Specii de plante și animale rare, vulnerabile, periclitate aflate pe cale de dispariție din România

Extras din proiect:

De când omul a devenit specia dominantă pe Pământ, entuziasmat de acest succes, a început să-și modifice cu elan mediul vital, schimbând astefl și viața plantelor și a animalelor din acesta.

Secole de-a rândul am tăiat copaci, ne-am aruncat gunoiul, am lăsat gazele toxice să ajugă în atmosferă, am vânat și am ucis animalele sălbatice, am pescuit din oceane până la epuizare, fără să ne gândim ce consecințe vor avea acțiunile noastre, pe termen lung. Abia acum începem să înțelegem încetișor, că distrugem Pământul și o dată cu acesta pe noi înșine, dacă vom continua aceste activități în aceeași măsură.

Consecințele schimbărilor întreprinse în mediul nostru trebuiesc suportate și de plante și de animale. Prin perturbarea habitatelor lor le predispunem la inevitabila dispariție.

România este o țară europeană de mărime mijlocie, cu un relief variat și proporțional dispus, cu o climă temperată și o rețea hidrografică bogată.

Este situată în centrul Europei și nordul Peninsulei Balcanice, la distanțe aproape egale de nordul, vestul și estul continentului, pe cursul inferior al fluviului Dunărea, având ieșire la Marea Neagră.

Poziția României între cratonul Panonic, cel Getic și cel Scitic determină structura sa geologică articulată în jurul lanțului Carpatic parte din orogeneza alpină. Punctul unde cele trei cratoane se întâlnesc este țara Vrancei, epicentrul multor cutremure.

În Neozoic sedimente mai recente, fluviatile, continentale și eoliene, au acoperit podișurile și câmpiile, fiind la rândul lor erodate de topirea post-glaciară. Printre aceste sedimente, loess-ul. Rocile cele mai vârstnice, din orogeneza hercinică de vârstă paleozoică,apar în Munții Măcinului.

Relieful României se caracterizează printr-o mare diversitate și complexitate.

Din întreaga suprafață a României, 28% este ocupată de munți(peste 800m altitudine), 42% de dealuri și podișuri (200 - 800m altitudine) și 30% de câmpii (sub 200m altitudine).

Relieful este axat pe arcul Carpaților.

În centrul teritoriului se află Podișul Transilvaniei, înconjurat de lanțurile muntoase ale Carpaților Orientali, Meridionali și Occidentali la exteriorul cărora se întind, ca o treaptă mai joasă, podișuri și câmpii, către care trecerea se face prin intermediul dealurilor subcarpatice.

Bibliografie:

1. Constantin Pârvu, Îndrumar pentru cunoașterea naturii, Editura Didactica Pedagogica,1981

2. Ioan Pop, Biogeografie ecologică în 2 volume,Editura Dacia.

3. Curs Angela Lupașcu, Biogeografie cu elemente de ocrotirea și conservarea biodiversității

4. Raul Călinescu, Biogeografie, Editura Didactica Pedagogica, București,1973

5. http://www.descopera.ro/natura/3994360-top-10-cele-mai-importante-animale-disparute-din-romania

6. http://natura2000.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Specii de plante si animale rare,vulnerabile,periclitate aflate pe cale de disparitie din Romania.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Marime:
4.60MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!