Speranța de viață la naștere

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Durata medie de viata reprezinta numarul de ani pe care ii are de trait o generatie fictiva, presupunand ca numarul total de ani este impartit egal intre supravietuitori, iar conditiile de mortalitate observate vor ramane aceleasi. Pentru exemplificare, cand intr-o tara acest indicator este de 70 de ani, aceasta inseamna, daca de-a lungul vietii sale se vor mentine conditiile de mortalitate din acel an.

Speranta de viata la nivel mondial este de 68 de ani, dar contrastele dintre state fiind semnificative, acestea reflecta diferentele economice care exista intre statele dezvoltate si subdezvoltate, la polii opusi regasidu-se Lesotho cu o speranta de viata de 36 de ani si tarile cu speranta de viata de 82 de ani (Hong Kong, Japonia, San Marino si Elvetia).

Analiza media a sperantei de viata la nastere

1 .Categoria statelor subdezvoltate, cu speranta de viata la nastere sub 50 ani.

In proportie de 99% din statele cu speranta de viata sub 50 de ani se gasesc pe continentul african. Exceptia fiind Afganistan in partea central sudica a Asiei.

Principalele cauze ale acestui fenomen sunt educatia si performantele sistemului sanitar. In aceste tari de regula populatia traieste in locuinte improvizate fara utilitati si conditii de igiena adecvate. Spitalele de multe ori sunt inexistente sau doar improvizate, interventiile de aceasta natura nefacandu-se de cele mai multe ori intr-un mediu steril. Nasterile sunt neasistate, vaccinurile nu se fac (poate doar in taberele special amplasate in aceste locuri, dar tot nu se acopera toata populatia) iar multe boli si rani raman netratate degenerand afectiuni mai grave sau chiar mortale. Acestea pot duce adesea si la izbucnirea unor epidemii.

Educatia are de cele mai multe ori si mai mult de suferit. Proasta ei functionare atrage dupa sine si toate problemele sociale, economice si de orice alta natrua ce tine de o societate civilizata.

Un alt factor care nu trebuie neglijat si care este la fel de semnificativ in unele tari este religia (mai ales pentru tarile musulmane) si pozitia femeii in societate.

2 .Categoria statelor dezvoltate, cu speranta de viata la nastere peste 70 de ani.

Majoritatea statelor Europei si Americii de Nord se incadreaza in aceasta categorie cat si multe din Asia de Est si Vest, America de Sud si Oceania.

Aceasta speranta de viata reflecta foarte bine performantele economice ale acestor tari, ceea ce dovedeste un grad mare de civilizatie. Aceasta iclude o atitudine pozitiva fata de starea de sanatate, inovatii in sistemul medical si un grad de scolarizare al populatiei ridicat.

Aceste facilitati care sunt puse la dispozitia populatiei, reflecta o economie solida ce poate oferi baza si fonduri pentru dezvoltarea in special a sistemului medical, investirea in cercetare si in modernizarea utilajelor folosite la locul de munca (ceea ce scade numarul accidentelor). O economie buna implica si existenta locurilor de munca astfel incat individul se poate sustine material si sa aiba un trai decent ,deci si mai putin stres.

3. Categoria statelor intermediare cu speranta de viata la nastere cuprinsa intre 50 si 70 de ani.

Aceasta categorie se intalneste in masuri diferite pe toate continentele cu precadere Africa, partea central sudica a Asiei si o parte din Oceania.

Acestea sunt in curs de dezvoltare si se impart la randul lor in doua categorii : cele intre 50-60 de ani mai apropiate de statele subdezvoltate si state cu speranta de viata la nastere intre 60-70 de ani avand caracteristice comune cu cele dezvoltate.

Pentru prima categorie majoritatea statelor sunt din Africa, si partea central sudica a Asiei. Doarece aceste state abia au inceput sa se dezvolte, sunt intr-un stadiu incipient de progres economic. Se lucreaza in primul rand la sistemul medical, au inceput investitiile in aparatura, care pentru statele dezvoltate pare rudimentara, dar care in aceste tari poate diminua cat de cat numarul accidentelor de munca. Educatia incepe si ea sa intre in obiceiul indivizilor, dar inca un numar mic o frecventeaza. Numarul acestora va creste odata cu progresul economic sustinut de multe ori de state mai dezvoltate.

Pentru categoria 60-70 de ani se poate spune ca statele se afla intr-un proces economic accelerat .

In aceasta categorie intra statele din sud-estul si centrul Asiei, cateva din America de Sud (Bolivia, Guiana si Suriname) si Oceania ( Fiji, Papua Noua Guinee, Insulele Marshall etc.).

Acestea se apropie mai mult de statele dezvoltate, progresele se vad foarte bine in domeniul economic si sanitar. Se investeste in aparatura si apar mai multe locuri de munca si atragerea de posibili investitori externi.

Educatia ocupa un loc important, fiind frecventata de un numar cat mai mare de indivizi.

Analiza ecartului

In marea majoritate a tarilor valoarea ecartului este in favoare feminina.

Ecartuirle cu valori mici apar de regula in tarile slb dezvoltate, cum sunt majoritatea celor din partea centrala, sud-vestica, sudica si estica a Arfica, si sud-estul Asiei.

Factorii sunt de natura economica, medicala si educationala.

Diferentele dintre femei si barbati nu sunt atate de mari ,ca in cazul statelor dezvoltate, deoarece

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spreranta de viata la nastere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 349 cuvinte
Nr caractere:
7 303 caractere
Marime:
9.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
populatie, natalitate, mortalitate
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!