau UDR, asa cum se poate citi pe unele locomotive cu aburi fabricate aici, si mai inainte se chemau St.E.G.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiul Toponimic Resita - Stanmore.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
2 454 cuvinte
Nr caractere:
19 028 caractere
Marime:
1.44MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
studiu, toponomie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Ion Nicolae
Sus!