Stratul de ozon

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere.

Multa vreme mediul a fost considerat ca invulnerabil, situandu-se mult peste actiunile pe care omul ar fi putut sa le exercite asupra sa. Cresterea numerica a populatiei, a trebuintelor si necesitatilor pe care aceasta suprapopulare le genereaza, a plasat omul in situtia unui adevarat adversar al mediului inconjurator.

Preocuparile pentru un mediu sanatos si durabil au condus la schimbarea atitudinii omului in relatia cu natura. Mult timp exploatata fara mila, aceasta a inceput sa se degradeze. Acum, tot omului ii revine misiunea de a repara tot ceea ce a stricat.

Prin urmare, trebuie sa facem tot posibilul sa conservam toate resursele pe care Pamantul ni le ofera, resurse considerate inepuizabile, deoarece, prin interventia noastra, a oamenilor, in incercarea de a ne face viata mai usoara, le transformam in resurse epuizabile si, mai apoi, inexistente.

Trebuie sa protejam in special stratul de ozon care contribuie la mentinerea noastra in viata si care intra in componenta "scutului" nostru protector.

Ozonul are un rol benefic, absorbind cea mai mare parte a razelor ultraviolete B (UV-B), biologic nocive. Experiente efectuate pe plante si pe animale, dar si studiile clinice la oameni au aratat efectele nefaste ale expunerii excesive la UV-B: cancer de piele, cataracta, boli infectioase. Pentru fiecare diminuare de 1% a stratului de ozon se majoreaza cazurile de cataracta cu pana la 150.000. Estimarile arata aproximativ 15 milioane de bolnavi de cataracta pana la sfarsitul acestui secol la nivel planetar.

Reducerea stratului de ozon are efecte negative si asupra ecosistemelor acvatice si terestre, asupra materialelor, asupra proceselor chimice din atmosfera precum si asupra climatului influentand intreg echilibrul vietii pe pamant.

1. Ce este OZONUL

Ozonul, prin definitie, este o substanta chimica formata din trei atomi de oxigen fiind o molecula instabila care dupa un timp scurt se descompune in oxigen molecular. Are culoarea albastra si un miros puternic.

Bibliografie:

http://legestart.ro

Managementul resurselor de aer, Ioan Gh. Oroian, Editura Bioflux 2010.

http://www.ziare.com/magazin/spatiu/antarctica-gaura-din-stratul-de-ozon-cat-america-de-nord-iar-asta-e-vestea-buna-1198087

http://www.legex.ro

http://www.scribd.com/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stratul de ozon.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 424 cuvinte
Nr caractere:
22 966 caractere
Marime:
279.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
stratul de ozon, Fizica
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!