Stațiunea Mamaia

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Mamaia este o statiune turistica de vara pe malul vestic al Marii Negre. Este situata in nordul orasului Constanta, Romania. Mamaia nu este o localitate de sine statatoare ci un cartier al Constantei cu foarte putini locuitori permanenti (sub 50), fiind insa suprapopulata pe parcursul verii. Constructia unor ansambluri rezidentiale, care se desfasoara in prezent pe malul lacului Siutghiol, va schimba probabil aceasta stare de fapt. Mamaia este o fasie de pamant intre Marea Neagra si lacul Siutghiol cu o lungime de 8 km, insa o latime de doar 300 m. Plaja foarte lunga, cu o latime de pana la 250 m este acoperita cu un nisip foarte fin. De-a lungul acesteia se afla mai multe magazine, restaurante, terase, cluburi si discoteci.

Istorie

Primele constructii din amplasamentul actual al Mamaiei s-au construit in 1906 si constau din cabine de lemn reunite sub doua Pavilioane, terminate cu cate un foisor si o punte care inainta in mare. Inaugurarea a avut loc pe 22 august 1906, constructiile fiind amenajate dupa planurile arhitectului peisagist E. Recont, in urma extinderii portului catre plajele existente in Constanta si a mutarii "bailor de mare" intr-o alta locatie, respectiv actuala Mamaia. Pentru a inlesni accesul turistilor catre Mamaia (sau ceea ce acum inseamna zona Cazinoului din Mamaia), intre gara Constanta si statiune se monteaza o linie de cale ferata pe traseul pe care astazi se afla Bulevardul Mamaia. Aceste constructii au reprezentat centrul activitatilor turistice pana la disparitia lor intr-un incendiu in 1920. Imediat dupa incheierea Primului Razboi Mondial, statiunea se dezvolta si incepe amenajarea ei, odata cu construirea rezidentei de vara a familiei regale, in actualul Club Castel. In anul 1925 se construieste Cazinoul iar in anul 1934 apare primul hotel, de fapt o vila. Primul hotel in adevaratul sens, a fost Rex (1936), iar abia in 1957 apare si Bucuresti (actual IAKI), care si astazi reprezinta mandria Mamaiei. In era comunista, la Mamaia s-au realizat o serie de constructii fara un plan de urbanizare, pentru a putea fi suportat avalul de turisti atrasi de nisipul fin. Dezvoltarea statiunii a fost in doua etape : intre 1959 - 1965 s-a dezvolatat partea sudica, incepand cu hotelul Parc, iar partea nordica a fost ridicata in mare parte in timpul lui Ceausescu, adica intre 1982 - 1985.

Atractii

Principalele atractii ale Mamaiei sunt Satul de Vacanta, parcul de distractii Aqua Magic si telegondola. Radio Vacanta este postul de radio al statiunii, care emite in fiecare an din mai pana in octombrie, incepand cu anul 1966 in cinci limbi (romana, engleza, franceza, germana si rusa) in toate statiunile de pe coasta romaneasca a Marii Negre. In fiecare an, in timpul verii, in aceasta statiune se desfasoara Festivalul muzicii usoare de la Mamaia.

Satul de Vacanta

,,Satul de Vacanta" este un loc pitoresc care gazduieste 31 de restaurante traditionale romanesti, decorate in stil rustic, conform regiunii pe care o reprezinta fiecare. In satul de vacanta gasesti cele mai frumoase suveniruri din scoici facute manual. Aceste suveniruri sunt lucrate manual din scoici adunate iarma de pe malul marii. Micii tarabagii din satul de vacanta muncesc iarna din greu ca vara sa ofere mici cadouri de o valoare foarte mare.

Aqua Magic

Aqua Magic este cel mai modern parc acvatic de pe litoralul Marii Negre, ce se intinde pe o suprafata de 27200 mp (2,7 hectare). Toboganele, piscinele pentru adulti si copii, caderile de apa, bazinele, restaurantele, barurile, fast-food-urile si magazinele de suveniruri transforma parcul intr-una dintre cele mai vizitate zone de agrement din Romania.

Telegondola

Inaugurata la 16 iulie 2004, dupa o investitie de aproximativ 3,5 milioane EUR, telegondola este un teleferic modern care face legatura intre Cazino si Hotelul Perla, pe un traseu de 2,2 km. Deplasarea se face la o inaltime de 50 m, cu o viteza de 5 metri pe secunda, intregul traseu fiind parcurs in sapte minute.

Telegondola

Lacul Siutghiol

Lacul Siutghiol are o lungime de 7,5 km si o latime de 2,5 km. Pe cele 1900 hectare ale sale se practica sporturi de apa precum schi nautic sau yachting. Lacul Siutghiol are o insula calcaroasa, Ovidiu, cu o suprafata de 2 ha, pe care este amplasat un restaurant.

Siutghiol la apus

Turism

Conditiile de cazare sunt foarte bune, majoritatea hotelurilor fiind recent modernizate. In total statiunea poate caza 20 de mii de turisti simultan in peste 60 de hoteluri de pana la 5 stele. Conditiile naturale sunt excelente: plaje intinse si pline de nisip, briza placuta si apa marii calda. Plaja este ideala incepand cu mijlocul lui mai si terminand cu septembrie tarziu, cand temperaturile medii depasesc

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statiunea Mamaia
    • Mamaia.doc
    • Mamaia.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 463 cuvinte
Nr caractere:
7 481 caractere
Marime:
15.41MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
turism, statiune, localizare, clima, atractii
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Onose Catalina
Sus!